Moi drodzy postanowiłem podsumować to co znalazłem jak na razie, planuję wydanie książki, w której zawarte będą rezultaty moich 4 letnich poszukiwań genealogicznych
Zorganizowałem wiele spotkań rodzinnych, dostałem wiele zdjęć, a wiele innych starych, które miałem w domu rozszyfrowałem. Odszukałem wspaniałych kuzynów i kuzynki, którzy są moimi przyjaciółmi;)
Kto pomyślałby te cztery lata temu, że odnajdę grób prapradziadków, będę w ręku trzymał ich akt urodzenia czy ślubu, stanę przy chrzcielnicy, z której pierwszego sakramentu dostąpił mój pradziadek;)
Kto pomyślałby, że będę mając 22 lata biegle czytał po rosyjsku i;)
Wspaniałe przeżycie, odkrywanie tajemnic, zabawa, nauka.
Często czuję się jak detektyw, odszukując akty i czasem zabawnie mówić "a tutaj to gagatku zawędrowałeś"
Wykluczyłem też domniemanie o "szlacheckim" rodowodzie... chłop, parobek, komornik, zagrodnik, włościan, rataj, żebrak, ubogi to najczęściej pojawiając się określenia zawodów moich przodków.
Ale nie dla "szlachectwa" rodziny się szuka
W związku z "podsumowaniem" (napisane w "" bo wiadomo, że pasja genealoga trwa całe życie) chciałbym zamieścić trochę nazwisk wraz z parafiami, może z kimś uda nawiązać mi się kontakt
Molenda, Rosiński, Rybka, Binas, Smolarek,Sympolski, Sompolski, Smolarczyk, Szkudlarek, Fabiański, Cichosz, Kryziński, Łuczak, Rzeźkiewicz, Szwebs, Marciniak, Góralczyk, Gara(Grala), Stasiak, Strędzicki, Manios PAR BORSZEWICE
Molenda PAR NMP ŁÓDŹ, NMP PABIANICE
powiązani z Molendami Frasiak, Chodak, Michalak lata 80-90 XIX w. PAR NMP ŁÓDŹ
Sympolski, Sompolski, Szkudlarek, Fabiański, Gajzler PAR KAŁÓW, PARAFIA MIKOŁAJEWICE
Wypych, Czarnecka PAR PACYNA
Olczyk, Wdowiak PAR TOPOLA KRÓLEWSKA, ŁĘCZYCA
Mańkowski, Olczyk, Modliński PAR GRABÓW pow łęczycki
Mińkowski, Markuciński PAR BEŁCHÓW
Mińkowski, Markuciński, Nalej, Wróblewska, Adamiak, Zaczyńska, Śledź PAR SZYMANÓW, WISKITKI, BOLIMÓW, NIEBORÓW
Piotrowicz PAR DZIERZBICE powiat kolski
Świerzb PAR TARNÓW, DĄBROWA TARNOWSKA
dodatkowo poszukuję osób wiedzących coś na temat Różyckich rodzonych w Żabiej Woli (na razie nie zlokalizowałem parafii)
pozdrawiam serdecznie Tomek!