Poczta Poznań
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Poczta Poznań
Mam pytanie.
Czy pracownicy poczty zostali wcieleni do wojska z chwilą wybuchu wojny???
Jesli nie to chyba ktoś nimi zarządzał,wydawał rozkazy, prowadził jakąś
dokumentację. Gdzie mozna uzyskać informację o pocztowcu, który nie dał znaku zycia od dnia wybuchu wojny.
pozdrawiam
Mirka
Czy pracownicy poczty zostali wcieleni do wojska z chwilą wybuchu wojny???
Jesli nie to chyba ktoś nimi zarządzał,wydawał rozkazy, prowadził jakąś
dokumentację. Gdzie mozna uzyskać informację o pocztowcu, który nie dał znaku zycia od dnia wybuchu wojny.
pozdrawiam
Mirka
- Jan.Ejzert

- Jan.Ejzert

-
Joanna_Lewicka

Mirko!
Dokumenty kadrowe są przechowywane przez 50 lat, płacowe - znacznie krócej. Był nawet taki okres (po roku 1992), gdy wolno było zniszczyć kartoteki płacowe sprzed 1980r. Niektóre z zakładów należących do dawnej PPTiT zastosowały się do tego przepisu, inne - nie. Poza tym firma podzieliła się na dwie- Pocztę Polską i Telekomunikację Polską. Nie wiem, czego konkretnie poszukujesz, ale przedwojennych danych dot. pracowników telekomunikacji na pewno w Poznaniu nie ma
. Późniejsze: kadrowe są zgromadzone centralnie w Warszawie (Ursus), a płacowe - w Tychach. Spróbuj zadzwonić na "błękitną linię" 9393, ale uzbrój się w cierpliwość
. Jeśli chodzi o pracowników Poczty - to pytaj w Poznaniu, ul. Kościuszki 77.
Pozdrawiam-
Joanna
Dokumenty kadrowe są przechowywane przez 50 lat, płacowe - znacznie krócej. Był nawet taki okres (po roku 1992), gdy wolno było zniszczyć kartoteki płacowe sprzed 1980r. Niektóre z zakładów należących do dawnej PPTiT zastosowały się do tego przepisu, inne - nie. Poza tym firma podzieliła się na dwie- Pocztę Polską i Telekomunikację Polską. Nie wiem, czego konkretnie poszukujesz, ale przedwojennych danych dot. pracowników telekomunikacji na pewno w Poznaniu nie ma
Pozdrawiam-
Joanna
Joanno,
chodzi mi o dokumenty kadrowe ewent.inne aby uzyskać jak najwięcej informacji o osobie do 1939 r. m.inn.ukończone szkoły,kursy.szkolenia,przynależność do organizacji,przebieg służby wojskowej,a akta osobowe i temu podobne
to skarbnica takich materiałów.
Piszesz o Warszawie i znalazłam coś takiego http://www.warszawa.ap.gov.pl/od-warszawa-spis-o2.html
czy to miałaś na mysli???
W pkt.4 są interesujące mnie materiały ale pewnie tylko pocztowców Warszawy i okręgu warszawskiego.
Gdyby takie coś znaleźć pocztowców Poznania byłoby super.
Pozdrawiam
Mirka
chodzi mi o dokumenty kadrowe ewent.inne aby uzyskać jak najwięcej informacji o osobie do 1939 r. m.inn.ukończone szkoły,kursy.szkolenia,przynależność do organizacji,przebieg służby wojskowej,a akta osobowe i temu podobne
to skarbnica takich materiałów.
Piszesz o Warszawie i znalazłam coś takiego http://www.warszawa.ap.gov.pl/od-warszawa-spis-o2.html
czy to miałaś na mysli???
W pkt.4 są interesujące mnie materiały ale pewnie tylko pocztowców Warszawy i okręgu warszawskiego.
Gdyby takie coś znaleźć pocztowców Poznania byłoby super.
Pozdrawiam
Mirka
-
Joanna_Lewicka

Mirko, czy orientujesz się, na jakim stanowisku (chociaż w przybliżeniu) pracowała osoba, której szukasz? To jest o tyle ważne, że firma, dzieląc się na dwie, podzieliła się też dokumentami. To będzie wstępna wskazówka, dokąd skierować pierwsze pytanie. Nie rób sobie jednak zbyt dużych nadziei...
Pozdrawiam-
Joanna
Pozdrawiam-
Joanna
-
Joanna_Lewicka

Mirko!
Jeśli był urzędnikiem pocztowym, to ew. spuściznę po nim przydzielono Poczcie Polskiej. Do AP takich dokumentów raczej nie przesyłano, bo mają własne archiwum. Jednak takich dawnych akt nie przechowują (chyba, że zostało coś przez przypadek).
Spróbuj tu:
Poczta Polska Dyrekcja Okręgu Poczty
Gen. Kościuszki 77, 61-892 Poznań
tel. 618697510 (mają jeszcze wiele innych numerów, ale niechętnie je ujawniają, pytaj o komórkę kadrową)
Oprócz tego jest we Wrocławiu Muzeum Poczty i Telekomunikacji http://www.muzeum.wroclaw.pl/ z dość ciekawymi zbiorami, z archiwum i Towarzystwem Miłośników Muzeum.
Pozdrawiam-
Joanna
Jeśli był urzędnikiem pocztowym, to ew. spuściznę po nim przydzielono Poczcie Polskiej. Do AP takich dokumentów raczej nie przesyłano, bo mają własne archiwum. Jednak takich dawnych akt nie przechowują (chyba, że zostało coś przez przypadek).
Spróbuj tu:
Poczta Polska Dyrekcja Okręgu Poczty
Gen. Kościuszki 77, 61-892 Poznań
tel. 618697510 (mają jeszcze wiele innych numerów, ale niechętnie je ujawniają, pytaj o komórkę kadrową)
Oprócz tego jest we Wrocławiu Muzeum Poczty i Telekomunikacji http://www.muzeum.wroclaw.pl/ z dość ciekawymi zbiorami, z archiwum i Towarzystwem Miłośników Muzeum.
Pozdrawiam-
Joanna
Joanno,
masz rację nie ma podanych żadnych numerów stacjonarnych ani tez komórkowych do TP czy Poczty Polskiej.
Jest tylko ta błękitna linia. Dzwoniłam wczoraj na ten numer co podałaś był cały czas zajęty, a dzisiaj komunikat linia abonencka uszkodzona.
Najlepiej będzie jak wystosuje pod podany przez Ciebie adres pismo Pocztą Polską
Jesli chodzi o Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu to juz tam pukałam
ale nic nie mieli.
Obiecali,że gdyby coś znaleźli powiadomią.
Mirka
masz rację nie ma podanych żadnych numerów stacjonarnych ani tez komórkowych do TP czy Poczty Polskiej.
Jest tylko ta błękitna linia. Dzwoniłam wczoraj na ten numer co podałaś był cały czas zajęty, a dzisiaj komunikat linia abonencka uszkodzona.
Najlepiej będzie jak wystosuje pod podany przez Ciebie adres pismo Pocztą Polską
Jesli chodzi o Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu to juz tam pukałam
Obiecali,że gdyby coś znaleźli powiadomią.
Mirka