Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rudolfi

Sympatyk

Post autor: Rudolfi »

Nie wiem jaki to rodzaj wojska, a żołnierz jest z Lublina ale mógł być w wojsku gdzieś na kresach.
Wojtek
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Rudolfi - piękne fotki. Rzeczywiście pierwsza fotografia przedstawiająca szeregowego z kb. Mosin w pełnym obciążeniu może pochodzić z okresu wojny 1919-1920. Nie znając Twojej sugestii, datowałbym ją raczej na pierwsze lata 20-te, ale być może jest nieco starsza. Usiłowałem rozpoznać odznaki na jego mundurze na drugiej fotografii, ale bez powodzenia. Może weryfikacja powiedzie się gdyby zeskanować ją w większej rozdzielczości? Pewnie to jakiś patrol rozpoznawczy albo łączności.
Pozdrawiam
WZ
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Zawadzki_Wojciech pisze:Witam,
Rudolfi - piękne fotki. Rzeczywiście pierwsza fotografia przedstawiająca szeregowego z kb. Mosin w pełnym obciążeniu może pochodzić z okresu wojny 1919-1920. Nie znając Twojej sugestii, datowałbym ją raczej na pierwsze lata 20-te, ale być może jest nieco starsza. Usiłowałem rozpoznać odznaki na jego mundurze na drugiej fotografii, ale bez powodzenia. Może weryfikacja powiedzie się gdyby zeskanować ją w większej rozdzielczości? Pewnie to jakiś patrol rozpoznawczy albo łączności.
Pozdrawiam
WZ
Zdjęcia rzeczywiście kapitalne! Żołnierzyk młody i mikry - góra ok. 20 lat. Na zdjęciu I przyduży hełm francuski zsunięty z czoła i przez to trudny do identyfikacji; kb Mosina pewny bym nie był (ale to nie istotne!). Drugie zdjęcie wygląda mi na finał jakiegoś kursu (łączności, podoficerskiego, innego?). Może to jego kadra, a także prymusi (różne jednostki, różny wiek) nagrodzeni rowerami, a nie np. gońcy garnizonowi. Obie fotki lokowałbym blisko siebie, tak jak to uczyniono wyżej, ale może dot. tego samego wydarzenia z życia owego żołnierzyka?
Życzę dalszego owocnego drążenia tematu
W.Szymański
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
Z tą nagrodą w postaci roweru to miła przesada, zwłaszcza gdy rower kosztował małe stadko krów, a w wojsku była bida aż piszczało :)
W l.30-tych dobra krowa była warta 100 zł, nie wiem ile wcześniej. Ceny rowerów zob.: http://www.starerowery.org/index.php?op ... Itemid=108
Ale niech tam, daję tę nagrodę :)
Pozdrawiam
WZ
Rudolfi

Sympatyk

Post autor: Rudolfi »

Trochę żeście mnie rozweselili swoimi komenterzami. Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Mundur - identyfikacja

Post autor: Jan_Ogi »

Zwracam się z prośbą o identyfikację munduru.

http://imageshack.us/f/850/stefanbs.jpg/

Pozdrawiam
Janusz
hasann

Sympatyk

Mundur - identyfikacja

Post autor: hasann »

WITAM
prawdopodobnie jest to mundur Związku Rezerwistów. Wcześniej się to nazywało Stowarzyszenie Rezerwistów i byłych Wojskowych Rzeczypospolitej.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Mundur - identyfikacja

Witam
Dziękuje serdecznie za pomoc.

Mam jeszcze pytanie odnoście tego munduru
Czy ten mundur w jakiś sposób określał wcześniejszą formację wojskową(piechota, artyleriia itp) - naszywki, epolety, dystynkcje? Czy sa gdzieś dostępne informacje na temat tego Stowarzyszenia i ewentualnie wykaz ich członków?
Pozdrawiam
Janusz
hasann

Sympatyk

Mundur - identyfikacja

http://www.zwir.org.pl/struktura.htm
nie wiem czy są spadkobiercami tradycji przedwojennej, ale napsiac do nich zawsze mozna, chociaż z uwagi na wiek tych Panów, proponowalbym sie raczej skontaktowac z nimi telefonicznie, i osobiscie ze zdjeciem może coś pomoga.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Mundur - identyfikacja

tak, ale ten związek to historia Ludowego Wojska Polskiego - mimo wszystko pięknie dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Janusz
hasann

Sympatyk

Mundur - identyfikacja

jakbyś trafił gdzieś na taką baze nazwisk Związku Rezerwistów to prosze zapodaj taką informacje :)
pozdrawiam
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
To jest mundur Zw. Rezerwistów. Niestety nie ma na nim żadnych dodatkowych znamion przynależności (jak np. odznaki pułkowej) właściciela do konkretnej albo ogólnej, formacji wojskowej.
Z tzw. wiedzy ogólnej można wysnuć przypuszczenia, iż (jako podoficerowi rezerwy WP?) w życiu cywilnym wiodło mu się nieźle, być może zajmował jakieś stanowisko urzędnicze?
Przed laty miałem w ręku książkę dot. organizacji kombatancji sprzed II RP (tytuł: Federacja Związków Obrońców Ojczyzny?), w której były zdaje się składy osobowe zarządów regionalnych ZR - i to chyba wszystko, co można dodać.
Proponuję rozejrzeć się w konkretnej, właściwej dla bohatera tej fotografii (cyfrowej?) bibliotece regionalnej oraz w Bibliotece Narodowej - być może były lokalne wydawnictwa np. rocznicowe dotyczace ZR. Ponadto proszę upewnić się w regionalnym Archwium Państwowym co do dokumentów ZR.
ZR poza LOK-iem, chyba nie miał kontynuatorów w obecnej rzeczywistości.
Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Witam,
Serdecznie dziekuje za informację Panie Wojciechu. W internecie znalazłem 'Rocznik Federacji Polskich Związków Obrońców Ojczyzny Województwa Wileńskiego.' z 1934 r ale tam są wyszczególnione poszczególne stowarzyszenia i koła ale nie ma tam co mnie interesuje. Bohaterem tej fotografii jest mój dziadek. Uczestnik walk pod Warszawą, Wilnem i nad Berezyną. W CAW w Rembertowie potrzebują abym znał formację w jakiej służył bo w częściowo zachowanej kartotece nazwisk i odznaczonych dziadek nie figuruje. Z opowieści rodzinnych wynika że był osdnikiem ale w rejestrze osadników też nie występuje. W 1943 roku pod koniec lipca został zamordowany przez sowiecką partyzantkę w na rozstaju dróg do Szwaksta. Mam jeszcze jedno stare i jedyne zdjecie dziadka w mundurze.
http://imageshack.us/f/688/stefanp.jpg/
Jest taka książka-Federacja Związków Obrońców Ojczyzny Anety Niewęgłowskiej i postram się do niej zajrzeć może rzeczywiście jest tam więcej faktów i nazwisk w poszeczególnych kołach terenowych.Nawet nie mam aktu zgonu dziadka tylko fotografie z cmentarza w Kobylniku.
Pozdrawiam
Janusz
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam Panie Januszu!

Fotka jest słaba, to truizm, ale niesie konsekwencje. Co dostrzegam: bohater jest raczej podoficerem niż oficerem (rodzaj wężyka na kołnierzu), choć na pierwszy rzut oka widoczne wydają się być 2 gwiazdki (porucznik). Nad owym wężykiem winien być proporczyk oznaczający przynależność do formacji lub konkretnego pułku. Ale czy to jest proporczyk czy tylko zmarszczka kołnierza? - nie rozstrzygam. Natomiast można orzec, iż to co wydaje się być proporczykiem daje jeden uprawdopodobniony wniosek - nie jest to piechota.

Rozumiem Pańskie trudności. Proszę spróbować odpowiedzi poszukać w oddziałach do których byli wcielani poborowi z danego konkretnego miasta lub powiatu. To oczywiście nie może dać 100% pewności (różnie bywało, byli też ochotnicy na wojnę bolszewicką) ale nie można wykluczyć przysłowiowego łutu szczęścia. Proszę spróbowac też doprecyzować szlak bojowy dziadka - może on być typowy dla konkretnego pułku.
Jako osadnik mógł odkupić od kogoś wcześniej nadane gospodarstwo, może dlatego nie ma go w wykazach osadników?
Obejrzę jeszcze raz tę fot. po powrocie do domu, ok. 10 III.

Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Witam Panie Wojciechu
Serdecznie dziękuje za wszelkie informację, które pozwolą mi ukierunkować swoje poszukiwania rodzinne. Tak, fotka jest mocno zniszczona, ale to jedna z dwóch fotek dziadka w zbiorze. Nie wiem czy był podoficerem czy oficerem i co robił w okresie międzywojennym. W starych notatkach ojca znalazłem zapis, ze w 1939 był komendantem OPL-tu gdzieś w rejonie Kobylnika? Ale tego nie jestem pewny na 100%
Pozdrawiam
Janusz Ogiński
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”