Przechowywanie starych fotografii
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Przechowywanie starych fotografii
Witam,
Jakie macie doświadczenia z przechowywaniem starych fotografii ?
Od niedawna jestem w posiadaniu sporej kolekcji starych fotografi i zastanawiam się nad jakimś przemyślanym usystematyzowaniem.
Obecnie widzę dwa problemy:
1.Fotografie wcześniej przechowywane były w pudełkach (naturalnie zaczełym zmieniać kształt na półokrągły), więc może album ?
W latach 20/30, zdjęcia nie były jak obecnie w standardzie 9x15 etc. jakieś sugestie?
2. Wklejać ? To uda się przeskoczyć problem różnych formatów ale zdarzają się z opisem na odwrocie.
Z jakich sposobów korzystacie? Teczki,koszulki,tektury,albumy,pudełka?
Dzięki
Jakie macie doświadczenia z przechowywaniem starych fotografii ?
Od niedawna jestem w posiadaniu sporej kolekcji starych fotografi i zastanawiam się nad jakimś przemyślanym usystematyzowaniem.
Obecnie widzę dwa problemy:
1.Fotografie wcześniej przechowywane były w pudełkach (naturalnie zaczełym zmieniać kształt na półokrągły), więc może album ?
W latach 20/30, zdjęcia nie były jak obecnie w standardzie 9x15 etc. jakieś sugestie?
2. Wklejać ? To uda się przeskoczyć problem różnych formatów ale zdarzają się z opisem na odwrocie.
Z jakich sposobów korzystacie? Teczki,koszulki,tektury,albumy,pudełka?
Dzięki
przechowywanie starych fotografii
Albumy z kieszonkami
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Witam,
też interesuję mnie ten temat.
Ja wymyśliłam, że najstarsze zdjęcia będę trzymać w kopertach (jedno zdjęcie - jedna opisana koperta), które włożę do pudełka.
Svetlana.
też interesuję mnie ten temat.
Ja wymyśliłam, że najstarsze zdjęcia będę trzymać w kopertach (jedno zdjęcie - jedna opisana koperta), które włożę do pudełka.
Svetlana.
-
Słomińska_Dominika

Tylko czy aby one nie będą się niszczyć podczas ich wyciągania? Tak mi po głowie chodzi.
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Ja nie wyciągam zdjęć często. Częściej przeglądam współczesne, które trzymam w albumach. Po to opisuję koperty, by wiedzieć co tam się znajduję i nie dotykać zdjęcia bez potrzeby.
Svetlana.
Svetlana.
W albumach z przezroczystymi stronami i kieszonkami, jakie mam, widać zdjęcia, a gdy nie włoży się niczego po drugiej stronie, widać adnotacje, dedykacje i inne. Nie trzeba nic wyciągać. Bardzo wygodne.
Pozdrowienia. Jola Kozak
W albumach z plastikowymi kieszonkami może być przechowywana współczesna masówka, a o stare zdjęcia trzeba dbać. A kopię cyfrową oczywiście dobrze mieć.
A co mi się stanie z moimi zdjęciami z roku 1860 w takim albumie? Proszę mi odpowiedzieć, bo nie za bardzo pojmuję.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Znalazłam na ten temat:
http://www.trochetechniki.pl/Jak-dbac-o ... ,1272.html
http://dziedzictwo.ormianie.pl/Profesjo ... _rodzinnej
Svetlana.
http://www.trochetechniki.pl/Jak-dbac-o ... ,1272.html
http://dziedzictwo.ormianie.pl/Profesjo ... _rodzinnej
Svetlana.
-
Słomińska_Dominika

Moja ciotka ma w zbiorze album właśnie tak zrobiony, album ma ponad 100 lat i są na nim zdjęcia z drugiej połowy XIX w rodziny Kordasiewiczów z terenu Ukrainy... Piękna rzecz i zdjęcia wspaniale zachowane

Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Bardzo Ci dziękuję, Svetlana. Nie miałam o tym pojęcia. Popytam tu i ówdzie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Sroczyński_Włodzimierz

Nic nie zastąpi pokazania palcem. Temat przechowywania fotografii i dokumentów na tyle ważny, że zagościł na jednych z warsztatów na Targówku. Jacek Okulus przyniósł i zaprezentował "w czym trzymać", wspomniał o kosztach. Może się odezwie i w tym wątku, jeśli nie - spróbujcie sprowokować do krótkiej wypowiedzi przez PW. Warto:) Warto też dlatego, że doświadczenie zawodowego archiwisty łączy z pasją genealoga. Co skutkuje np zwracaniem uwagi na budżet, miejsce i takie "amatorskie szczegóły":)
Zachęcam
Ja nie chciałbym przekłamać, więc się wstrzymam z nadzieją na post jackowy
pozdrawiam
Zachęcam
Ja nie chciałbym przekłamać, więc się wstrzymam z nadzieją na post jackowy
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
A co Pan Jacek przyniósł?
Svetlana.