Cmentarze w Niemczech .., wyszukiwarki ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Cmentarz w Seesen(Niemcy)
Witam
Kilka miesiecy temu napisałem do Bad Arolsen prośbę o pomoc w odnalezieniu miejsca pochówku mojego krewnego, więźnia obozu Mitelbau-Dora, Czesława Wojdy. Dziś dostałem odpowiedż że jest pochowany na cmentarzu w miejscowości Seesen, dział(?) 12, grób nr.8.
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&q=see ... CEAQ8gEwAg
Czy jest ktoś na forum kto mieszka w okolicy i mógłby zrobić zdjęcie grobu?
Kilka miesiecy temu napisałem do Bad Arolsen prośbę o pomoc w odnalezieniu miejsca pochówku mojego krewnego, więźnia obozu Mitelbau-Dora, Czesława Wojdy. Dziś dostałem odpowiedż że jest pochowany na cmentarzu w miejscowości Seesen, dział(?) 12, grób nr.8.
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&q=see ... CEAQ8gEwAg
Czy jest ktoś na forum kto mieszka w okolicy i mógłby zrobić zdjęcie grobu?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Cmentarze w Niemczech
Szukam grobu swojego wuja. Ostatni adres zamieszkania to Zweibrucken w Niemczech zachodnich (Nadrenia).Zakładam, że na tamtejszym cmentarzu został pochowany w okresie 2000-2011. Czy ktoś z Państwa na forum mieszka w okolicach?
Ewa
Ewa
- Tymowski_Marian

szukam-cmentarz Zweibrucken-Niemcy
Witam,
11 lat to duzo. Moze twoje zalozenie jest zbyt szerokie. Probuj na stronie www.trauer.de wpisujac nazwisko twojego wujka. Nie musi byc, ale moze bedziesz miala szczescie.
Pozdrawiam
Marian
11 lat to duzo. Moze twoje zalozenie jest zbyt szerokie. Probuj na stronie www.trauer.de wpisujac nazwisko twojego wujka. Nie musi byc, ale moze bedziesz miala szczescie.
Pozdrawiam
Marian
Dziekuje za podpowiedź, ale szczęścia zabrakło. Orientujesz się czy w Niemczech jest taka mozliwość prawna, że zamiast tradycyjnego pochówku można zkremowane szczątki rozsypać w "popwietrze".
pozdrawiam
Ewa
pozdrawiam
Ewa
- Tymowski_Marian

Dzien dobry,
istnieje tzw. pochówek anonimowy. Po skremowaniu popioly rozsypuje sie na takiej laczce. Ale to nie przeszkadza w tym, aby odnalezc zmarlego. Jest administracja cmentarza i tam mozna sie tego dowiedziec. Musisz znac miasto, ew. nazwe cmentarza no i nazwisko zmarlego. Przy odrobinie checi ta sprawa jest do wyjasnienia
pozdrawiam
Marian
istnieje tzw. pochówek anonimowy. Po skremowaniu popioly rozsypuje sie na takiej laczce. Ale to nie przeszkadza w tym, aby odnalezc zmarlego. Jest administracja cmentarza i tam mozna sie tego dowiedziec. Musisz znac miasto, ew. nazwe cmentarza no i nazwisko zmarlego. Przy odrobinie checi ta sprawa jest do wyjasnienia
pozdrawiam
Marian
Ja równiez mam podobną prośbę: brat mojej babci, Leon Kozakiewicz, żołnierz generała Maczka, po wojnie nie wrócił do Polski i zamieszkał w Niemczech, w miejscowosci Werne w Nadrenii-Pólnocnej Westfalii.
Urodzony na Kresach w 1914r, zmarł -prawdopodobnie-w Werne, 08.06.1997.
Czy ktoś z Państwa tam bywających mógłby przy okazji odszukać jego miejsce spoczynku?
Będę bardzo wdzięczna.
Małgorzata
Urodzony na Kresach w 1914r, zmarł -prawdopodobnie-w Werne, 08.06.1997.
Czy ktoś z Państwa tam bywających mógłby przy okazji odszukać jego miejsce spoczynku?
Będę bardzo wdzięczna.
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
(Józef Piłsudski)
- Tymowski_Marian

Dzien dobry Malgosiu,
telefonowalem do Werne. Maja metryke twojego dziadka. Zmarl 08.06.1997 w Werne. Oto namiary:
Stadthaus
EG, Raum 10
Konrad-Adenauer-Platz 1
59368 Werne
Tel.: 02389 71-733
Fax: 02389 71-734
E-Mail: k.oestermann- @ -werne.de
W tej miejscowosci jest wiecej cmentarzy. Trzeba poszukac. Cmentarz katolicki administracja: 02389 5 29 70
Cmentarz miejski administracja 02389 7 17 17
pozdrawiam
Marian
telefonowalem do Werne. Maja metryke twojego dziadka. Zmarl 08.06.1997 w Werne. Oto namiary:
Stadthaus
EG, Raum 10
Konrad-Adenauer-Platz 1
59368 Werne
Tel.: 02389 71-733
Fax: 02389 71-734
E-Mail: k.oestermann- @ -werne.de
W tej miejscowosci jest wiecej cmentarzy. Trzeba poszukac. Cmentarz katolicki administracja: 02389 5 29 70
Cmentarz miejski administracja 02389 7 17 17
pozdrawiam
Marian
Re: szukam-cmentarz Zweibrucken-Niemcy
Panie Marianie czy administracja cmentarzy niemieckich podają dane zmarłych lub pochowanych bo ja z kolei poszukuję grobów moich wujków tj. Franciszek ,Ksawery Szamocki lub też pisano /Schamotzki/ ur.21.04.1879 w Stobno powiat Tuchola na Pomorzu ,a zamiaszkały Krefeld , Jan , Nepucyn Szamocki lub też pisano /Schamotzki / ur. 12.06.1880. też w Stobnie powiat Tuchola na Pomorzu, a zamieszkały Dussldorf zmarł prawdopodobnie 21.08.1959 w Dusseldorf .
Czy może mi pan pomóc w tej sprawie ? Rysiu .
Czy może mi pan pomóc w tej sprawie ? Rysiu .
Panie Marianie,
jestem Panu bardzo, bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia
jestem Panu bardzo, bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
(Józef Piłsudski)
- Tymowski_Marian

Dzien dobry Pani Małgosiu,
Leon Kozakiewicz zostal pochowany na miejskim cmentarzu w Werne Stockum, ulica Werth Weg.
Wejscie od duzego parkingu w lewo, na koncu.
Pozdrawiam
Marian
Leon Kozakiewicz zostal pochowany na miejskim cmentarzu w Werne Stockum, ulica Werth Weg.
Wejscie od duzego parkingu w lewo, na koncu.
Pozdrawiam
Marian
Dzień dobry Panie Marianie,
dzień zaczynam pieknie dzięki Panu;-)
Dziękuję, dziękuję!
Już wiem, że w czerwcu pojadę do Werne, specjalnie dla Leona, teraz już wiem, gdzie mogę zapalić znicz i posiedzieć w milczeniu...
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia
dzień zaczynam pieknie dzięki Panu;-)
Dziękuję, dziękuję!
Już wiem, że w czerwcu pojadę do Werne, specjalnie dla Leona, teraz już wiem, gdzie mogę zapalić znicz i posiedzieć w milczeniu...
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia
(Józef Piłsudski)
(Józef Piłsudski)
- Tymowski_Marian

- Tymowski_Marian

- wspomnienia3

Witam
Poszukuję grobów mojej praprababki rodzeństwa które wyjechało do Niemiec. częściowo wiem,że niektórzy osiedlili się w Berlinie i Dreźnie. wiem,że pozakładali rodziny,
--STANISŁAWA HINZE (zd. BASTA) zmarła 05.04.1952 Zepernick Berlin,oraz jej męża MAX PAUL HINZE zmarły 31.08.1945 (nie wiem gdzie)
--ANTON BASTA (ur.20.07.1889) (żonaty,córka ELLA, Berlin?))
--MARTHA BASTA (ur.15.07.1887)
--THECLA BASTA (ur.15.09.1885)
--GERTRUDA BASTA (05.11.1882)
--PRAKSEDA BASTA (ur15.11.1879)
--FRANCISZKA BASTA (ur.08.09.1869) (osiedliła się w Dreźnie)
--WLADYSŁAW BASTA (ur.1867)
Bardzo będę wdzięczna za jakąkolwiek namiastkę odpowiedzi na moje poszukiwania
Pozdrawiam.Beata
Poszukuję grobów mojej praprababki rodzeństwa które wyjechało do Niemiec. częściowo wiem,że niektórzy osiedlili się w Berlinie i Dreźnie. wiem,że pozakładali rodziny,
--STANISŁAWA HINZE (zd. BASTA) zmarła 05.04.1952 Zepernick Berlin,oraz jej męża MAX PAUL HINZE zmarły 31.08.1945 (nie wiem gdzie)
--ANTON BASTA (ur.20.07.1889) (żonaty,córka ELLA, Berlin?))
--MARTHA BASTA (ur.15.07.1887)
--THECLA BASTA (ur.15.09.1885)
--GERTRUDA BASTA (05.11.1882)
--PRAKSEDA BASTA (ur15.11.1879)
--FRANCISZKA BASTA (ur.08.09.1869) (osiedliła się w Dreźnie)
--WLADYSŁAW BASTA (ur.1867)
Bardzo będę wdzięczna za jakąkolwiek namiastkę odpowiedzi na moje poszukiwania
Pozdrawiam.Beata