Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Post autor: kamil_360 »

Witam!

Wydaje mi się, że gdzieś widziałem wzmiankę o Solcu n. Wisłą, ale teraz nie mogę jej znaleźć.
Czy akta z tej parafii są w jakimś innym katalogu? (bo jego zawartość jest bardzo uboga).
Szukam zgonu z 1899 roku.

Pozdrawiam,
Kamil
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Kamilu

Jak to opisano i wyjaśniono ta parafia jest pod nazwą Solec Kujawski w katalogu KIelce w katalogu Częstochowa

Łatwo znajdziesz

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Bardzo dziękuję.

Kamil
Lenaar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Lenaar »

dzień dobry,
pytanie do R. Zań (radicalman):

w katalogu:
Ukraine, Western Ukraine Catholic Church Book Duplicates --> Greek Catholic
znajdują się kopie ksiąg parafii Nowojelnia (Nowogródek) z lat 1777-1785, z informacją o miejscu przechowywania oryginałów: Central State Historical Archives of Ukraine in Kiev;
z wyszukiwarki mkf natomiast wynika, że oryginały dot. powyższej parafii (1777-1834) znajdują się w archiwach: Lithuanian State Historical Archives in Vilnius, Central State Historical Archives of Ukraine in L′viv; na tej podstawie można wysunąć wniosek, że księgi parafii grekokatolickiej Nowojelnia znajdują się częściowo w Wilnie (1786-1834?), a zakres z lat 1777-1785 w Kijowie? Lwowie?
swego czasu (w roku 2011) otrzymałam odpowiedzi z archiwów: Wilno, Lwów - o nieprzechowywaniu ksiąg par. Nowojelnia w zasobach, wskazano do poszukiwań archiwa na obecnym terytorium Białorusi (Nowojelnia, pow. słonimski, gubernia grodzieńska, woj. nowogródzkie); odpowiedź z archiwum w Grodnie (NIAB Grodno): nie ma w zasobach ksiąg par. Nowojelnia z powyższego zakresu lat - 1777-1834

analogicznie zaprzeczające informacje otrzymałam z archiwów (Wilno, Grodno) w przypadku parafii grekokatolickiej Ochonowo (woj. nowogródzkie), a wg familysearch oryginały znajdują się w Wilnie?

moje pytanie dotyczy wiarygodności - trudno zaangażować się w mkf czy katalog online (dojazd etc.), jeżeli lokacja (czy w ogóle isnienie) źródła budzi wątpliwość; czy mogę prosić o pomoc w wyjaśnieniu realnego istnienia owych ksiąg, a tym samym, tożsamości kopii w bazie familysearch (odp. z centrum w tej kwestii nie mam)
pozdrawiam,

Helena
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Heleno, w archiwach państwowych przechowuje się z reguły akta stanu cywilnego mające status dokumentów urzędowych państwowych, a nie akta kościelne. W Polsce dla znakomitej części terenów i parafii też dostałabyś odpowiedź, że XVIII wiecznych akt nie posiadają, co nie oznacza że nie istnieją takowe. Są przechowywane albo w parafiach albo w przypadku niektórych diecezji w archiwach diecezjalnych. Tak się składa, że mormoni mają dane nie tylko z archiwów państwowych ale również z archiwów kościelnych. Nie wiem jak jest w twoim konkretnym przypadku, zwracam jedynie uwagę, że nadal możliwe jest że mormoni mają to czym się chwalą pomimo że w archiwach do których pisałaś tego nie ma.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Lenaar

Sympatyk
Ekspert

dziękuję za reakcję; w przypadku par. Nowojelnia ww. ksiąg w parafii (obecnie prawosławnej) nie ma (skorzystałam w międzyczasie z prywatnego kontaktu z osobą zamieszkałą w Nowojelni i poprosiłam o sprawdzenie archiwum parafii); co do rozróżnienia np. AP/AD mam oczywiście świadomość, ale czyż nie jest tak, że podane informacje o miejscach przechowywania ksiąg z których wykonano kopie winny być zgodne z prawdą?
w przypadku obu parafii (Nowojelnia, Ochonowo) opisy na familysearch wyraźnie informują o archiwach pańswowych;
inaczej, chciałabym skorzystać z mkf czy katalogu online mając pewność, że angażuję się w żmudny dojazd (kilkaset km) i otrzymuję właściwe treści, czyli mam do wglądu kopie dot. parafii będących w moim kręgu zainteresowań

po prostu proszę o ew. weryfikację zaistniałych błędów w opisach (najprawdopodobniej), jeżeli to możliwe

Helena
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Opis, tj problem z prawidłowością i aktualnością dotyczy nie tylko FS. Oprócz przekłamań (to też może się zdarzyć) są kwestie "czytania informacji" tj
a. miejsce przechowywania, a "miejsce wykonania kopii" (to nie to samo)
b. miejsce przechowywania w czasie wykonywania kopii, a miejsce przechowywania w trakcie umieszczania kopii (lub kopii z kopii), a miejsce przechowywania w momencie dostępu do serwisu

w tym ostatnim przypadku..trudno wymagać od prowadzącego serwis aktualizacji dot. materiałów, z których kopie zostały wykonane

lepiej chyba przyjąć, że udostępniający, jelsi nie jest dysponentem archiwaliów to nie jest najlepszym źródłem - gdzie one są

może notka trochę w bok, ale chyba nie za bardzo
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Lenaar pisze:dzień dobry,
pytanie do R. Zań (radicalman):

w katalogu:
Ukraine, Western Ukraine Catholic Church Book Duplicates --> Greek Catholic
znajdują się kopie ksiąg parafii Nowojelnia (Nowogródek) z lat 1777-1785, z informacją o miejscu przechowywania oryginałów: Central State Historical Archives of Ukraine in Kiev;
z wyszukiwarki mkf natomiast wynika, że oryginały dot. powyższej parafii (1777-1834) znajdują się w archiwach: Lithuanian State Historical Archives in Vilnius, Central State Historical Archives of Ukraine in L′viv; na tej podstawie można wysunąć wniosek, że księgi parafii grekokatolickiej Nowojelnia znajdują się częściowo w Wilnie (1786-1834?), a zakres z lat 1777-1785 w Kijowie? Lwowie?
swego czasu (w roku 2011) otrzymałam odpowiedzi z archiwów: Wilno, Lwów - o nieprzechowywaniu ksiąg par. Nowojelnia w zasobach, wskazano do poszukiwań archiwa na obecnym terytorium Białorusi (Nowojelnia, pow. słonimski, gubernia grodzieńska, woj. nowogródzkie); odpowiedź z archiwum w Grodnie (NIAB Grodno): nie ma w zasobach ksiąg par. Nowojelnia z powyższego zakresu lat - 1777-1834

analogicznie zaprzeczające informacje otrzymałam z archiwów (Wilno, Grodno) w przypadku parafii grekokatolickiej Ochonowo (woj. nowogródzkie), a wg familysearch oryginały znajdują się w Wilnie?

moje pytanie dotyczy wiarygodności - trudno zaangażować się w mkf czy katalog online (dojazd etc.), jeżeli lokacja (czy w ogóle isnienie) źródła budzi wątpliwość; czy mogę prosić o pomoc w wyjaśnieniu realnego istnienia owych ksiąg, a tym samym, tożsamości kopii w bazie familysearch (odp. z centrum w tej kwestii nie mam)
pozdrawiam,

Helena
We Lwowie znajduje się tylko ta ksiąga:
Volume 201-4A/4137 Marriages 1784-1785 -- Births 1777-1785
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Lenaar

Sympatyk
Ekspert

dziękuję za odpowiedzi

do Włodka:
po prostu proszę o ew. weryfikację zaistniałych błędów w opisach (najprawdopodobniej), jeżeli to możliwe
mój błąd, wynikający już raczej z obsesyjnej wręcz chęci wyjaśnienia zagadki dot. istnienia/przeniesienia (przekazania) ksiąg
(księgi zmikrofilmowano w latach 1997-2002)
dziękuję za czujność, wycofuję się z pytaniem

Helena
manna

Sympatyk

Post autor: manna »

Gdzie jest Księga Zgonów 1885-1887 Radom z Familysearch.org.
Kilka dni temu znalazłam tam metrykę rodzinną, niestety ksiega zniknęła.

Pozdrawiam,
Maria
manna
el_za

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: el_za »

Wszystkie dostępne na FS księgi zostały podzielone na kilka katalogów. Czy tego szukasz?

https://www.familysearch.org/search/ima ... %3D1407440

Ela
manna

Sympatyk

Post autor: manna »

Tak, znam. problem już rozwiazałam - nie ma osobnej księgi zgonów 1885-1887 Radom. Zgony z tego okresu znajduja sie w Ksiedze Urodzen 1885-1887 (!) od str.655. Może tam są rownież małżenstwa?
Warto zmienic opis tej ksiegi na FS na prawidłowy K.Urodzen, zgonów 1885-1887 Radom.
Pozdrawiam,
Maria
manna
ina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ina »

Dla przypomnienia - również skany z Wielkopolski.
Germany, Prussia, Brandenburg and Posen, Church Book Duplicates, 1794-1874

https://familysearch.org/search/image/i ... D1491272[b][/b]

Pozdrawiam, Ina
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Nie wiem czy to błąd, czy nie, ale na pewno nieprecyzyjne określenie ciekawego zespołu.
Otóż, pod pojęciem "Name listings - Lista nazw" mieści się Album Bractwa Świętego Szkaplerza z parafii Borowno:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1913982628
Ponad 300 stron z nazwiskami członków (parafian) na przestrzeni wieków.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Post autor: gostel »

Mam serdeczną prośbę: nie mogę teraz znaleźć na FS parafii Wieruszów.
Wcześniej przeglądałam metryki z Wieruszowa, były w zbiorach z Łodzi.
Teraz Wieruszowa w Łodzi nie ma i nigdzie indziej go nie widzę...
Dziękuję
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”