Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Słomińska_Dominika

-
Wiktor_Witek

Chyba się kiedyś zetknąłem gdzieś z imieniem Prisca (Priska) por. Priscilla, stąd pewnie i Pryskus. Dobrze, że nie Kuskus;-)
Pozdrowienia:-)
Wiktor
Pozdrowienia:-)
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
- kwroblewska

Częściej spotykana była żeńska forma Pryska a męska forma tego imienia to Pryskus.
Pryska obchodzi imieniny 18 stycznia http://pl.wikipedia.org/wiki/Pryska
i wpis też jest z datą 18 stycznia.
To raczej nie pomysłowość taka święta po prostu była
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_Pryska
----
Krystyna
Pryska obchodzi imieniny 18 stycznia http://pl.wikipedia.org/wiki/Pryska
i wpis też jest z datą 18 stycznia.
To raczej nie pomysłowość taka święta po prostu była
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_Pryska
----
Krystyna
- magda_lena

Czyli Pryskus
Dziękuję.
Powinnam chyba założyć wątek pt. "imiona nietypowe na przełomie wieków"
bo odchodzę od głównego tematu.
Drugie od dołu:

Filipina Celsa? Na liście imion z linku Wiktora jest tylko Celsus, a google pokazuje Hutę Ostrowiec
Takich problemów to jeszcze nigdy nie miałam...
Z ciekawości poszukałam, kto prowadził tę parafię. Bożogrobcy z Miechowa. Nie sądzę, żeby rodzice mieli udział w nadawaniu takich imion ...
Powinnam chyba założyć wątek pt. "imiona nietypowe na przełomie wieków"
Drugie od dołu:

Filipina Celsa? Na liście imion z linku Wiktora jest tylko Celsus, a google pokazuje Hutę Ostrowiec
Z ciekawości poszukałam, kto prowadził tę parafię. Bożogrobcy z Miechowa. Nie sądzę, żeby rodzice mieli udział w nadawaniu takich imion ...
Pozdrawiam, Magdalena
-
Słomińska_Dominika

- kwroblewska

Na liscie hiszpańskich imion męskich jest Celso, http://e-hiszpanski.com/kultura/hiszpan ... eskie.htmlmagda_lena pisze: Drugie od dołu:
Filipina Celsa? Na liście imion z linku Wiktora jest tylko Celsus, a google pokazuje Hutę OstrowiecTakich problemów to jeszcze nigdy nie miałam...
pewnie utworzono formę żenską Celsa
I tutaj pod koniec XIX w występuje imię Celso syn Feliksa Fabiani [testament] http://archiwum.radomsko24.pl/tekst,778.html
"Ze ś.p. żoną moją Filipiną z Dembskich mieliśmy siedmioro dzieci żyjących po dziś dzień: synów 3: Celsa, Wiktoryna i Henryka, córki 4: Helenę, Emilię, Maryannę i Leontynę, reszta nie żyje. Tymto dzieciom moim przedewszystkiem pragnę pozostawić imię moje nieskalane żadnym brudnym czynem, tak samo żyła Matka Wasza ś.p. Filipina."
___
Krystyna
- magda_lena

Dziękuję.
Jestem cienka w imionach, bo jak pisałam wyżej, jeszcze takiej sytuacji nie miałam. I pomyśleć, że na początku mojej przygody z indeksacją bawiły mnie imiona typu Jan Chrzciciel czy Jan z Dukli
(ale te przynajmniej znałam)
Ta parafia to Wyszogród, a więc okolice Płocka. Ja też mam przodków w tych okolicach, i to właśnie w tych mniej więcej czasach, które indeksuję. Ale niestety imiona mieli z najbardziej pospolitych: Józef, Julianna, Agnieszka, Rozalia ... Tyle znam, więc wszystko jeszcze może się zdarzyć
Jestem cienka w imionach, bo jak pisałam wyżej, jeszcze takiej sytuacji nie miałam. I pomyśleć, że na początku mojej przygody z indeksacją bawiły mnie imiona typu Jan Chrzciciel czy Jan z Dukli
Ta parafia to Wyszogród, a więc okolice Płocka. Ja też mam przodków w tych okolicach, i to właśnie w tych mniej więcej czasach, które indeksuję. Ale niestety imiona mieli z najbardziej pospolitych: Józef, Julianna, Agnieszka, Rozalia ... Tyle znam, więc wszystko jeszcze może się zdarzyć
Pozdrawiam, Magdalena
- kwroblewska

A ja z zainteresowaniem przeczytałam o zakonie Bożogrobowców w Miechowiemagda_lena pisze: Z ciekawości poszukałam, kto prowadził tę parafię. Bożogrobcy z Miechowa. Nie sądzę, żeby rodzice mieli udział w nadawaniu takich imion ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakon_Ryce ... erozolimie
Jeśli proboszczami generalnymi bywali często obcokrajowcy, stąd może pojawiały się inne mało znane imiona jak wspomniana Celsa.
___
Krystyna
- Skrzypczak_Bogumiła

-
Słomińska_Dominika

- magda_lena

Nazwisko Kobla też popularne (i polsko brzmiące) nie jest
Może trafi tu kiedyś genealog zainteresowany i wyjaśni nam zagadkę imion?
Na liście mam jeszcze kilkoro dzieci innych rodziców o nazwisku Kobla, imiona mają zwykłe, np. Teofila, Andrzej, Magdalena. Nie wiem, czy to rodzina "tych" Koblów, pewnie tak, bo parafia (a raczej filia parafii) była malutka.
Na liście mam jeszcze kilkoro dzieci innych rodziców o nazwisku Kobla, imiona mają zwykłe, np. Teofila, Andrzej, Magdalena. Nie wiem, czy to rodzina "tych" Koblów, pewnie tak, bo parafia (a raczej filia parafii) była malutka.
Pozdrawiam, Magdalena
-
Wiktor_Witek

- Jan.Ejzert

- Skrzypczak_Bogumiła

I znów dylemat.
Akt sporządzony na nazwisko: Drabarczyk. Obok jest adnotacja, że nazwisko powinno brzmieć GRabarczyk. - które wpisać? Czy też oba z opcją "vel"?
Należy uzupełnić, że w aktach znajduje się postanowienie sądu prostujące nazwisko
Inna okoliczność. Matka dziecka panna, a ojciec "nieznany". obok adnotacja po dwóch latach, że dziecko prawe i uznane przez ojca, który dwa lata po narodzinach poślubił dziewczynę. W tym wypadku wpisałem również przez "vel", ale wątpliwość mam. Ojca oczywiście podałem spisując z adnotacji.
Akt sporządzony na nazwisko: Drabarczyk. Obok jest adnotacja, że nazwisko powinno brzmieć GRabarczyk. - które wpisać? Czy też oba z opcją "vel"?
Należy uzupełnić, że w aktach znajduje się postanowienie sądu prostujące nazwisko
Inna okoliczność. Matka dziecka panna, a ojciec "nieznany". obok adnotacja po dwóch latach, że dziecko prawe i uznane przez ojca, który dwa lata po narodzinach poślubił dziewczynę. W tym wypadku wpisałem również przez "vel", ale wątpliwość mam. Ojca oczywiście podałem spisując z adnotacji.
Ostatnio zmieniony pt 08 mar 2013, 14:36 przez Kolank0, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.