Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Piórkowska_Ewa

Witam. Mam teraz ciekawy akt zgonu (rok 1846 parafia Poręba), zapisano tam, że:
... umarła Agnieszka Rosieńska rok jeden mająca włościanka rolna córka Jakuba Jachny i Marianny z Delugów z Białego Błota. Po przekonaniu się na o zejściu Rosieńskiej ....
Myślicie, że ksiądz pomylił ojca (Jakuba Jachnę), czy pomylił nazwisko zmarłej? W indeksie zapisał, że zmarła Rosieńska.Ewa
... umarła Agnieszka Rosieńska rok jeden mająca włościanka rolna córka Jakuba Jachny i Marianny z Delugów z Białego Błota. Po przekonaniu się na o zejściu Rosieńskiej ....
Myślicie, że ksiądz pomylił ojca (Jakuba Jachnę), czy pomylił nazwisko zmarłej? W indeksie zapisał, że zmarła Rosieńska.Ewa
-
Marynicz_Marcin

A kto był stawiającym aktu i czy nazwisko Jachna/Jachny pojawia się w parafii ?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Piórkowska_Ewa

-
Słomińska_Dominika

Poproszę o pomoc w odczytaniu nazwiska matki pana młodego
"w Błędowie z Jana i Heleny z ...... Marschnerów"
Akt 11
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,70872,16
"w Błędowie z Jana i Heleny z ...... Marschnerów"
Akt 11
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,70872,16
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
-
Sawicki_Julian

Witam, czytam to tak ; z So i od nowa ; z Sohnów , pisane S, tak jak - wsi Nowyświat zamieszkałym ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony czw 28 lut 2013, 11:23 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Słomińska_Dominika

Hmy co do miejscowości to tam jest zdecydowanie napisane "na wsi Nowymswiecie" i taka miejscowość a raczej teraz ulica tam jest.
To pierwsze mi tak właśnie wygląda na J jeśli spojrzymy na drugie nawisko to w pierwszym w środku jest chyba CH
Może to jest Joz...chnów ?
To pierwsze mi tak właśnie wygląda na J jeśli spojrzymy na drugie nawisko to w pierwszym w środku jest chyba CH
Może to jest Joz...chnów ?
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
-
Słomińska_Dominika

Celna uwaga Maju 
Bardzo dziękuję za pomoc
Bardzo dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony pt 01 mar 2013, 20:28 przez Słomińska_Dominika, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
-
Sroczyński_Włodzimierz

dziecko nosi nazwisko matki ("bieżące"), a ta- nazwisko zmarłego męża
panieńskie możesz (właściwie bliżej "powinieneś w przypadku wątpliwości jako zasada") w vel wstawić
panieńskie możesz (właściwie bliżej "powinieneś w przypadku wątpliwości jako zasada") w vel wstawić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Sawicki_Julian

Ojca to ja piszę zawsze NN, chociaż ostatnio miałem przypadek, że ojciec w akcie przyznał się do dziecka.
) i zastosuję wariant z "vel"
I jeszcze jedna zagwozdka również z nazwiskiem i ojcem, który np "od 5 lat do wojska powołany" był. Nie jestem pewien, ale wówczas przepustek raczej nie mieli. zwłaszcza zwykły rekrut
I jeszcze jedna zagwozdka również z nazwiskiem i ojcem, który np "od 5 lat do wojska powołany" był. Nie jestem pewien, ale wówczas przepustek raczej nie mieli. zwłaszcza zwykły rekrut
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.
-
Słomińska_Dominika

Ale jeśli w akcie masz wpisane, że ojciec od 5 lat do wojska powolany to powinno być wpisane nazwisko ojca. Przecież w akcie uznano go za ojca własnie
Przynajmniej wg mnie jest to jasne domniemanie - zresztą prawo stoi po stronie dziecka. Matka jest mężatką a ojciec nie zgłosił veto. I nie napisano ojciec nieznany.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Wojtku, ja w końcu nie wiem o co pytasz, o rozterki ojca, czy własne?
Wpisujesz nazwisko takie jak nadano, niezależnie czy biologicznie ojcem był, czy nie. Jeśli był uznany za ojca, to nazwisko ojca. Jeśli nie, to nazwisko matki (jeśli wdowa, czy mężatka, to nadal jest to nazwisko jej męża, bo takie nosi od chwili ślubu) a nazwisko panieńskie to historia, przytaczane dla lepszego opisania osoby i określenia z jakich rodziców kobieta urodzona była.
Jedyny wyjątek, to gdy wróciła do panieńskiego nazwiska - dziś czasem spotykane - na drodze sądowej.
Wpisujesz nazwisko takie jak nadano, niezależnie czy biologicznie ojcem był, czy nie. Jeśli był uznany za ojca, to nazwisko ojca. Jeśli nie, to nazwisko matki (jeśli wdowa, czy mężatka, to nadal jest to nazwisko jej męża, bo takie nosi od chwili ślubu) a nazwisko panieńskie to historia, przytaczane dla lepszego opisania osoby i określenia z jakich rodziców kobieta urodzona była.
Jedyny wyjątek, to gdy wróciła do panieńskiego nazwiska - dziś czasem spotykane - na drodze sądowej.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.