Wreszcie wróciłem, po wielu tygodniach niepewności i braku stabilizacji
Uporządkowałem mniej więcej informacje nt. przodków i miejsc, parafii, z których pochodzą. Wygląda to tak:
Dębowiec (podkarpackie).
Jaworzno (małopolskie).
Krasnystaw i okolice (lubelskie).
Mąkowarsko (kujawsko-pomorskie).
Raciąż (kujawsko-pomorskie).
Ryńsk (kujawsko-pomorskie).
Sieniawa (podkarpackie).
Tuchola (kujawsko-pomorskie).
Włocławek i okolice (kujawsko-pomorskie).
Żmigród (podkarpackie).
Żeby był porządek i by pomóc wam w... pomocy mnie
Dębowiec na razie muszę zostawić, bo w kancelarii parafialnej zbyt wiele się już nie dowiem, a reszta (księgi ławnicze i wójtowskie) są w AP Kraków i jest tego tak dużo, że to musi być zorganizowane do końca i będę musiał poświęcić tam trochę czasu.
W Jaworznie w parafii zostały jeszcze niektóre księgi (z tych starszych, przełom XVIII i XIX wieku, ale też XIX-wieczne). Nie ma ich nigdzie poza samym Jaworznem, więc i tu muszę liczyć na wyjazd.
Krasnystaw - czarna magia. Praprababcia, urodzona ok. 100 lat temu a ja nawet nie wiem gdzie. Podobno nie w Krasnymstawie - gdzieś w okolicach? Nie wiadomo, trzeba będzie to sprawdzić, na podstawie powyższej praprababci aktu zgonu (Tuchola, 1990).
Mąkowarsko - dużo dokumentów, szczególnie u mormonów. Okazało się, że wieś, z której ta gałąź przodków pochodzi była wówczas w granicach parafii Mąkowarsko, także mormoni to chyba jedyna opcja.
Raciąż - kolejna czarna magia. Przodek (z "kosznajdrów") urodzony w Piastoszynie (par. Raciąż) w 1882 roku, ojciec nieznany, brak ślubu rodziców, brak aktu urodzenia matki. Trzeba by było sprawdzić akt jego zgonu (Tuchola, 1951), albo ślubu (pewnie Tuchola, przed 1910).
Ryńsk - podobnie jak Mąkowarsko - dużo u mormonów a jeszcze nic nie zrobiłem w tym kierunku.
Sieniawa - w AP Przemyśl i u mormonów - jako, że w AP jest zmikrofilmowane to spróbuję teraz ściągnąć do AP Gdańsk, będzie łatwiej niż dojechać do mormonów. Lata 1784-1835, czyli lata poprzedzające te z ksiąg parafialnych, więc idealnie wpasowane. Później... może Biblioteka Czartoryskich?
Tuchola - niestety, niewiele ksiąg się zachowało. U mormonów jest coś na styl księgi wójtowskiej i ławniczej oraz spis posiadłości, coś w tym stylu, chyba jedyna opcja. Zostały jeszcze ze 2-3 daty do sprawdzenia w tych "nowszych" aktach (mormoni lub/i parafia).
Włocławek - czarna magia numer 3. Nie wiadomo gdzie urodziła się praprababcia. Męża, prapradziadka znalazłem we Włocławku, ale z kolei jego rodziców już nie (w internecie wyszukałem, że był przesiedlony w te okolice - z "Zielonki"?). Nie wiem też jak się za to zabrać.
Żmigród - zostało jeszcze kilka dat do sprawdzenia na parafii, z tych starszych (przełom XVIII i XIX wieku). W AP/u mormonów nie ma.
I teraz takie pytania ogólne... Może macie jakieś porady jak i za co się zabrać najpierw? Ryńsk i Mąkowarsko? Co z tymi "białymi plamami"? Macie jakieś pomysły? Czy wiecie może, z jakich lat są księgi na parafiach w Jaworznie i Żmigrodzie? Czy ktoś w miarę regularnie odwiedza ww. parafie lub zamierza tam się wybrać? Jak będę miał jeszcze jakieś pytania to dam znać
Pozdrawiam!