Geneteka - problemy techniczne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Geneteka
Wojtku nie masz racji.
Np ja dzięki temu usprawnieniu znalazłam siostrę przodka, której nazwisko było przekręcone.
pozdrawiam
Danka
Np ja dzięki temu usprawnieniu znalazłam siostrę przodka, której nazwisko było przekręcone.
pozdrawiam
Danka
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Chyba Wojciechu nie wiesz o czym piszeszSzymański_Wojciech pisze:Podobieństwo pierwszej litery nie daje nic poza totalnym zamieszaniem!
Zaznacz wyszukiwanie dokładne i w pole nazwisko wpisz "pe*".
Przy dwóch literach w urodzeniach w mazowieckim jest 6980 pozycji!
Przy wyszukiwaniu podobieństw nazwiska "Pekin" znajduje 246.
Więc gdzie tutaj podobieństwo "pierwszej litery"?
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sebastian Gąsiorek
A ja już nic nie wiem co zrobić z tą wyszukiwarką. Wychodzą wielkie bzdury.
Było bardzo dobrze, kiedy pisałem dla przykładu; K_buszewski_ i wszystko było OK
a przy zastosowaniu gwiazdek bez dokładnego wyszukiwania wyskakuje ponad dwieście czternaście tysięcy.
Z zastosowaniem dokładnego wyszukiwania wyskakuje ponad dwieście piętnaście tysięcy, a być powinna 222 osoby
Pozdrawiam i życzę dalszych wynalazków.
Ireneusz
Było bardzo dobrze, kiedy pisałem dla przykładu; K_buszewski_ i wszystko było OK
a przy zastosowaniu gwiazdek bez dokładnego wyszukiwania wyskakuje ponad dwieście czternaście tysięcy.
Z zastosowaniem dokładnego wyszukiwania wyskakuje ponad dwieście piętnaście tysięcy, a być powinna 222 osoby
Pozdrawiam i życzę dalszych wynalazków.
Ireneusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

takim wynalazkiem istniejącym od początku jest filtr na daty
gorąco polecam
niezależnie od dokładnego, gwiazdek, podkreśleń i innych myków
ograniczenie się do wytypowanego okresu łatwiej ograniczy "wielkie bzdury" (tę część bezpośrednio do Irka adresuję)
czy z gwiazdką czy w wersji 2.0 czy 1.0 większą bzdurą jest wynik poszukiwania małżeństwa osób bez ograniczeń dat, które rejestrowały dzieci w przedziale 1850-1870 (jako przykład)
ja widzę tak: (bez ograniczeń dat -czyli niepoprawnie, ale)
dokładne Kobuszewski 373, , przybliżone 742
dokładne Kobuszewska 242, , przybliżone 742
przybliżone K?buszewska 4035 wyników
a "*" to tradycyjne "dowolny ciąg znaków"
gorąco polecam
niezależnie od dokładnego, gwiazdek, podkreśleń i innych myków
ograniczenie się do wytypowanego okresu łatwiej ograniczy "wielkie bzdury" (tę część bezpośrednio do Irka adresuję)
czy z gwiazdką czy w wersji 2.0 czy 1.0 większą bzdurą jest wynik poszukiwania małżeństwa osób bez ograniczeń dat, które rejestrowały dzieci w przedziale 1850-1870 (jako przykład)
ja widzę tak: (bez ograniczeń dat -czyli niepoprawnie, ale)
dokładne Kobuszewski 373, , przybliżone 742
dokładne Kobuszewska 242, , przybliżone 742
przybliżone K?buszewska 4035 wyników
a "*" to tradycyjne "dowolny ciąg znaków"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Witam,
Gwiazdka zastępuje tylko końcówkę nazwiska i działa ona tylko przy wyszukiwaniu dokładnym.
Przy wyszukiwaniu wyrazów podobnych należy podać całe nazwisko.
Znaki _ i ? nie są wspierane już od 2-3 miesięcy.
Gwiazdka zastępuje tylko końcówkę nazwiska i działa ona tylko przy wyszukiwaniu dokładnym.
Znaki _ i ? nie są wspierane już od 2-3 miesięcy.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Sebastian Gąsiorek
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Witaj Anno,
Dziękuję za zgłoszenie. Już powinno działać
Dziękuję za zgłoszenie. Już powinno działać
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Sebastian Gąsiorek
Geneteka
Witam,
może to nie stricte problem techniczny, ale pewna niedogodność, z którą właśnie próbuję się uporać, ale chyba się nie da. Od pewnego czasu, chyba związane to z zamianą formatu w Genetece, zniknęła możliwość wyszukiwania alfabetycznego, tj. kiedyś po wpisaniu pierwszej litery nazwiska wyświetlały się wszystkie osoby z nazwiskiem na tę literę. Teraz, choć po wpisaniu nazwiska pojawiają się wersje podobne, to po wpisaniu jednej czy dwóch liter nic nie wyskakuje, a czasem wyskakuje tylko dla określonej kombinacji niezależnie od długości. Uniemożliwia to znalezienie osoby, która powinna się dać znaleźć w Genetece, na podstawie moich informacji. Jeśli można jakoś wrócić tamtą cechę wyszukiwarki, byłoby to niewątpliwym ulepszeniem.
Pozdrawiam,
Kuba
może to nie stricte problem techniczny, ale pewna niedogodność, z którą właśnie próbuję się uporać, ale chyba się nie da. Od pewnego czasu, chyba związane to z zamianą formatu w Genetece, zniknęła możliwość wyszukiwania alfabetycznego, tj. kiedyś po wpisaniu pierwszej litery nazwiska wyświetlały się wszystkie osoby z nazwiskiem na tę literę. Teraz, choć po wpisaniu nazwiska pojawiają się wersje podobne, to po wpisaniu jednej czy dwóch liter nic nie wyskakuje, a czasem wyskakuje tylko dla określonej kombinacji niezależnie od długości. Uniemożliwia to znalezienie osoby, która powinna się dać znaleźć w Genetece, na podstawie moich informacji. Jeśli można jakoś wrócić tamtą cechę wyszukiwarki, byłoby to niewątpliwym ulepszeniem.
Pozdrawiam,
Kuba
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Geneteka
Cześć Kuba,
Wybierz opcję "Wyszukiwanie dokładne" i wpisz początek nazwiska zakończony gwiazdką.
Wyświetlą się wszystkie nazwiska zaczynające się na wybrane przez Ciebie litery
Wybierz opcję "Wyszukiwanie dokładne" i wpisz początek nazwiska zakończony gwiazdką.
Wyświetlą się wszystkie nazwiska zaczynające się na wybrane przez Ciebie litery
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Sebastian Gąsiorek
Geneteka
Dziękuję, nie spodziewałem się tego tricku tutaj:)
Geneteka
Znalazłam bład w indeksach ślubów z Bolimowa, które robiłam. Są zamienione kolumny nazwisk rodziców młodych
Przykład: śluby rok 1810 akt 11
jest: Gabryel Orłowski Brzezińska Mateusz Marianna Urszula Szyploska Jakub Elżbieta
powinno być: Gabryel Orłowski Jakub Elżbieta Urszula Szyploska Brzezińska Mateusz Marianna
Podobnie jest w roku 1818, 1827. Innych nie sprawdzałam.
Maja
Przykład: śluby rok 1810 akt 11
jest: Gabryel Orłowski Brzezińska Mateusz Marianna Urszula Szyploska Jakub Elżbieta
powinno być: Gabryel Orłowski Jakub Elżbieta Urszula Szyploska Brzezińska Mateusz Marianna
Podobnie jest w roku 1818, 1827. Innych nie sprawdzałam.
Maja
- e_karczmarczyk

Geneteka
Mam taką uwagę. Niektórzy indeksujący wpisują oprócz liter dodatkowe znaki i wyszukiwarka tego nie pokazuje.
Przykład: "Podmagórska?" nie wyświetla się w ogóle po wpisaniu "Podmagórska". Nie trafiłabym na nią, gdybym jej wcześniej (przed zmianami) nie znalazła. Może niech byłaby możliwość znalezienia nazwiska dłuższego, niż wpisane? Bo krótsze, owszem, wyświetlają się.
Przykład: "Podmagórska?" nie wyświetla się w ogóle po wpisaniu "Podmagórska". Nie trafiłabym na nią, gdybym jej wcześniej (przed zmianami) nie znalazła. Może niech byłaby możliwość znalezienia nazwiska dłuższego, niż wpisane? Bo krótsze, owszem, wyświetlają się.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
proszę spróbować wyszukiwać bez zaznaczonej opcji "wyszukiwanie dokładne" ewentualnie sugeruję wpisać "podgórsk*" - z gwiazdką na końcu. gwiazda zastępuję dowolną liczbę znaków i powinno wyświetlić zarówno Podgórski jak i Podgórska jak również te nazwiska z dopisanymi innymi znakami
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.
- e_karczmarczyk

Dzięki za podpowiedź, ale i tak nie wyświetlają się wszystkie razem, bo wtedy z kolei nie daje tych pisanych przez "u" zwykłe. Gwiazdka ma też inne ograniczenia:Kolank0 pisze:proszę spróbować wyszukiwać bez zaznaczonej opcji "wyszukiwanie dokładne" ewentualnie sugeruję wpisać "podgórsk*" - z gwiazdką na końcu. gwiazda zastępuję dowolną liczbę znaków i powinno wyświetlić zarówno Podgórski jak i Podgórska jak również te nazwiska z dopisanymi innymi znakami
Szkoda, że nie da się tych opcjii połączyć, ale pewnie wtedy ktoś byłby niezadowolony, bo by mu wyskakiwało za dużosebastian_gasiorek pisze:Witam,
A w ogóle to ja nie mam do nikogo pretensji, i tak biję czołem przed twórcami Geneteki! Tak sobie tylko marudzę
Pozdrawiam, Ela