Stypurski -szukam rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Magroski49

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Magroski49 »

Witam!

Andrzej Stypurski, urodził się w Zdziar Wielki w 1834r, syn Macieja i Maryanna Rutkowska
Urszula Kowalska, urodziła się Jaroszewo w 1844, córka Antoniego i Maryanna Barczewski,
pobrali się w Sierpcu w 1868r, mieli następujące dzieci:
- Ewa (ur. w 1868r.)
- Anton (ur. w 1874r.)
- Stanisław (ur. w 1882r.)
- Józef (ur. w 1884r, w Milewko.)
- Czesław i Mieczysław (ur. w 1886r. lub 1888r.)

Ślub miął miejsca w Sierpcu a Józef urodził się w Milewko, być może, że para została przeniesiona pomiędzy tymi dwoma miejscami, w latach 1868 i 1888. Z tego powodu, poprosiłem Archiwum Państwowe w Płocku, żeby wyszukiwać aktów w imieniu Stypurski w parafiach Sierpc, Borkowo, Jeżewo, Zawidz , Drobin i Koziebrody.

Znaleziono akt urodzenia Andrzeja, śmierć jego pierwszej żony (Maryanna Lewandowska, w Milewko, 1868), i akt małżeństwo z drugą żona (Urszulą). Co dziwne mnie, że nie odnaleziono żadnych aktów urodzenia dzieci w tych parafiach.

Zbadano również mikrofilmów NR. 1191008, 1733545, 1808243 i 1808636 nie znaleźliśmy żadnej Stypurski, nawet jako świadków lub chrzestnych.

Jeśli ktoś znalazł to nazwisko, byłbym bardzo wdzięczny , jeśli można się skontaktować, bo nie wiem, gdzie szukać dalej. Wiem że Józef urodził się w Milewko w maj 1884r., Bo informacje zawarte w dokumencie, który przedstawił on w polskim konsulacie w Rio de Janeiro. Małżeństwo Andrzeja i Urszuli znalazłem poprzez bazy Geneteka. Wiem też, że mieszkańcy Milewko dokonali rejestr zarówno w Drobinie i Koziebrody.

Z góry bardzo dziekuje,
Gilberto
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Gilberto,nie trzymaj się tej wersji nazwiska.
Spróbuj z podobnymi:
Sztyburski
Tyburski itp.
Pozdrawiam
Waldemar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”