Wspomnienia naszych przodków (komentarz)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=244&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Każdy z nas chciałby mieć takie wspomnienia zapisane i uchronione od zapomnienia. Warto więc skorzystać z rady Staszka i porozmawiać z najstarszymi przy najbliższej okazji. Święta to dobry moment by oderwać się od teraźniejszości i zanurzyć w przeszłości. Nie warto odkładać tego na później. Nie trzeba też ograniczać się do najstarszych. Spiszmy epizody z życia rodziców, teściów nie poprzestając na ich wysłuchaniu i zapamiętaniu. Może kiedyś nasze dzieci i wnuki będą nam wdzięczne za kawałek kartki pełnej wspomnień.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Staszku jestem Ci niezmiernie wdzięczna,że mamy na Forum nowy wspanialy temat -Wspomnienia Naszych Przodków-
Gdy 19 grudnia zaczęło nam się - Forum- "linkować cmentarnie" napisalam,że może ktoś napisze coś ciekawego na temat choinki,świąt,wspomnień...
Wiedziałam,że mistrz wspomnień,opowieści zmieni temat. Tak się stalo. Z niecierpliwością czekam na dalsze opowieści. Sądzę,że wiele osób zasiądzie do czytania Twoich opowieści . Wiem,że niektórzy też coś ciekawego napiszą o wspomnieniach jakie do tej pory funkcjonują w ich rodzinach.
Pozdrawiam Kornelia
Gdy 19 grudnia zaczęło nam się - Forum- "linkować cmentarnie" napisalam,że może ktoś napisze coś ciekawego na temat choinki,świąt,wspomnień...
Wiedziałam,że mistrz wspomnień,opowieści zmieni temat. Tak się stalo. Z niecierpliwością czekam na dalsze opowieści. Sądzę,że wiele osób zasiądzie do czytania Twoich opowieści . Wiem,że niektórzy też coś ciekawego napiszą o wspomnieniach jakie do tej pory funkcjonują w ich rodzinach.
Pozdrawiam Kornelia
- bozenabalaw

Ja również chciałabym mieć takie wspomnienia zapisane na kartkach. Nie wykorzystałam tego gdy żyli moi rodzice. Wiele opowiadali, ale jakos trudno jest to zapisać i pozbierać. Teraz proszę o to maje ciocie, ale one tylko opowiadają, a pisać nie chcą. Moja Babcia wieczorami opowiadała o Księciu Ferdynandzie i czasach swojej młodości i przeżyciach, ale wiele rzeczy już umkneło z pamięci i nie potrafię tak pięknie oddać atmosfery tamtych lat. To wielka szkoda. Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Zawsze jest sytuacja, że ktoś odszedł i nie ma już możliwości powrotu do pewnych wspomnień. Trzeba to po prostu założyć jako pewien aksjomat poszukiwań genealogicznych i traktować jako stałą, bez której nie da się ustalić wszystkich rzeczy z naszej przeszłości. Przyjąłęm tę zasadę i staram się poszukiwać przodków zakładając, że nie wszystko uda mi się znaleźć.
Mariusz.
Mariusz.
- cichocka.karolak

Piękne wspomnienia o rodzinie St.Pieniążka.Ja też pisze wspomnienia-rodzinne,.Spisując ,widzę wartość i smak,tych wpomnień i zasłyszanych historii.-Halina
Staszku, piękne to wspomnienie o Twojej prababci
pozdrawiam
Jola
pozdrawiam
Jola
- Pieniążek_Stanisław

- Aftanas_Jerzy

Witaj Stasiu!
Dopiero teraz przeczytałem Twój tekst. Masz talent i wrażliwość. Tylko pozazdrościć...
Dopiero teraz przeczytałem Twój tekst. Masz talent i wrażliwość. Tylko pozazdrościć...
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas