Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

passion94

Sympatyk

Post autor: passion94 »

Drodzy forowicze,

Z tego co wiem księgi z XIX wieku są napisane w języku rosyjskim. Moje pytanie brzmi: czy można znaleźć obok tego języka akta w naszym ojczystym języku czy też nie?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Język rosyjski pojawia się pod koniec lat 60. XIX wieku, więc nie jest to cały dziewiętnasty wiek (nawet nie połowa).
Tak to już było, że wprowadzono rosyjski i nie można było prowadzić ksiąg po polsku, ale zawsze można poprosić o tłumaczenie, a później samemu się czegoś nauczyć :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Danuśka

Sympatyk

Post autor: Danuśka »

Do Pawła ( reflex1 )
Prosze o kontakt na pv.

Pozdrawiam,
Dana
passion94

Sympatyk

Marynicz_Marcin pisze:Język rosyjski pojawia się pod koniec lat 60. XIX wieku, więc nie jest to cały dziewiętnasty wiek (nawet nie połowa).
Tak to już było, że wprowadzono rosyjski i nie można było prowadzić ksiąg po polsku, ale zawsze można poprosić o tłumaczenie, a później samemu się czegoś nauczyć :)

Czyli przed powstaniem styczniowym księgi były pisane tylko po polsku czy w dwu językach ?
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

passion94 pisze: Czyli przed powstaniem styczniowym księgi były pisane tylko po polsku czy w dwu językach ?
Najpierw wszystkie księgi były prowadzone po łacinie. Łacina była OFICJALNYM językiem urzędowym na terenie Rzeczypospolitej aż do XIX wieku (nie polski wbrew pozorom)... Od wprowadzenia kodeksu napoleona na terenie Królestwa Polskiego - 1808 rok - księgi były prowadzone po polsku (nie spotkałem się z rosyjskim dla parafii rzymskokatolickich - choć prawosławne to były po rosyjsku). Od 1867-68 praktycznie wszystkie parafie zaboru rosyjskiego są już po "rosyjskiemu" - zgodnie z nakazem urzędowym - bo wielu księży nie znało tego języka na tyle aby być w stanie bezbłędnie prowadzić zapisy. Zdarzały się rzadko parafie, które równolegle prowadziły zapisy polskie i rosyjskie ale te drugie były oficjalne.
===========
Arek
passion94

Sympatyk

Dziękuję za wyczerpującą odp. :)
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Edmunda »

Witam,
mam prośbę do osób, które w najbliższym czasie wybiorą się do Archiwum w Łodzi.
Czy może ktoś mógłby mi sprawdzić metrykę ślubu Koźla lata 1829 - 1837
Prosiłabym o datę ślubu Szczepana Dąbrowskiego ur ok. 1800 i Maryanny Szczepaśkiej ur. ok 1813roku.
Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/

Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Awatar użytkownika
leszcz

Sympatyk
Adept

Post autor: leszcz »

Witam,
potrzebuję akta z AP Łódź:
Stanisław Leszczyński - Rawa Mazowiecka U 1858
Julia Leszczyńska z d. Koprowska - Rawa Mazowiecka U 1867
Józef Lorczyński - Rawa Mazowiecka U 1814
Rozalia Lorczyńska z d. Jakubowska U 1820
Walenty Walendzik - kurzeszyn U 1867
Kazimierz Szkuta - Kurzeszyn U 1818
Agnnieszka Szkuta z d. ( nieustalone ) - Kurzeszyn U 1828
Marianna Szkuta z d. Chojecka - Kurzszyn U 1867
Marianna Bors z d. Łoś ( ew Les ) - Żdżary U 1861
------------------
Krystian
Pozdrawiam
Krystian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Nie wiecie, czemu maile wysyłane przeze mnie do AP Łódź wracają?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, maile wracają jak nie taki adres, może na końcu kropka nie potrzebna, albo taki był dawniej, a teraz była zmiana, tamten zablokowali ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję. Masz nowy, Julian? Wzięłam ze strony AP.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Na wizytówce AP w Łodzi mam poniższy adres
kancelaria@lodz.ap.gov.pl

---
Krystyna
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Do Krystiana:

Już Ci wczoraj na innym forum Eliza wyraźnie napisała, co się robi jak się potrzebuje akta. Wiem, że jesteś tu nowy, ale jeszcze długo nie będzie tu wszystkich akt z zasobów AP Łódź i musisz to przyjąć do wiadomości, a nie powielać wpisów o tej samej treści w różne wątki tematyczne.
Napisz do AP Łódź o przesłanie Ci odpowiednich mikrofilmów do najbliższego Twego AP, albo wybierz się do Łodzi i sam poprzeglądaj. Nie wiem, co będzie Ci wygodniejsze. Znając sposób miktofilmowania, może się okazać, że szukanie jednego aktu zajmie sporo czasu. Ale nie ŻĄDAJ od nikogo, żeby to zrobił dla Ciebie.

Ja też potrzebuję wiele aktów, sporo mam do sprawdzenia, ale jak sama tego nie zrobię, to za mnie nikt też. Genealogia to hobby dla cierpliwych i nikt niczego nie podaje na talerzu. Chociaż do takich osób zaliczyłabym Elizę, ale jeżeli robi jakieś zdjęcia "na zamówienie" po pod kątem indeksujących a nie indywidualnych potrzeb.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

leszcz pisze:Witam,
potrzebuję akta z AP Łódź:

------------------
Krystian

ja tez potrzebuje, no i ???
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Krystyno.
Na taki właśnie piszę. I wracają mi maile.
Trudno...
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”