kooiki pisze:witaj Greg http://www.denkmalprojekt.org/dkm_deuts ... gsgrbr.htm
podam ci linka z Hamburga - Altona.... to czesc miasta w Hamburgu
to jest co prada troche inna pisownia , ale czy jestes peny czy nie pisalo sie przrz "e"? Sieb to jest po niemiecku Sitko i tak sie to pisze. Moze byly rozne pisownie? W hamburgu jest pare wpsow w ksiazec etelef. rodziny SIBRECHT twojej wlasnie pisownoi. www.dastelefonbuch.de
Pozdrawiam Grazyna
Witaj Grażyno!
Z tego co wiem to rodzina w Polsce nosiła nazwisko Sibrecht. Myslę, że przodek mieszkający w Niemczech mógł mieć nazwisko Siebrecht. Ale niestety nie jestem wstanie tego sprawdzić.
Witam, próbowałam odnaleźć akt ślubu moich dziadków, związek został zawarty na terenie Niemiec kiedy oni przebywali na robotach. Niestety akt nie znajduje się już w zasobach urzędu stanu cywilnego. Czy orientuje się ktoś w jaki sposób można zwrócić się do Archiwum w celu odszukania interesującego mnie aktu. Czy jest jakaś scentralizowana baza, czy też trzeba szukać w odpowiednim regionie.
Poniżej informacje na temat poszukiwanych osób:
Honorata Nawojska i Stanisław Janiszewski
przebywali w miejscowości Wilsickow (niedaleko Pasewalku)
Małżeństwo zostało zawarte w latach 1914-1918
Poszukuję wujka w Niemczech Michał Bielec ur.28-10-1928 wRzemieniu k/Mielca s.Wojciecha Bielec i Petroneli Boratyn.W styczniu 1945r. wyjechał do Niemiec z folwarku k/Bydgoszczy gdzie pracował z przyrodnim bratem Tadeuszem Boratyn ,podobno poślubił Niemkę.Po wojnie nie nawiązał kontaktu z rodziną.Poszukiwałem przez CZK.ITS Arolsen i wiele innych kanałów niestety bez rezultatów.Tworzę drzewo genealogiczne i chciałem wyjaśnić jego losy bo z jego rodzeństwa żyje jeszcze najmłodsza siostra Zofia.Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w odszukaniu będębardzo wdzięczny
Urbańskich jest bardzo dużo,Bogdana nie ma-jest Ewa ale to nie jest pewne (mogła zmienić nazwisko).
Brak adresu -nr kierunkowy wskazuje,że to jest Stuttgart lub okolica.
Urbanski Ewa
Tel.: 0 714 192 52 83
Anna-Grażyna
ps
przypomniałam sobie,że na mojego kolegę Bogdana w Dortmundzie mówili Bodo-a Bobo Urbański jest (podaję na wszelki wypadek a nuż...
Witam serdecznie i dziękuję anno-grażyno za podpowiedzi te osoby namierzyłem z książki telefonicznej niestety nie jestem w stanie określić czy aby jest to ktoś z potomków wujka,tak jak nie mam pewności czy on jeszcze żyje ewentualnie gdzie jest pochowany,ostatnia wiadomość jest z ok.1960r.Odszukałem trochę spisów grobów na cmentarzach w Niemczech ale na niego nie natrafiłem (może występować pod innym nazwiskiem,czego nie wiem),jeśli ktoś z forumowiczów będzi w stanie wspomóc mnie w poszukiwaniach zapraszam Krzysztof
Witam, mam pytanie do anny-grazyny. Z jakich źródeł Pani korzysta szukając nazwisk w Niemczech, bo szukam swojego pradziadka i prababci i ich córki, którzy po wojnie wyjechali do Niemiec na tzw. pochodzenie. Ślad po nich zaginął. Ludwik i Katarzyna Lempka (z domu Raczek).
Ewa
Prosze o pomoc.Jestem tu nowa.Nie wiem jak sie poruszac po forum.
Prosze mi pomoc w temacie +odnalezienia dokumentow urodzony w Niemczech w Itzehoe w latach 1944 i tam ochrzczony.Dziekuje
Czy orientuje sie ktos z Panstwa czy droga internetowa mozna uzyskac dostep do skanow metryk z miasta Neustrelitz w Maklemburgii? Poszukuje metryki mojego przodka wyznania ewangelicko-augsburskiego i jego rodzicow, ktory w akcie urodzenia corki opisany jest jako: "Fryderyk Thimi, orgamistrz z miasta Neustrelitz" a w akcie malzesntwa z 1819r : "Fryderyk Thime lat 29, fabrykant instrumentow muzycznych, rodem z Kraju Mekleburskiego miasta Neustrelitz, syn (zmarlych juz) Friedricha Thime i Krystyny z Dreslerow...".
Witam .Pani Grażynko czy powinnam napisać zapytanie do USC Itzehoe o archiwa??Czy na stronie USC są gotowe druki do pobrania.Nie znam jezyka prosze pomóc.
Dziękuje