APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Zawadzki_Rafał »

Witaj Waldku!

Brakowało mi Ciebie w tym temacie. Ja dalej walczę z Winnicą (korzystając z wyrozumiałości Czarka :) ).

Pozdrawiam

Rafał
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Zawsze do usług.
Mój nr maila wchorazewicz/antyspam/ gmail.com przyjmuje
wiadomości całą dobę :D
A Czarek jest znakomitym organizatorem i świetnym fachowcem.To dobry wzór do nauki
Pozdrawiam
Waldek
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Witam!
mam prośbę dotyczącą zasobów AP Pułtusk

Czy jest możliwość, by na sam koniec sfotografować sumariusze parafii z diec.Łomżyńskiej?

Chciałem prosić o metryki par. Prostyń, ale dopatrzyłem się, że to jest już AP Siedlce.
Pozdrawiam
Wojciech P.
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Wiem z rozmów z milą panią z AP Pułtusk,że jest w tym archiwum część metryk z Prostyni.
Pozdrawiam
Zygmunt
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

Na dzisiejszej sesji 26.02.2013 w AP Pułtusk dokończono zespół Andrzejewo gmina oraz wykonano całość parafii Andrzejewo i Szelków. Łącznie wykonano 6390 zdjęć. Tak więc po ostatnio zrobionych: Nasielsku, Szyszkach, Sieluniu, Baranowie i Goworowie dochodzą Andrzejewo i Szelków, które niebawm ukażą się w GenBazie. Wprawdzie w marcu planujemy zdecydowane przyśpieszenie digitalizacji AP Mława, to jednak nie wpłynie to ujemnie na plany w Pułtusku. W najbliższej kolejności na digitalizację oczekują tu Krzynowłoga Mała, Chorzele i Duczymin. W dalszym ciągu na potrzeby Pułtuska i Mławy dysponujemy tylko jednym aparatem zakupionym w całości z Waszych darowizn. Canon EOS 60D dotychczas spisuje się świetnie - oby tak dalej. Jednak potrzeba drugiego aparatu jest ogromna, tym bardziej, że są gotowe statywy i stoliki, a najważniejsze - Janek z Mławy, który systematycznie towarzyszy mi przy fotografowaniu, może się tylko przyglądać.
Wawrek
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

już się cieszę na Goworowo i Szelków.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

Ogloscie zbiorke celowa na drugi aparat
pzdr
misty69
bezet

Członek PTG
Adept

9"]Ogloscie zbiorke celowa na drugi aparat
pzdr
misty69[/quote]

Witaj
Nie czekaj na zarząd PTG. Bierz sprawy w swoje ręce i ogłoś sam zbiórkę na aparat dla Mławy. Udostępnij swoje konto na wpłaty i informuj o wpływających wpłatach, przypominaj o konieczności dalszych wpłat, podając sumaryczną kwotę wpłat i listę darczyńców, nie informując o wysokości kwot od poszczególnych osób. Otrzymywane kwoty możesz natychmiast przelewać na konto celowe PTG lub sam doprowadzić
rzecz całą do finału i przelać kwotę przed samym terminem zakupu aparatu
Możesz być , jeśli chcesz, kwestarzem, przekazującym otrzymywane kwoty darowizn, na konto celowe PTG.
Każdy tak może zrobić
Pozdrawiam

Zygmunt Borowy
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

bezet pisze:9"]Ogloscie zbiorke celowa na drugi aparat
pzdr
misty69
Witaj
Nie czekaj na zarząd PTG. Bierz sprawy w swoje ręce i ogłoś sam zbiórkę na aparat dla Mławy. Udostępnij swoje konto na wpłaty i informuj o wpływających wpłatach, przypominaj o konieczności dalszych wpłat, podając sumaryczną kwotę wpłat i listę darczyńców, nie informując o wysokości kwot od poszczególnych osób. Otrzymywane kwoty możesz natychmiast przelewać na konto celowe PTG lub sam doprowadzić
Możesz być , jeśli chcesz, kwestarzem, przekazującym otrzymywane kwoty darowizn, na konto celowe PTG.
Każdy tak może zrobić
Pozdrawiam

Zygmunt Borowy[/quote]
Bardzo mnie Panska wiadomosc zasmucila. Kazdy... to sobie moze klepnac tekst jak Pan powyzej. Musi to byc przede wszystkim osoba godna zaufania i zwiazana blisko z danym projektem. Od ponad 2 lat zbieram pieniadze na indeksacje powiatu lidzkiego. Z tym, ze my tam wszyscy sie znamy.
pzdr
misty69
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a wiesz czym różni się przyjmowanie wpłat (o tzw "zbiórce publicznej" nie mówiąc) przez osobę prywatną od przyjmowania darowizn przez stowarzyszenie?
wiesz? to wpędzasz kolegę na minę świadomie i złośliwie (m.in. minę podatkową)
nie wiesz?
to po co piszesz?
bezet

Członek PTG
Adept

misty69 pisze:
bezet pisze:9"]Ogloscie zbiorke celowa na drugi aparat
pzdr
misty69
Witaj
Każdy tak może zrobić
Pozdrawiam

Zygmunt Borowy
Bardzo mnie Panska wiadomosc zasmucila. Kazdy... to sobie moze klepnac tekst jak Pan powyzej. Musi to byc przede wszystkim osoba godna zaufania i zwiazana blisko z danym projektem. Od ponad 2 lat zbieram pieniadze na indeksacje powiatu lidzkiego. Z tym, ze my tam wszyscy sie znamy.
pzdr
misty69[/quote]
Moja wypowiedź nakłaniająca do bardziej aktywnej postawy w kwestii zbierania środków,była w sposób oczywisty, skrótem myślowym. Z pewnością nikt nie zainteresowany danym projektem, nie podejmie inicjatywy rozpoczęcia zbiórki pieniędzy na aparat. Musi to byc osoba związana z projektem. Po drugie , każdy ,kto ogłosi rozpoczęcie zbiórki pieniędzy powinien zdawać sobie sprawę z tego, że być może ,nie otrzyma ani złotówki. Powodów może być co najmniej kilka. Pierwszym warunkiem ,jaki należy spełnić ,aby móc przeprowadzić taką sprawę jest posiadanie zaufania społecznego. Samo " zbieranie" pieniędzy ,to kwestia całkowicie techniczna. Można ją tak zorganizować,aby być w zgodzie z przepisami prawa i jednocześnie być liderem tej zbiórki.Przed urzeczywistnieniem pomysłu nastąpiłaby dyskusja wśród osób zainteresowanych, która usankcjonowałaby sposób zebrania pieniędzy na aparat,jak i dałaby lub nie, votum zaufania inicjatorowi. Nastąpiłaby korekta założeń inicjatora w kierunku zgodności pomysłu z literą prawa. Gdyby inicjator był konsekwentny i zyskał zaufanie dostatecznej ilości użytkowników forum i
deklaracje wstępne oraz opinie, wskazywałyby na realność pomysłu ,
to z pewnością takie konto zostałoby otwarte. Aparat wraz z obiektywem ,
to kwota ca 5 tys.zł.Problemem jest jedynie totalny brak aktywności tych osób,które z założenia w winne być aktywne w pewnych sytuacjach,
a nie są.
Pozdrawiam
Zygmunt
Borowy
bezet

Członek PTG
Adept

Sroczyński_Włodzimierz pisze:a wiesz czym różni się przyjmowanie wpłat (o tzw "zbiórce publicznej" nie mówiąc) przez osobę prywatną od przyjmowania darowizn przez stowarzyszenie?
nie wiesz?
to po co piszesz?
ote="Sroczquyński_Włodzimierz"]a wiesz czym różni się przyjmowanie wpłat (o tzw "zbiórce publicznej" nie mówiąc) przez osobę prywatną od przyjmowania darowizn przez stowarzyszenie?
nie wiesz?
to po co piszesz?[/quote]

Znam dokładnie treść ustawy o organizacji zbiórek publicznych i
wprowadzającego ją rozporządzenia .Wiem również , że z zasady darowizny-poza określonymi przypadkami -są opodatkowane.Tu jednak ,
nie wystąpiłby typowy przypadek darowizny.
Jak nie chcesz zauważyć, napisałem, że otrzymywane kwoty byłyby natychmiast przelewane na konto celowe PTG , którego otwarcie
zostałoby wymuszone.Taki sposób zbiórki kwoty 5 tys, złotych, z natychmiastowym przelewaniem ich na konto Stowarzyszenia, z pewnością
nie spowodowałby, jak byłeś uprzejmy napisać,bomby podatkowej.
A pozwoliłby na kontrolowanie tj, szybkie przeprowadzenie zbiórki.
Łatwo byłoby udowodnić, że wszystkie darowizny zostały przelane
na konto celowe PTG - wpłaty i przelewy byłyby odnotowane w systemie komputerowym."Świadomie i złośliwie"- to nowy język u Ciebie. Jestem mocno zaskoczony.
Zgłaszam gotowość udostępnienia swojego konta dla przeprowadzenia
zbiórki pieniędzy na aparat dla PTG ,który zostałby skierowany
do fotografowania AP Mława.

Z.B.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Myslinski pisze:Na dzisiejszej sesji 26.02.2013 w AP Pułtusk dokończono zespół Andrzejewo gmina oraz wykonano całość parafii Andrzejewo i Szelków. Łącznie wykonano 6390 zdjęć. Tak więc po ostatnio zrobionych: Nasielsku, Szyszkach, Sieluniu, Baranowie i Goworowie dochodzą Andrzejewo i Szelków, które niebawm ukażą się w GenBazie.
Wawrek
Bardzo ładnie i fachowo zrobione przez Wawrzyńca zdjęcia są już wszystkie obrobione i dostępne w Genbazie.
Wawrzyńcowi należą się wielkie słowa uznania za duże zaangażowanie w dygitalizację tego archiwum dla dobra nas wszystkich.
Oczekujemy w dalszym ciągu na pomoc w zakupie obiektywu potrzebnego do fotografowania ksiąg w tym archiwum, aby zdjęcia były jeszcze lepsze i wyraźniejsze.

Dokładne sprawozdanie z postępu prac umieszczam na stronie
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/appultusk.pdf

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Mariańska_Małgorzata

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Mariańska_Małgorzata »

Do Geneteki i Metryk przekazano indeksy z gminy Brok - lata 1808-1825.
Indeksacja: Jolanta Samborska, Anna Przybył, Waldemar Badurek, Małgorzata Mariańska
Weryfikacja: Jolanta Samborska i Małgorzata Mariańska
Serdecznie dziękuję za współpracę.
Pozdrawiam
Małgorzata

Szukam - Piotr Albrecht i Elżbieta Golden - ślub przed 1884 r. - gdzie??
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Witam.
Do Geneteki i metryk trafiły indeksy Obryte 1874-1907
Indeksacja;Maryla Składanek i Bogumiła Skrzypczak.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”