Łaznowska Wola

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Łaznowska Wola

Post autor: jakozak »

Czy ktoś z Was spotkał się w czasie poszukiwań albo indeksacji z miejscowością Łaznowska Wola? Teoretycznie wiem, że to mają być Brzeziny (łódzkie), ale przeglądając księgi - interesuje mnie coś około 1817 roku - nie trafiam na tę wieś.
Tam się urodziła moja pra... najprawdopodobniej Weronika Smułczak córka Kazimierza Smułczaka i Krystyny Smolińskiej. Czytam sobie w Poczekalni spisy albo akt po akcie i póki co- nie ma śladu.
Ostatnio zmieniony wt 26 lut 2013, 18:53 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Kedzierski_Adam

Sympatyk

Łaznowska Wola

Post autor: Kedzierski_Adam »

Ja bym spróbował poszukać w parafii Łaznów.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Łaznowska Wola

Napiszę zatem do nich, bo nigdzie nie trafiłam na księgi.
Dziękuję Ci, Adam.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Łaznowska Wola

Post autor: Grazyna_Gabi »

154. Helszczyna ob. Wola Łaznowska
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_XIII/784
264. Wola Łaznowska w XVI w. Helszczyna Wola, pow. brzezinski, parafia Laznow.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_XIII/790

Moze o te kolonie chodzi.

Grazyna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Łaznowska Wola

Dziękuję, Grażynka.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Kedzierski_Adam

Sympatyk

Łaznowska Wola

Księgi sa w archiwum w Łodzi, można wyszukać tutaj http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
:)
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Łaznowska Wola

Łaznów jest. I tam mam napisać? Tam będzie ta cała Wola? Tylko akurat 1817 roku nie mają. :-(
Zaraz napiszę.
Dziękuję.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Kedzierski_Adam

Sympatyk

Łaznowska Wola

Powinna być Wola w tej parafii, Grażyna znalazła potwierdzenie w Słowniku Geograficznym Królestwa, pewnie okaże po sprawdzeniu czy faktycznie jest bo to różnie bywa.
A z archiwami to albo trzeba tam pojechać i przejrzeć samemu albo zlecić kwerendę i zapłacić, można też ściągnąć mikrofilmy do bliższego archiwum (jeśli jest taka możliwość i są mikrofilmy) i je sprawdzić samemu.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Łaznowska Wola

Na razie napisałam do nich pytanie, czy w ogóle mają. Tyle, że mi wróciło. :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Łaznowska Wola

Post autor: kwroblewska »

Miejscowości Wola Łaznowska, Wola Łaznowa [różna zapisy w księgach kościelnych] związane były z osadnictwem niemieckim na przełomie XVIII/XIXw na terenie par. Łaznów. W tej wsi występowały nazwiska niemieckie, nazwisk które podajesz nie spotkałam w tej parafii ok.1817r.
A jakiego dokumentu wynika, że prawdopodobnie urodziła się w miejscowości Łaznowska Wola, ślubu czy zgonu? Po drodze do Brzezin jest jeszcze par. w Kurowicach.
___
Krystyna
Ostatnio zmieniony wt 26 lut 2013, 21:08 przez kwroblewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Łaznowska Wola

Z aktu jej zgonu. Jej mąż to zgłaszał. Weronika Chrzanowska zmarła w Koluszkach w 1875. Miała 58 lat, a on jeszcze pracował, więc sklerotykiem nie był... Chyba, że nie wiedział...
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Łaznowska Wola

Post autor: kwroblewska »

Tak przypuszczałam, mógł dokładnie nie wiedzieć. Sprawdziłabym po drodze [Brzeziny - Łaznów] leżące w tym czasie parafie: Kurowice czy Gałków.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Łaznowska Wola

Czepiam się czego mogę, Brzeziny mi odpadły - nie ma.
Jeszcze mi jakaś gmina Mikołajek wyskoczyła. Osiwieć można. :-)))
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”