"Podsumowanie" drzewa-nazwiska

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Witam wszystkich serdecznie ;)
Moi drodzy postanowiłem podsumować to co znalazłem jak na razie, planuję wydanie książki, w której zawarte będą rezultaty moich 4 letnich poszukiwań genealogicznych ;) Zaczęło się niewinnie od mamy, taty, babci, dziadka, prababci, pradziadka i na tym koniec, ale wiedziałem, że coś musi być więcej, ktoś wcześniej i tak cofnąłem się do połowy XVIIIw;), podczas tych poszukiwań napotkałem na wiele ciekawych, fascynujących czasem wręcz rzeczy, o których wcześniej nie miałem bladego pojęcia.
Zorganizowałem wiele spotkań rodzinnych, dostałem wiele zdjęć, a wiele innych starych, które miałem w domu rozszyfrowałem. Odszukałem wspaniałych kuzynów i kuzynki, którzy są moimi przyjaciółmi;)
Kto pomyślałby te cztery lata temu, że odnajdę grób prapradziadków, będę w ręku trzymał ich akt urodzenia czy ślubu, stanę przy chrzcielnicy, z której pierwszego sakramentu dostąpił mój pradziadek;)
Kto pomyślałby, że będę mając 22 lata biegle czytał po rosyjsku i;)
Wspaniałe przeżycie, odkrywanie tajemnic, zabawa, nauka.
Często czuję się jak detektyw, odszukując akty i czasem zabawnie mówić "a tutaj to gagatku zawędrowałeś"
Wykluczyłem też domniemanie o "szlacheckim" rodowodzie... chłop, parobek, komornik, zagrodnik, włościan, rataj, żebrak, ubogi to najczęściej pojawiając się określenia zawodów moich przodków.
Ale nie dla "szlachectwa" rodziny się szuka ;)

W związku z "podsumowaniem" (napisane w "" bo wiadomo, że pasja genealoga trwa całe życie) chciałbym zamieścić trochę nazwisk wraz z parafiami, może z kimś uda nawiązać mi się kontakt ;)

Molenda, Rosiński, Rybka, Binas, Smolarek,Sympolski, Sompolski, Smolarczyk, Szkudlarek, Fabiański, Cichosz, Kryziński, Łuczak, Rzeźkiewicz, Szwebs, Marciniak, Góralczyk, Gara(Grala), Stasiak, Strędzicki, Manios PAR BORSZEWICE

Molenda PAR NMP ŁÓDŹ, NMP PABIANICE

powiązani z Molendami Frasiak, Chodak, Michalak lata 80-90 XIX w. PAR NMP ŁÓDŹ

Sympolski, Sompolski, Szkudlarek, Fabiański, Gajzler PAR KAŁÓW, PARAFIA MIKOŁAJEWICE

Wypych, Czarnecka PAR PACYNA

Olczyk, Wdowiak PAR TOPOLA KRÓLEWSKA, ŁĘCZYCA

Mańkowski, Olczyk, Modliński PAR GRABÓW pow łęczycki

Mińkowski, Markuciński PAR BEŁCHÓW

Mińkowski, Markuciński, Nalej, Wróblewska, Adamiak, Zaczyńska, Śledź PAR SZYMANÓW, WISKITKI, BOLIMÓW, NIEBORÓW

Piotrowicz PAR DZIERZBICE powiat kolski

Świerzb PAR TARNÓW, DĄBROWA TARNOWSKA

dodatkowo poszukuję osób wiedzących coś na temat Różyckich rodzonych w Żabiej Woli (na razie nie zlokalizowałem parafii)

pozdrawiam serdecznie Tomek!
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

nie wiem ile było miejscowości o takiej nazwie, ale jedna Żabia Wola to parafia Ojrzanów.

Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
I to właśnie w genealogii amatorskiej jest najpiękniejsze. Życzę cierpliwości. Nie zrażaj się, kiedy po dwóch-3 latach jeszcze będziesz pisał. Ja jeszcze piszę. Gratuluje pomysłu:
Krzycho z Koszalina
Marekko

Sympatyk

Post autor: Marekko »

Super Panie Tomku, życzę dalszyjch sukcesów. Ja osobiście jestem od półtora roku w trakcie poszukiwań genealogicznych, a jescze jest przede mną ogrom szukania.

Pozdrawiam, Marek
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Mogę się dowiedzieć coś o Twoich Mańkowskich?
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za miłe słowa i zachętę do dalszych poszukiwań;):)

Co do Żabiej Woli to są 4... Akt wyciągałem w USC ŁÓDŹ WIDZEW i po prostu jest Napisane Żabia Wola w miejscu urodzenia i teraz "szukaj wiatru w polu" ;D Coś z czasem wykombinuję i znajdę ;D

Marcinie napisałem Ci na pw.

Pozdrawiam Serdecznie!
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

To i ja poproszę, jeśli można, o pw dotyczące "Twoich" Mańkowskich/Mińkowskich. ;)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Hankaanka

Post autor: Hankaanka »

Jestem pod wrażeniem i gratuluje pomysłu!
Ale jak raz się "łyknęło" genealogii, to już można się "utopić"
Pozdrawiam
Hania
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Panie Tomaszu,gratuluję wyników poszukiwań,uporządkowania i determinacji:)
Gratuluję też rodziny,która pomaga,a nie przeszkadza w poszukiwaniach!
Ja w ciągu tego roku zdobyłam tylko dwie metryki i jedno zdjęcie.
Życzę powodzenia w dalszym zgłębianiu przeszłości rodziny-Julia J.
Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Tomku!
Gratuluję.
A co do parafii Borszewice polecam http://poczekalnia.genealodzy.pl/. Ja dość szczegółowo przeglądam metryki właśnie z tej parafii, ponieważ moi przodkowie również pochodzą z tych okolic. Jest sporo aktów z "Twoimi" nazwiskami.

Pozdrawiam
Tomasz Raczyński
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Odświeżenie tematu !!

Podsumowania część II

Witam;) Od momentu w którym opublikowałem ten post w marcu tego roku, udało mi się odnaleźć wiele nowych, zaskakujących informacji i przede wszystkim nowych członków rodziny ;) Wtedy udało mi się połączyć drzewka z Ewą Piórkowską, którą serdecznie pozdrawiam. Jesteśmy bardzo odległą rodziną, razem przemierzylismy miejscowości "naszych przodków" Antoniew, Miedniewice, Wiskitki, to było coś fantastycznego !!!
Poniżej w nadziei, że uda się odnaleźć kolejnych krewnych zamieszczam indeks uzupełniony o nowe nazwiska ;)

Molenda, Sympolski, Szkudlarek PABIANICE

Mińkowski, Gozdek, Sompolski, Kołodziejski, Antczak, Martyn, Molenda, Frasiak, Pawlicki ŁÓDŹ

Wypych, Czarnecki, Troczkiewicz PACYNA

Olczyk, Olczak, Duziak, Matczak, Świerczyński, Walczak, Jędrzejczak, Andrzejczak, Andrzejewski, Goss, Sobczak, Wdowiak, Kubiak(Kubionka), Moruzgała, Biec TOPOLA KRÓLEWSKA

Mańkowski, Modliński, Olczyk GRABÓW pow. ŁĘCZYCA

Mińkowski, Markuciński, Markuciak, Gozdek, Grzelak, Dębicki, Śledź, Śledziak, Zaczyński, Papier, Domalasiewicz, Wyrwicki SKIERNIEWICE, BEŁCHÓW, WISKITKI, SZYMANÓW, MSZCZONÓW, BOLIMÓW, NIEBORÓW

Sympolski, Molenda, Rybka, Smolarek, Smolarczyk, Szkudlarek, Cwebkowska, Trędziak, Kaźmierczak, Włodarczyk, Gajzler, Binas, Kryziński, Cichocz, Łuczak, Maciejewski, Żyszkiewicz,Fabiański, Stelmach, Rosiński, Kukieła BORSZEWICE, MIKOŁAJEWICE, ŁASK, ŁASK-KOLUMNA, ZDUŃSKA WOLA

Różycki, Sobolewski, Molenda, Florczak MARZENIN

Grzelak, Czajkowski, Łuczak, Domagała, Wawrzeniak, Sierzchała CHARŁUPIA MAŁA

Lewandowski KŁODAWA

Piotrowicz, Jędrusik DZIERZBICE

Świerzb, Warzecha, Lewandowski, Pulnik (Pólnik), Mikulec, Boduch DĄBROWA TARNOWSKA, ODPORYSZÓW

Pozdrawiam!!!!!
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Oj tak. Genealogia jest bardzo wciągająca, ale jakże satysfakcjonująca. Początki mojej przygody z genealogią sięgają roku 2008. Wówczas to wujek poprosił mnie abym do jego drzewa genealogicznego dopisał to co wiem. Jako że moja mama rodzinę ma wielką, dopisałem prawie 2000 osób i ciągle mało i mało :) Chadzam do Archiwum w Inowrocławiu ( gdzie póki co wciąż mam wiele do odszukania). Tam odnajduję i skanuję Akta narodzin, ślubów czy zgonów moich przodków. Najstarszy zapis w Archiwum jaki znalazłem pochodził z roku 1823. Prócz tego oczywiście rodzina. W większości członkowie mej rodziny mieszkają na Kujawach. Z racji tego jednak, że rodzina jest wielka i nie sposób znać każdego ( tym bardziej jak przed laty pradziadkowie zerwali kontakt). Jeżdżę więc po pobliskich wsiach , fotografuję i odwiedzam cmentarze. W przypadku odnalezienia jakiegoś grobu podkładam kartkę pod znicz na grobie i liczę na odzew. Wielu członków mojej rodziny już się do mnie odezwało. Tak jak Ty otrzymałem masę zdjęć a także różnych dokumentacji. Wszyscy przywykli do mej genealogicznej pasji i na porządku dziennym są telefony : A wiesz, znalazłam jeszcze jedno zdjęcie, jeszcze jeden dokument....

Mam tego" pecha" że moje tereny w żaden sposób nie są zindeksowane i wszystko muszę szukać sam. W sumie nie nazwałbym tego pechem. Co to za genealogia przed komputerem?

Życzę Ci powodzenia w dalszych poszukiwaniach. Dużo cierpliwości i pomysłów ( nierzadko przodkowie nam płatają figle ).

W mojej rodzinie głównymi nazwiskami są : Jankowscy,Rydzińscy,Hankiewicz,Kierstan, Pawłowscy,Kulczakowie i Kmiecikowscy

W większości są to tereny Kujaw i Wielkopolski ( okolice Gniezna, okolice Wrześni, Okolice Nowego Tomyśla, miasto Poznań)

Gdyby była potrzebna pomoc na Kujawach, polecam się!

Pozdrawiam serdecznie

Kamil

P.S A to moja genealogiczna strona rodzinna, dla członków rodziny, aby wiedzieli , że coś robię. Wymaga jeszcze wiele wkładu i zmian. Póki co mamy szkic.

http://wielkagenealogia.jimdo.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”