Przechowywanie starych fotografii
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Klewenhagen_malgorzata

Re: przechowywanie starych fotografii
Czołem,jakozak pisze:W albumach z przezroczystymi stronami i kieszonkami, jakie mam, widać zdjęcia, a gdy nie włoży się niczego po drugiej stronie, widać adnotacje, dedykacje i inne. Nie trzeba nic wyciągać. Bardzo wygodne.
Folia czy kieszenie z folii może są wygodne, ale nie jest to bezpieczny materiał, po kilkudziesięciu latach może przylepić się do zdjęcia i je zniszczyć.
Najbezpieczniejszą formą przechowywania zdjęć jest "łapanie" ich za rogi papierowymi kieszonkami.
Naturalnie wszelkie taśmy klejące i elementy metalowe również nie powinny być wykorzystywane.
Pozdrawiam z pierwszym postem
Tomek
-
Słomińska_Dominika

i zdaje się bibułowe przekładki między stronami?
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
taka bibułka pomogłaby uniknąć wzajemnego odciskania się zdjęć.
i jeszcze jedno z tym związane: albumy ze zdjęciami różnego formatu powinny być przechowywane na stojąco — obciążanie jednego drugim może powodować, iż mniejsze zdjęcie odciśnie się na większym.
i jeszcze jedno z tym związane: albumy ze zdjęciami różnego formatu powinny być przechowywane na stojąco — obciążanie jednego drugim może powodować, iż mniejsze zdjęcie odciśnie się na większym.
-
Słomińska_Dominika

ta bibuła może też zabezpieczyć przed własnie sklejeniem się zdjęć i też poniekąd przed obcieraniem się. Zresztą tak myślę, że powinny być chyba tylko po jednej stronie kart a nie po dwóch.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
- Różyński_Szymon

- Kontakt:
Proponuję każdą z fotografi poprzekładać w osobną obwolutę bawełnianą i przechowywać w teczce lub jakimś pudle bezkwasowym.