Poszukuję przodków o nazwisku Muciek na ter. woj. tarnobrzes

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

iwona_mw

Post autor: iwona_mw »

Mój pra pra dziadek Antoni Muciek mieszkał we wsi Grębów ok 1850-1930. Miał przynajmniej 2 braci. Jeden z nich był pisarzem na dworze hrabiego Dolańskiego, drugi na Ukrainie w Sądowej Wiszni, reszta gdzieś w Polsce, a ponoć mieszka też jakaś rodzina w Czechach. Prawdopodobnie cały ród wywodzi się z Czech, skąd prybyli do Grębowa w czasie zaborów. Może ktoś coś słyszał lub wie o tych ludziach, jest potomkiem i może udzielić jakichś informacji. Pozdrawiam
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Iwona,
nazwisko Muciek, wedlug wystepowania w Polsce , jest jak najbardziej polskim, chociaz lokalnym.
Takie nazwisko nie wystepuje !!! w czeskiej ksiazce telefonicznej.
Napisz do Grebowa [kod pocztowy 39-410], wg ksiazki telefonicznej mieszka tam Andrzej, Barbara,
Jozef, Piotr i Zofia.
Moze to jacys dalecy krewni?
Wladyslaw
Choiński_Janusz

Sympatyk

Post autor: Choiński_Janusz »

Iwona !
Popatrz na rozmieszczenie osób o tym nazwisku:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/muciek.html
Sporo ich jest, ale właśnie po miejscu najczęstszego występowania nazwiska (obecnie) można sądzić, gdzie znajdowało się (kiedy) miejsce, gdzie żyli przodkowie. Z tego założenia kiedyś wyszedłem, pojechałem do odległego Archiwum Państwowego i przeglądałem księgi małżeństw sprzed 150 lat parafia po parafii. Miałem szczęście w tych poszukiwaniach "na ślepo", bo po 2 godzinach trafiłem. I tego Tobie życzę. Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”