... "Koperta dowodowa jest ZAWSZE u wystawcy dowodu."
są nieprawdą ...
... Moim zdaniem gmina M. wprowadziła Cię w błąd, bo jeśli tam zmarła Twoja ciocia, tam powinna znajdować się koperta dowodowa. ..
... gdzie mam skierować jeszcze swoje poszukiwania w sprawie koperty dowodowej.
Mój pradziadek mieszkał koło Wołczyna woj. opolskie, zmarł w 1989 r.
Zwróciłam się do UM w Wołczynie o ksero z koperty dowodowej i otrzymałam odpowiedź, że nie posiadają tejże koperty ponieważ dowód został wydany przez KPMO Kępno. ...
Witam
"... Przed wymianą dowodów osobistych (książeczkowych) na nowe plastikowe, Odpis aktu zgonu z dowodem osobistym był przesyłany do miejsca ostatniego wystawcy dowodu. ..."
np.: Osoba mogła być zameldowana na pobyt stały w Warszawie (mieszkać w Suwałkach) ale ostatni dowód osobisty był wydany w Katowicach (w poprzednim miejscu zameldowania ) natomiast zmarła w Krakowie ... http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 601#121601
oraz o dowodach osobistych, kopertach (teczkach) dowodowych, meldunkach, książkach meldunkowych, rejestrach mieszkańców również tu
Ciekawostka Nowa Ustawa.. http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... sobistych/ Akt wejdzie w życie 1 stycznia 2015 Art. 91. 1. Z dniem 1 stycznia 2015 r. likwiduje się ogólnokrajową ewidencję wydanych i unieważnionych dowodów osobistych oraz gminne ewidencje wydanych i unieważnionych dowodów osobistych.
2. Dane zgromadzone w ogólnokrajowej ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych przekazuje się do Rejestru Dowodów Osobistych. ...
żartuję, dodam coś (nie wiem jak się ma do wykazu, który Maria przypomniała, więc ani potwierdzenie, ani zaprzeczenie powyższego)
ostatni wniosek o wydanie dowodu (z powodu utraty ważności poprzedniego) - 1 czerwca 1965, zameldowanie na ten dzień (z wniosku) Warszawa Śródmieście (Północne dla ścisłości)
jedna przeprowadzka do momentu zgonu
wniosek z pustą rubryką "Do Komendy Milicji Obywatelskiej w ..."
dopisek o wydanym dowodzie (seria i numer) zgodny z ostatnim posiadanym - bardzo mocne przesłanki (nie było kolejnych wniosków o wydanie)
koperta, z której fragmenty informacji powyżej odebrana z UD Warszawa-Mokotów
przeprowadzka nie na Mokotów:)
numer 54xxxx
vs
w zasadzie jak wyżej (troszkę inne daty, ale zbliżone)
numer 2....
miejsce przechowywania teczki Warszawa Praga-Południe (tak samo niezwiązana z niczym dzielnica jak Mokotów powyżej)
co do reszty, nie mam upoważnienia do podawania informacji
może ktos mnie skusić, abym się postarał
jeśli oczywiście powyższe nie jest wystarczające:)
Dla ścisłości wypowiedzi: ja pisząc o tym, że koperta znajduje się tam gdzie został wydany dowód osobisty miałem oczywiście na myśli gminę/powiat. W Warszawie jak wiadomo jest bałagan z kopertami ale nie zmiena to postaci rzeczy, że jak dowód był wydany w W-wie (niezależnie od dzielnicy) to tam jest koperta i tam należy jej szukać.
to od razu trzeba było pisać
wszystkie wydane w Polsce i w Polsce trzeba szukać
podobnie użyteczne ale prawdziwe
upierać się nie będę, zostańmy przy swoich zdaniach
ja, że Ty pisząc "Sroczyński napisał nieprawdę" nie napisałeś prawdy i do teraz się nie przyznasz, że nie zrozumiałeś co napisałeś poprzednio
Ty -przy swoim i formie "Pan" i edytowanych twierdzeniach
ale jako żywo, racji przyznać nie mogę, choć kusi (po tym "Warszawa jest tylko jedna" - w szczególności:)
pozdrawiam
Piotr_Romanowski pisze:Dla ścisłości wypowiedzi: ja pisząc o tym, że koperta znajduje się tam gdzie został wydany dowód osobisty miałem oczywiście na myśli gminę/powiat. W Warszawie jak wiadomo jest bałagan z kopertami ale nie zmiena to postaci rzeczy, że jak dowód był wydany w W-wie (niezależnie od dzielnicy) to tam jest koperta i tam należy jej szukać.
Nie zawsze tak jest - mogą wędrować między jednostkami (dawniej MO później Policja) i archwami tych jednostek, tak że stwierdzenie że ZAWSZE znajdiuje się w tam gdzie został wydany mija się dalece z prawdą:-)
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
To znaczy gdzie wędrować czy z miasta do miasta czy gminy do gminy? Proszę napisać bo to bardzo ciekawe co pan napisał.
Nie mija się z prawdą - proszę zadzwonić do pierwszego lepszego Urzędu i tam powiedzą panu to samo co napisałem.
a po mam dzwonić jak sam to przerabiałem... w urzędzie gminy mają tylko od pewnego okresu bodajrze od 1975 lub 76, wcześniejsze były w archiwum miejscowej komendy milicji-policji. Gdy robiono reorganizacje w policji i łączyli, dzielili zmieniali struktury to archiwum wędrowało w inne miejsce i jak w moim przypadku z miejscowej komendy przewędrowały do byłego miasta wojewódzkiego a z tego co udało mi sie ustalić to teraz powiny być w komendzie wojewódzkiej obecnej o ile nie zostały zniszczone lub "zagubione" po drodze
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
Szanowny kolego.
W zdecydowanej większości przypadków było tak, że jeśli dowód wydała powiatowa komenda mo to albo koperta została przekazana do jej archiwum zakładowego albo do odpowiedniej gminy/miasta powiatowego (mówimy o kopertach z lat 70-tych). O ile nie została zniszczona - co najczęściej się zdarzało. Zdarzały się pomyłkowe przemieszczenia kopert ale to margines.
Większość jest tam gdzie powinna być i to nie jest tak, że mam jakąś tajemną wiedzę w tym temacie. Vide: proszę spojrzeć na post Marii. Wtedy koperty miały inne kategorie archiwalne i można przypuszczać z ogromnym prawdopodobieństwem że większość z nich została niestety zniszczona.
PS. Żeby zakończyć temat kopert z mojej strony: Koperty należy szukać u wystawcy dowodu a to, że wystawca dowodu miał reorganizacje swojego urzędu czy zmieniał struktury nic nie zmienia ponieważ i tak od niego trzeba zacząć poszukiwania i za nitką do kłębka....
Piotr_Romanowski pisze:jeśli dowód wydała powiatowa komenda mo to albo koperta została przekazana do jej archiwum zakładowego albo do odpowiedniej gminy/miasta powiatowego (mówimy o kopertach z lat 70-tych).
Do archiwów zakładowych trafiały koperty osób zmarłych przed 1975 czy nie ma reguły i jest to zależne od decyzji podjętych w danej jednostce?
Czy ktoś wie lub mógłby skierować mnie do jakiegoś spisu dotyczącego serii i numerów DO? Co oznaczały, w jakich latach występowały itd. Czy można coś dzięki tym numerom ustalić?
Ja spotkałem się z seriami SJ, EC i BR. Dzięki tym seriom i numerom można odszukać koperty dowodowe. SJ (moich przodków) nigdzie nie odnalazłem bo zostały zniszczone natomiast koperty z EC mam dwie odnalezione; BR jest sporo w archiwach ewidencji ludności.
A ja jutro będę się dowiadywać w urzędzie gminy w Belsku Dużym ale mam małe nadzieje, bo oni mają malutki budynek i możliwe, że likwidowali bez litości. Byłabym szczęśliwa, gdybym odnalazła kopertę mojego pradziadka zmarłego w 1967... wreszcie może bym się dowiedziała skąd się wzieli w ogóle w okolicy
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
To ja z kolejnym wnioskiem i pytaniem. O co chodzi z tym wydawaniem dowodów przez MO? W jakich okresach lub rejonach czy z jakich powodów tak było?
Pradziadek zmarł w końcu lat 60-tych i w UG Belsk Duzy twierdzą, że koperta to jest napewno w archiwum komendy policji bo oni wydawali dowody, jednak w tym samym okresie moja matka otrzymała dowód z Gminy.
Co jest grane bo już się kompletnie gubię? Po co zatem były urzędy stanu cywilnego? Wystawiały tylko akty i udzielały slubów i były rozdzielne z wydziałem DO?
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki