"Kollonista" proszę mi wyjaśnić...

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kolank0

Sympatyk
Adept

"Kollonista" proszę mi wyjaśnić...

Post autor: Kolank0 »

Indeksuję par. Jeruzal (prawobrzeżna część dawnej ziemi czerskiej)

Mam już za sobą dobrych 30 lat parafii i rozeznaję się w lokalnych nazwiskach i zawodach. Ni stąd ni zowąd przy znanym mi nazwiskach pojawia się zawód kollonista. I zachodzę w głowę, jacy z nich koloniści skoro zamieszkują tę okolicę od dawien dawna.

Niestety z metryk mam tylko urodzenia i nie mogę zweryfikować czy w okolicy szalała jakaś zaraza, że lokalna ludność kolonizowała sąsiednie wioski.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

proszę mi wyjaśnić...

Post autor: Słomińska_Dominika »

Może to chodzi o kolonię czyli coś takiego jak budynki za wsią, tzw. kolonie. Moja wieś ma swoją nazwę, - główną wieś ale ta część gdzie mieszkam ja to właśnie kolonia czyli zabudowania i gospodarstwa w polach i jest to nazwa zwyczajowa ale też przystanek tak się właśnie nazywa. Formalnie jednak jest to jedna miejscowośc
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Kolank0

Sympatyk
Adept

proszę mi wyjaśnić...

A nie byłoby wówczas napisane np "gospodarz w Lipinach kolonii zamieszkały" ?? zamiast "kollonista zamieszkały we wsi Lipiny"
Pozdrawiam
Wojciech P.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

proszę mi wyjaśnić...

Trudno mi powiedzieć. Myślę, że to mogło być w dużej mierze zależne od proboszcza. To są często nazwy tylko zwyczajowe a nie formalne i myslę, że mogli pisać, że kolonista we wsi a nie w Kolonii. Ale oczywiście to jest tylko moja skromna wiedzą oparta na moim doświadczeniu i pewnie inni mają więcej informacji w tej dziedzinie.
Pozdrawiam
Dominika

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

proszę mi wyjaśnić...

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a który rok?
choć chyba nigdy nie było miejscem osadzenia (karnego) "kollonistów" z tego co (nie)kojarzę:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sawicki_Julian

Sympatyk

proszę mi wyjaśnić...

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, u mnie pradziadek który zakupił w obcych stronach kawał ziemi podworskiej nazwany był w 1882 roku po rosyjsku w metrykach ur. się dzieci - kolonista, czyli nowo przybyły do wsi chłop ; pozdrawiam ; Julian
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

proszę mi wyjaśnić...

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Tak jak pisze Julian. Kolonista czyli osadnik. Przybysz z innej miejscowości, który dostawał lub za tanie pieniądze zakupywał kawałek ziemi na własność ale musiał albo wykarczować zręby czy zagospodarować nieużytki.
Staszek
Kolank0

Sympatyk
Adept

wspomniany zapis pojawił się w 1856 r. i dotyczył już starych osad. w między czasie w metrykach pojawiła mi się nowa osada i tam o kolonistach nie pisano, ale pewnie jest tak jak wspomnieliście, że kilka rodzin mogło zmienić miejsce zamieszkania i poszło do sąsiedniej wioski
Pozdrawiam
Wojciech P.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

http://projekt.wutw.org/marzec-kwiecien?start=2 taką oto lekturę znalazłam i myślę, że jest ciekawa, zwłaszcza zapis o ty, ze stosowało się to z czasem też do Polaków, wg mnie może oznaczać też to, że majątki parcelowano i odsprzedawano ziemię prywatnym gospodarzom. Wtedy mogli to być też ludzie z danej wioski, co może się też stosować do tego co napisałam w swoich powyższych postach oraz zdecydowanie pozostawać w zgodzie z informacjami innych rozmówców w tej dyskusji. To dotyczy ziem zaboru pruskiego, ale chyba można założyć, że podobnie było w zaborze rosyjskim?
o i tutaj drugi ciekawy artykuł http://holland.org.pl/art.php?kat=art&dzial=maz&id=17 dotyczący także Mazowsza
Pozdrawiam
Dominika

Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie, tak jak pisał o tym Staszek i ja ze nazwa Kolonista to nowy gospodarz - rolnik, nawet w starej wsi który przybył do ludności stałej. Na ziemiach podworskich powstawały małe działki i z takich kilkanaście działek z nowymi gospodarzami nazywali nową wieś - Kolonią, czyli wsią bez nazwy, albo dodawano nazwę kolonia i nazwa wsi starej. Po ostatniej wojnie są takie działki zwane parcele na dworskiej ziemi i dodana nazwa wsi starej. W czasach królewskich były takie nowe wsie zwane Wólka lub Wolica, to z kolei nazwa Wolica od zwolnienia od podatku z racji jakiejś klęski np. na 5 lat za to że w nowej powstałej wsi zwanej Wolica było zniszczenie ( spalona) w czasie przemarszu obcych wojsk, co do nazwy Wólka to nie znam przyczyny ; pozdrawiam - Julian
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Wólka i Wola to nie były aby wsie powstałe z woli kogoś?
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

DominikaS. pisze:Wólka i Wola to nie były aby wsie powstałe z woli kogoś?
Wole i Wólki - były to wsie, które w momencie powstania były zwolnione od podatków i innych opłat przez okres określony przez fundatora w celu zachęcenia przybycia osadników. Więcej na ten temat w "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego" http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_XIII/774

Pozdrawiam,
Ola
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

Witam,
Analizuje od pewnego czasu metryki związane z jedną wsią (moją rodzinną) wipisuję wszystkich aby poznać bliżej dzieje wioski. Obok nazwiska zamieszczam "status społeczny" - kolonista, włościan, gospodarz, wyrobnik
I tak na przestrzeni 5 lat mam jedną i ta samą osobę która występuje jako:
- gospodarz
- włoscian
- kolonista
Jaka może być przyczyna tak zmiennego statusu?
Mam jeszcze taki przypadek w ciągu 6 lat dane małżeństwo (wg aktów urodzenia ich dzieci) z gospodarzy zostali wyrobnikami - w tym przypadku myślę ze coś się wydarzyło i stracili "majątek". Czy dobrze rozumuję?
O ile rozumiem, że na wiek zmarłego, pana młpdego, pani młodej, świadków trzeba patrzeć z przymróżeniem oka bo było on podawany na oko. To wydawało mi się że zawód czy status społeczny aż tak szybko sie nie zmieniał.
Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

U mnie też zdarzały się przypadki rodzin mieszkających długo na dawnym terenie a nagle nazywano gospodarza kolonistą, mimo iż jego rodzice i dziadowie także w tej wsi mieszkali. Może nie chodzi tyle o miejsce zamieszkania (tam żadnej Kolonii nie było) co o np. nową działkę.
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

Koloni żadnej nie było, wieś leżała koło folwarku, ale jeszcze w tym okresie nie podlegał on parcelacji, a jak już ona nastała to na ziemiach "dworskich" nikt nie budował gospodarstwa jedynie ją uprawiano.
Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”