Absurdy, kiksy i inne kwiatki w zapisach metrykalnych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Marynicz_Marcin

A może Michałowi i Rozalii urodził się drugi syn - Antoni i to "jego" zgon zgłosili świadkowie, a podali imię młodszego, bo niedawno urodzony, a zmarł ten starszy.. 
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Najbardziej prawdopodobne wersje to te, że
1) ksiądz pomylił imienia i "Wawrzyniec Kajetan" = "Antoni" (ale na taki błąd nie znajdziemy ścisłego dowodu)
2) Wawrzyniec Kajetan i Antoni to bliźniaki, a Antoni faktycznie mógł się urodzić w parę dni później (bo takie porody "z poślizgiem" się zdarzają), ale z jakiś powodów go nie ochrzczono lub zapomniano wpisać w akta.
3) Antoni rodzi się "z poślizgiem", ale wtedy małżeństwo Odyniec mieszka już w innej parafii - np. w par. Prandocin, i tam Antoni jest ochrzczony (ale metryk z par. Prandocin z tego okresu nie ma, lub są ale nie wiadomo gdzie)
ps. w Genetece w Malopolsce Odyniec jest tylko raz i to też ciekawa sprawa. W 1771 w Olkuszu zostaje ochrzczona niejaka Katarzyna Odyniec, ale nie podano imion rodziców (!) Może więc to córka Michała?
1) ksiądz pomylił imienia i "Wawrzyniec Kajetan" = "Antoni" (ale na taki błąd nie znajdziemy ścisłego dowodu)
2) Wawrzyniec Kajetan i Antoni to bliźniaki, a Antoni faktycznie mógł się urodzić w parę dni później (bo takie porody "z poślizgiem" się zdarzają), ale z jakiś powodów go nie ochrzczono lub zapomniano wpisać w akta.
3) Antoni rodzi się "z poślizgiem", ale wtedy małżeństwo Odyniec mieszka już w innej parafii - np. w par. Prandocin, i tam Antoni jest ochrzczony (ale metryk z par. Prandocin z tego okresu nie ma, lub są ale nie wiadomo gdzie)
ps. w Genetece w Malopolsce Odyniec jest tylko raz i to też ciekawa sprawa. W 1771 w Olkuszu zostaje ochrzczona niejaka Katarzyna Odyniec, ale nie podano imion rodziców (!) Może więc to córka Michała?
-
Sawicki_Julian

Witam Roman ponownie w niedzielny poranek, tym razem podam fakty jakie były u moich pra...dziadków 1772 roku w Chęcinach. W październiku jest dwa urodzenia się dzieci z odstępem 23 dni, ale że to jest po łacinie pisane to trzeba było dokładnie przetłumaczyć i wyszło ze córka która się ur. w 1771 r. była ochrzczona w domu bez zapisu. Po roku i na 23 dni przed porodem kolejnej córki pradziadkowie ochrzcili córkę z zapisem o dopełnieniu chrztu, a po 23 dniach urodzona kolejna córka była od razu ochrzczona i zagadka u mnie się rozwiązała po przetłumaczeniu dokładnie tego co tam pisze. Tu mam na myśli czy ten Antoni nie urodził się np. na miesiąc przed ślubem gdzieś w innej miejscowości daleko od domu bo panna i zapisane na ojca Michała, potem jak zmarł podano w przybliżeniu jego wiek na półtora roku. Co do nazwiska Odyniec to w latach po 1700 jest takie w parafii Daleszyce koło Kielc, też Nobilis i ma jakąś funkcję w mieście ; pozdrawiam - Julian
Wprawdzie inne czasy i inne tereny, ale opiszę przypadek w mojej rodzinie. W dniu 8 września 1838r rodzi się brat mojego przodka Ignacy, a 16 lipca 1839r umiera Adam (trzy kwartały mający). O pomyłce nie może być mowy. Posiadam obydwa te akty i osobiście przeglądałam księgi w poszukiwaniu ewentualnego brata bliźniaka. W końcu doszłam do wniosku, że dziecko nazywano w domu imieniem Adam i przy zgłoszeniu zgonu, ojciec po prostu zgłosił go pod tym imieniem.
pozdrawiam
Danka
pozdrawiam
Danka
-
Joanna_Lewicka

Wracam do sprawy dzieci Macieja Golei. Zwłaszcza, że będą rzeczy "niesłychane". Pokrótce przypomnę
Mamy z metryk par. Sieciechowice (pow. krakowski) następującą sytuację i wiedzę:
25 styczeń 1787 - wieś Władysław, chrzest Agata Dorota ("natam circa mediam noctem"), córka Macieja Goleji i Jadwigi Zaborówny
22 maj 1787 - wieś Władysław, chrzest Joanna ("natam heri vesperi"), córka Macieja Goleji i Jadwigi Żytkiewiczówny
Przyjmujemy z b. dużym prawdopodobieństwem, że mamy do czynienia z 1 parą (którą we wpisach różni wyłącznie nazwisko panieńskie matki córek Zaborówna-Żydkiewiczówna), więc tym samym mamy ewidentny "absurd-kiks" urodzenia się dzieci z tych samych rodziców w odstępie 4 miesięcy. A zatem coś poważnie nie gra!
Para ("pary") Maciej Goleja i Jadwiga pojawiają się we wsi Władysław w tym 1787 roku nagle i "znikąd". Potem Maciej Goleja notowany jest jako mieszkaniec wsi Czaple Małe (w sąsiedniej par. Czaple Wielkie) w 1789.
I tu pierwsze odkrycie! W 1781 jako świadek ślubu w Sieciechowicach pojawia się niejaki Maciej Oleja ze wsi Czaple! Nazwiska Oleja - Goleja chyba można połączyć? W każdym razie przyjmuję, że to on. Pochodziłby on zatem z par. Czaple.
Ale teraz najważniejsze!
W 1790 roku, 28 marca 1790 umiera we wsi Władysław - Agnieszka, córka Macieja Ogoli (!). Jako jej wiek podano "annorum trium mensium duorum". Po odjęciu dat mamy: marzec 1790 - 3 lata i 2 mies. = styczeń 1787. Sprawdzamy więc wpisy chrztów: w miesiącach styczeń-luty 1787 rodzi się 1) Agata Dorota, c. Macieja Golei z Władysławia i Jadwigi, potem 2) Regina Agnieszka (28 styczeń), c. Jakuba Czekaja (więc odpada), i jeszcze potem rodzi się 3) Agata Dorota (!) (7 luty) córka Macieja Chwastka z Grzegorzowic i Franciszki i tyle. Ta ostatnia Agata Dorota Chwastkówna, c. Macieja umiera w 1788 (wpisana pod imieniem Agnieszka).
Od razu też wyjaśniam że metryki, mieszają ze sobą i łączą imię Agata i Agnieszka. Jest setki przykładów na to, że jakaś Agata występuje jako Agnieszka i na odwrót, jakaś Agnieszka jako Agata.
Tym samym - przyjmuję że mam potwierdzenie (w akcie zgonu "Agnieszki" z 1790), że to Agata Dorota (i że faktycznie urodziła się w styczniu 1787), córka Macieja Golei z Wlądysławia, który nieoczekiwanie już w 1790 nosi nazwisko "Ogola" (i wychodzi Maciej Oleja Czaple 1781 = Maciej Goleja ze wsi Władysław 1787 = Maciej Goleja ze wsi Czaple Małe 1789 = Maciej Ogola ze wsi Władysław 1790)!!!
Ufff, jak widać to bardzo skomplikowane rzeczy, trzy różne nazwiska Oleja - Goleja - Ogala (ale łączy je jakby brzmeinie, no nie?) może nosić ta sama osoba. Poza tym raz Agata, raz Agnieszka. Haha, ale zamieszanie
Ale taka jest właśnie genealogia "włościańska", bardzo bardzo trudna i skomplikowana. Ma wiele pułapek, na które niestety żadne bazy danych nie pomogą.
Teraz więc kluczowe dla wyjaśnienia "kiksu" jest moim zdaniem odszukanie losów drugiej córki Macieja Golei Oleji Ogoli - Joanny.
pozdrawiam
Roman KK
Mamy z metryk par. Sieciechowice (pow. krakowski) następującą sytuację i wiedzę:
25 styczeń 1787 - wieś Władysław, chrzest Agata Dorota ("natam circa mediam noctem"), córka Macieja Goleji i Jadwigi Zaborówny
22 maj 1787 - wieś Władysław, chrzest Joanna ("natam heri vesperi"), córka Macieja Goleji i Jadwigi Żytkiewiczówny
Przyjmujemy z b. dużym prawdopodobieństwem, że mamy do czynienia z 1 parą (którą we wpisach różni wyłącznie nazwisko panieńskie matki córek Zaborówna-Żydkiewiczówna), więc tym samym mamy ewidentny "absurd-kiks" urodzenia się dzieci z tych samych rodziców w odstępie 4 miesięcy. A zatem coś poważnie nie gra!
Para ("pary") Maciej Goleja i Jadwiga pojawiają się we wsi Władysław w tym 1787 roku nagle i "znikąd". Potem Maciej Goleja notowany jest jako mieszkaniec wsi Czaple Małe (w sąsiedniej par. Czaple Wielkie) w 1789.
I tu pierwsze odkrycie! W 1781 jako świadek ślubu w Sieciechowicach pojawia się niejaki Maciej Oleja ze wsi Czaple! Nazwiska Oleja - Goleja chyba można połączyć? W każdym razie przyjmuję, że to on. Pochodziłby on zatem z par. Czaple.
Ale teraz najważniejsze!
W 1790 roku, 28 marca 1790 umiera we wsi Władysław - Agnieszka, córka Macieja Ogoli (!). Jako jej wiek podano "annorum trium mensium duorum". Po odjęciu dat mamy: marzec 1790 - 3 lata i 2 mies. = styczeń 1787. Sprawdzamy więc wpisy chrztów: w miesiącach styczeń-luty 1787 rodzi się 1) Agata Dorota, c. Macieja Golei z Władysławia i Jadwigi, potem 2) Regina Agnieszka (28 styczeń), c. Jakuba Czekaja (więc odpada), i jeszcze potem rodzi się 3) Agata Dorota (!) (7 luty) córka Macieja Chwastka z Grzegorzowic i Franciszki i tyle. Ta ostatnia Agata Dorota Chwastkówna, c. Macieja umiera w 1788 (wpisana pod imieniem Agnieszka).
Od razu też wyjaśniam że metryki, mieszają ze sobą i łączą imię Agata i Agnieszka. Jest setki przykładów na to, że jakaś Agata występuje jako Agnieszka i na odwrót, jakaś Agnieszka jako Agata.
Tym samym - przyjmuję że mam potwierdzenie (w akcie zgonu "Agnieszki" z 1790), że to Agata Dorota (i że faktycznie urodziła się w styczniu 1787), córka Macieja Golei z Wlądysławia, który nieoczekiwanie już w 1790 nosi nazwisko "Ogola" (i wychodzi Maciej Oleja Czaple 1781 = Maciej Goleja ze wsi Władysław 1787 = Maciej Goleja ze wsi Czaple Małe 1789 = Maciej Ogola ze wsi Władysław 1790)!!!
Ufff, jak widać to bardzo skomplikowane rzeczy, trzy różne nazwiska Oleja - Goleja - Ogala (ale łączy je jakby brzmeinie, no nie?) może nosić ta sama osoba. Poza tym raz Agata, raz Agnieszka. Haha, ale zamieszanie
Teraz więc kluczowe dla wyjaśnienia "kiksu" jest moim zdaniem odszukanie losów drugiej córki Macieja Golei Oleji Ogoli - Joanny.
pozdrawiam
Roman KK
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Mały kwiatuszek - Program zajęć plebana z roku 1801 - niestety "urwany przed południem"
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1768156057
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1768156057
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
- dorocik133

-
Słomińska_Dominika

Siedzę sobie i indeksuję aż tu nagle patrzę na nazwisko tatusia dziecięcia imieniem Jan i się zlękłam... Dziecię owo po tatusiu nazwisko Moczygęba otrzymało, Może to nie kiks i absurd jednak przyznacie, że nazwisko niezwykle nietwarzowe. 
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
- magda_lena

- magda_lena

Nie
tam wyraźnie stoi: Walenty Tomasz Rogmowscy
Nawet jeśli rodzic miał dwa imiona, to w zgonach tego nie wpisywano (że to te same osoby tylko się domyslam, wg. ślubów i urodzeń). Taki przypadek był też w urodzeniach, ale, że tam imiona brzmiały Gotlieb i Józef, a para Gotlieb i Józefa występowała wcześniej, więc uznałam za brak a na końcu, i odnowtowałam w uwagach. A tu ... jak przerobić Tomasza na formę żeńską?
Nawet jeśli rodzic miał dwa imiona, to w zgonach tego nie wpisywano (że to te same osoby tylko się domyslam, wg. ślubów i urodzeń). Taki przypadek był też w urodzeniach, ale, że tam imiona brzmiały Gotlieb i Józef, a para Gotlieb i Józefa występowała wcześniej, więc uznałam za brak a na końcu, i odnowtowałam w uwagach. A tu ... jak przerobić Tomasza na formę żeńską?
Pozdrawiam, Magdalena
-
Barbara_Domagała

A ja już raz trafiłam na jedną Tomaszę 
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 07mz&op=gt
(mam nadzieję, że link się otworzy)
Tomasza w 1875 w tej samej parafii bierze ślub, więc to nie błąd
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 07mz&op=gt
(mam nadzieję, że link się otworzy)
Tomasza w 1875 w tej samej parafii bierze ślub, więc to nie błąd
Ostatnio zmieniony ndz 10 mar 2013, 18:30 przez Barbara_Domagała, łącznie zmieniany 1 raz.