Parafia Nawiedzenia NMP w Warszawie-poszukiwana ks.zgonów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

TomS

Sympatyk

Parafia Nawiedzenia NMP w Warszawie-poszukiwana ks.zgonów

Post autor: TomS »

Drodzy Państwo, mimo iż NAC oferuje ogromną ilość skanów z metrykaliów warszawskich, napotkałem pewien problem, w którym mam nadzieję, ktoś z Państwa będzie w stanie mi pomóc.

Otóż w Kurierze Warszawskim, datowanym na dzień 6( 18 ) Lutego 1854 r. odnalazłem, ku mej uciesze nekrolog mojego 3xpradziadka, Franciszka Ksawerego Tarłowskiego (widnieje jeszcze w skorowidzu mieszkańców Warszawy 1854):
Franciszek-Xawery Tarłowski, Urzędnik Kom. Rz. P. i Skarbu, po długiej chorobie, onegdaj zakończył życie. Pozostała Żona wraz z Dziećmi, zaprasza Krewnych, Przyjaciół i Kolegów, na wyprowadzenie zwłok zmarłego, z domu Nro 2191b przy ulicy Muranów, dziś o godz: 4tej po południu, na smętarz Powązkowski odbyć się mające.

Mając rok zgonu oraz dostępne skany akt stanu cywilnego warszawskich parafii, ustaliłem tylko, że Muranów podlegał pod Parafię Nawiedzenia NMP. Niestety - ku memu rozczarowaniu, brak jest na stronie www.szukajwarchiwach.pl księgi zgonów z 1854 roku. Z informacji zawartych w bazie Pradziad wynika, że AP w Warszawie nie posiada tych metrykaliów.
Zastanawiam się więc, w jaki sposób odnaleźć poszukiwany przeze mnie akt zgonu? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że być może księga zgonów z 1854 roku (duplikat) znajduje się w parafii.
Czy ktoś z Państwa zajmował się może indeksowaniem ksiąg stanu cywilnego w tej parafii, lub też czy ktoś z Państwa prowadzi tam badania genealogiczne lub po prostu mógłby i chciałby pomóc w ustaleniu, czy proboszcz tejże parafii ma w swym posiadaniu wyżej wzmiankowaną księgę zgonów? A może ktoś z Państwa ma jeszcze inny pomysł na pozyskanie tych cennych dla mnie informacji? Z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam,
Tomasz Schroeder
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nigdzie:(
wtóropisy spalony (i tym razem to raczej pewne)

jeśli woda wyszła ponownie za mąż to w aneksach ślubnych
TomS

Sympatyk

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, mimo iż jest dla mnie fatalna :( Nic nie wiem o ewentualnym ponownym zamążpójściu 3xprababki więc chyba temat uznać trzeba za zamknięty :(

Pozdrawiam!
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

przykre, ale...
informacje o zgonie masz z nekrologu, więc i tak ponadprzeciętnie dużo:)
a dane - będą w małżeństwa akcie, albo w aneksie ślubnym
TomS

Sympatyk

Tu mam kolejny zgryz, bo jeśli dokładnie przejrzałem kiedyś akta stanu cywilnego parafii, gdzie rodzina 3xprababki miała majątek (Dębiny, par. Osjaków k.Wielunia), to ona sama nie tylko była ochrzczona gdzie indziej, ale i za mąż też wydano ją poza główną siedzibą rodu (a z parafii tej, mam szereg aktów stanu cywilnego jej rodzeństwa) - być może trzeba będzie się ponownie udać do Łodzi, albo ściągnąć mikrofilmy do najbliższego mi AP. O ile to nie jest tak ważne, to dalej nie jestem w stanie ustalić miejsca narodzin i rodziców 3xpradziadka Franciszka Ksawerego Tarłowskiego (poszlaki kierują mnie ku Koninowi, mimo iż dzieci Franciszka Ksawerego i Apolonii z Madalińskich rodziły się w Kaliszu).
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to może testament zostawił? nie zdziwiłbym się
lub jakiś inny ślad w notariacie którymś - z danymi Cię interesującymi (i innymi przy okazji:)

szukając pozytywnych stron...informacje w zgonach często mają błędy - nie zostaniesz skierowany na fałszywy trop:)

ja bym od notariatów zaczął, ew. od prasy

PS
..albo od urzędowych z miejsca pracy..nie wiem co można o pracowniku Komisji Skarbu, ale pewnie coś spotkać można
TomS

Sympatyk

Jest dużo dokumentów w AGAD z prac tej komisji, ale to bardziej zawodowe rzeczy niż genealogiczne.

Mam też taki "skarb" z prasy (7 listopada 1850 r.):

DOBRA położone w Gub: Warsz:, składające się z 3ch Folwarków, 3 Wsi, 4 wielkich Młynów, przeszło stu wielkich włók pięknego Boru, nad rzeką spławną, są z wolnej ręki do sprzedania;— lub tez żądaną jest POZYCZKA Rsr. 34,500 na Nr hipoteki po Tow: Kr:,
ua lat 4, bez wmieszania się trzeciej Osoby. Bliższa wiadomość u W.Tarłowskiego Rachmistrza Sek: Dóbr w Kom: R. P. i S., mieszkającego przy ulicy Muranów pod Nr 2191 h.

Tu wprawdzie pod inicjałem W. występuje, ale chodzi na pewno o Franciszka Ksawerego (chyba że W. oznacza skrót od "wielmożnego"?). Co może znaczyć zapis: "ua lat 4" i czy gdzieś tą hipotekę można znaleźć w archiwach (to by mi pomogło zidentyfikować, czy sprzedaż majątku dotyczyła własności rodziny, czy też po prostu pradziadek był pośrednikiem)?
Tarłowscy do Warszawy przyjechali z Kalisza, który wtedy należał do guberni warszawskiej i gdzieś w okolicach mogli posiadać jakieś włości, a sami mieszkali w mieście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”