Orankiewicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
ory

Orankiewicz

Post autor: ory »

Witam serdecznie chciałbym poznać etymologię mojego nazwiska... Jest to dość rzadko spotykane nazwisko, gdyż w Polsce niespełna sto osób je posiada. Z tego co jak narazie udało mi się dowiedzieć to przyrostek nazwiska -kiewicz, podobnie jak w przypadku nazwisk Mickiewicz czy Sienkiewicz świadczy o białoruskiej genezie nazwiska lub też o wpływie litewskim. Końcówka taka w nazwiskach stosowanych w naszym kraju pojawiła się na przełomie XVI i XVIIw. Kwestia początku nazwiska czyli Oran może mieć najróżniejszą genezę... Począwszy od słowa orać, od prasłowiańskiego oriti ‘burzyć, niszczyć’, od staropolskiego oborzyć ‘zburzyc, zniszczyć ale może również od wcielonej dziś jako dzielinca do Gdańska Orunii dawniej Oranii czy też miejscowości dziś należącej do Litwy - Orany nad rzeką Oranki a może jeszcze zupełnie coś innego... Bardzo mnie to ciekawi i nurtuje... Druga kwestia jaka mnie również interesuje to czy nazwisko Orenkiewicz jest zupełnie niezwiązane z moim nazwiskiem, czy też powstało poprzez błąd pisarski jakiegoś urzędnika. PS. Spośród jak nadmieniłem prawie setki osób o tym nazwisku ponad połowa zamieszkuje dziś na Kujawach.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Orankiewicz

Post autor: Łucja »

W Genetece jest to nazwisko, wynikałoby, że być może forma Orenkiewicz jest wcześniejsza, ta sama osoba przy ślubie jest Orenkiewicz, a jako matka dzieciom już Orankiewicz (ale trzeba by to sprawdzić oczywiście). Florentyna, o niej mowa, urodzona ok. 1869 r.
Tu jej ślub:
http://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/-/ ... RJXJXqvRFg
http://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/-/31/str/1/24#tab2

Z mapy nazwisk w Polsce wynika, że w okolicach Lipna i Włocławka obie formy nazwiska są spotykane, czyli jedno.
Mało osób nosi to nazwisko, ale zdolnego młodego artystę pośród siebie macie (wyklikałam). Okolice Lipna to Ziemia Dobrzyńska, warto by ustalić która miejscowość jest tam "rodowa" i jak daleko sięgają metryki (urodzenia, śluby, zgony) i co jest w tych najstarszych zachowanych na temat tego nazwiska. To wszystko powinno być we Włocławku, w archiwum.

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =se&exac=1
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =se&exac=1

Łucja
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

W przypadku ustalenia pochodzenia nazwiska warto skupić się na jego rdzeniu i to raczej od strony fonetycznej.
Końcówka rzeczywiście wskazuje na tereny dzisiejszej Białorusi.Pojedynczo też występuje na Ukrainie i w Rosji.
Na Ellis znalazłam ten rdzeń z końcówką -ski (wypis poniżej).
Osobiście skłaniałabym się do formy spolszczenia niemieckiego nazwiska Arendt (może koloniści z okolic Odessy,których potomkowie migrowali?) lub podobnego.Może też pochodzić od nazwiska mennonickiego.

Z Ellis
przybył do NY na pokładzie "Koln"19 luty 1909
wypłynął z Bremy
Walenti Orenkowski
25 lat
kawaler
nar. Russia Polish
mieszkał w Milodrozdz Russia

ta miejscowość to może być Miłodróż (pow płocki)
ale może było kilka o podobnej nazwie-głębiej nie sprawdzałam.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
ory

Dziękuje bardzo za pomoc Łucja. Co do tego która forma jest wcześniejsza to na tej stronie jest znowu odwrotnie... http://www.jwdupon.net/genealogy/wc42/wc42_453.htm
Tutaj ojciec Orankiewicz a jeden z synów Oren... Ta gałąź również jest z Kujaw okolicje Lipna i Włocławka.
Anno również dziękuję . Napisz mi jak możesz skąd pomysł, że akurat od Arendt - czymś to jest podyktowane czy czysty domysł ? i Arendt to w przypadku Oren a pierwotnie raczej Oran, więc jak wtedy ? I jeśli możesz to wyjaśnij mi co oznacza, że może pochodzić od nazwiska mennonickiego ? - Nic mi to nie mówi....
Na Ellis są też informacje osobach z nazwiskiem Orankiewicz, które już wcześniej przeglądałem....
PS. Narazie raczkuję w tym wszystkim, ale niewątpliwie sprawa mnie wciągnęła w przyszłym tygodniu ruszam do archiwum
Jeszcze raz dzięki za pomoc i zapraszam innych do dyskusji w przedmiotowym temacie :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Dziennik Urzędowy Królewskiej Wirtembergii Ministerstwa Spraw Wewnętrznych 1892.
Pracownik Jozef Orankiewicz z Szpetal, pow. Lipno, rosyjski poddany, 47 lat, decyzja
prezydenta Prus Krolewskich przeniesiony do Poznania 2 wrzesnia b.r.
http://books.google.de/books?id=uyhVAAA ... CEAQ6AEwAg

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
ory

Super. Dziękuję Gabi - dzieki Wam odnajduje coraz wiecej informacji w internecie i poznaje nowe metody ich poszukiwań :)
PS. Ciekawe w jakim charakterze pracował Józef :)
Pozdrawiam
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

W przysłowiowych dwóch słowach wyjaśnić trudno.
Pomijając cały wywód o charakterze językoznawczym i historycznym-napiszę tak : podobną "ewolucję" przeszło jedno z nazwisk w moim przypadku.
Na przełomie XVII i XVIII w -dzięki głównie przebywaniu na terenach kulturowo obcych, chyba próby asymilacji spowodowały dodanie do zniekształconego już wcześniej zapisu nazwiska (typu: o>a,zmiana twardych spółgł na miękkie i odwrotnie,"zjadanie" końcówek) w zależności od kierunku migracji wtórnej -ski lub -wicz.
A dlaczego uważam ,że należy przyjrzeć się również nazwiskom mennonickim?Jeżeli powyższa teza okazałaby się błędną warto przyjrzeć się nazwiskom przybyszy "z zachodu".
Oren w Niderlandach = uszy

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”