Tietiance

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

SlawomirKrupowicz

Tietiance

Post autor: SlawomirKrupowicz »

Moj Tata urodzil sie w miescowosci Tetiance kolo Wilna.Serdecznie prosze o informacje w jaki sposob moge uzyskac akt urodzenia mojego taty.Niestety nie znam litewskiego, prosze barzdo o pomoc w tej sprawie.
Pozdrowiam
Slawomir
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Przodek z Wilna

Post autor: jart »

Tak na szybko - nie mogłem znaleźć tej miejscowości.

Mormoni - brak
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich - brak
Google maps - brak

Skorowidz miejsowości RP z oznaczeniem... - Tetiańce (okolica), gmina Ejszyszki, powiat Lida, parafia Podborze - czy chodzi o tą miejscowość? (fakt że była to okolica tłumaczy częściowo nieobecność w innych źródłach)

Wspomina o niej też JewishGen (Tetiance, Lida uyezd, Vilna-Grodno gubernia), ale ta miejscowość jest obecnie w granicach Białorusi ("koło Wilna..." - może chodziło mniej o "niedaleko" a bardziej o gubernię?)

I jeszcze mapka: ftp://mapy.ziomal.org/mapy/mapy_jednoar ... e%29_W.jpg
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
misty69

Sympatyk
Mistrz

Re: Przodek z Wilna

Post autor: misty69 »

SlawomirKrupowicz pisze:Moj Tata urodzil sie w miescowosci Tetiance kolo Wilna.Serdecznie prosze o informacje w jaki sposob moge uzyskac akt urodzenia mojego taty.Niestety nie znam litewskiego, prosze barzdo o pomoc w tej sprawie.
Pozdrowiam
Slawomir
Kto byl Pana dziadkiem ze strony ojca? Data urodzenia ojca. Jego ewentuane rodzenstwo.
pzdr
misty69
SlawomirKrupowicz

Witam misty69. Dzieki serdeczne za szybka reakcje.Dziadka nie znalem. Ojciec urodzil sie w 1909 roku.Mial trzech braci :Feliks,Zygmunt i Czeslaw.
Pozdrowienia
Slawomir
henrykm

Sympatyk

Post autor: henrykm »

Sławek podaj więcej informacji o ojcu
pozdrawiam
Henryk
SlawomirKrupowicz

Witaj Artur, dzieki za chec pomocy. Ja bylem w Tietancach w !976 roku,wydawalo mi sie ,ze ta wioska lezy bardzo blisko Wilna.Ojciec byl w 45 repatriowany na tzw. Ziemie Odzyskane. Na Wilenszczyznie zostal tylko jego brat Feliks,ktory zmarl chyba ok. roku 76.
Pozdrowienia
Slawomir
SlawomirKrupowicz

Moj Tata urodzil sie w miescowosci Tetiance kolo Wilna.Serdecznie prosze o informacje w jaki sposob moge uzyskac akt urodzenia mojego taty.Niestety nie znam litewskiego, prosze barzdo o pomoc w tej sprawie.
Pozdrowiam
Slawomir
PS.Mam nowe wiadomosci. Podalem bledna nazwe wsi wies nazywa sie Tietiance po litewsku Tetenai. Prosze o pomoc w uzyskaniu informacji do jakiego urzedu ,lub parafii moge zwrocic sie o akt urodzenia ojca.
Gryva

Sympatyk

Post autor: Gryva »

Myslie, ze chrest byl w kosciole Ejszyszki albo Olkieniki. Metryki tech kosciolow jest w Arhiwum Historycznym w Wilnie na ulice Gerosios Vilties 10.
Pozdrawiam,
Laimonas, Vilnius
SlawomirKrupowicz

Dzeki serdeczne Laimonas za pomoc. Czy moge sie do Ciebie zwrocic w sprawie ewentualnego tlumaczenia?
Pozdrawiam serdecznie
Slawomir
SlawomirKrupowicz

Gryva pisze:Myslie, ze chrest byl w kosciole Ejszyszki albo Olkieniki. Metryki tech kosciolow jest w Arhiwum Historycznym w Wilnie na ulice Gerosios Vilties 10.
Pozdrawiam,
Laimonas, Vilnius
Witaj Laimonas, Archiwum nie zareagowalo na mojego maila. Jak myslisz, wyslac jeszcze raz ,czy sprobowac inna droga?
Pozdrawiam Slawek
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanczewskaM »

Link do akt udostępnianych przez portal genealogija.lt znajdziesz tu księgi metrykalne dotyczące Olkienik - Valkininkai http://www.genealogija.lt/va/turinys.html
Może coś uda się tutaj namierzyć.
Pozdrawiam
Monika
Monika Janczewska
SlawomirKrupowicz

Dzieki serdeczne Monika ,ale jak z tego korzystac?
Pozdrawiam
Slawek
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanczewskaM »

np Gyventojų sąrašai to spisy parafian - dla Olienik masz np za 1909 rok klikasz na niebieskie linki i pokazują Ci się skany
Monika Janczewska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”