Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

No tak, to rzeczywiście może być raczej s niż d. Ale faktycznie pomysłowość kosmiczna.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Chyba się kiedyś zetknąłem gdzieś z imieniem Prisca (Priska) por. Priscilla, stąd pewnie i Pryskus. Dobrze, że nie Kuskus;-)

Pozdrowienia:-)

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Częściej spotykana była żeńska forma Pryska a męska forma tego imienia to Pryskus.
Pryska obchodzi imieniny 18 stycznia http://pl.wikipedia.org/wiki/Pryska
i wpis też jest z datą 18 stycznia.

To raczej nie pomysłowość taka święta po prostu była
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_Pryska

----
Krystyna
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Czyli Pryskus :-) Dziękuję.

Powinnam chyba założyć wątek pt. "imiona nietypowe na przełomie wieków" ;-) bo odchodzę od głównego tematu.
Drugie od dołu:
Obrazek
Filipina Celsa? Na liście imion z linku Wiktora jest tylko Celsus, a google pokazuje Hutę Ostrowiec :roll: Takich problemów to jeszcze nigdy nie miałam...

Z ciekawości poszukałam, kto prowadził tę parafię. Bożogrobcy z Miechowa. Nie sądzę, żeby rodzice mieli udział w nadawaniu takich imion ...
Pozdrawiam, Magdalena
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Filipina Celsa. Boże jaka to parafia gdzie taką ułańską wsławiają się fantazją :D
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

magda_lena pisze: Drugie od dołu:
Obrazek
Filipina Celsa? Na liście imion z linku Wiktora jest tylko Celsus, a google pokazuje Hutę Ostrowiec :roll: Takich problemów to jeszcze nigdy nie miałam...
Z ciekawości poszukałam, kto prowadził tę parafię. Bożogrobcy z Miechowa. Nie sądzę, żeby rodzice mieli udział w nadawaniu takich imion ...
Na liscie hiszpańskich imion męskich jest Celso, http://e-hiszpanski.com/kultura/hiszpan ... eskie.html
pewnie utworzono formę żenską Celsa

I tutaj pod koniec XIX w występuje imię Celso syn Feliksa Fabiani [testament] http://archiwum.radomsko24.pl/tekst,778.html

"Ze ś.p. żoną moją Filipiną z Dembskich mieliśmy siedmioro dzieci żyjących po dziś dzień: synów 3: Celsa, Wiktoryna i Henryka, córki 4: Helenę, Emilię, Maryannę i Leontynę, reszta nie żyje. Tymto dzieciom moim przedewszystkiem pragnę pozostawić imię moje nieskalane żadnym brudnym czynem, tak samo żyła Matka Wasza ś.p. Filipina."

___
Krystyna
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Dziękuję.
Jestem cienka w imionach, bo jak pisałam wyżej, jeszcze takiej sytuacji nie miałam. I pomyśleć, że na początku mojej przygody z indeksacją bawiły mnie imiona typu Jan Chrzciciel czy Jan z Dukli :lol: (ale te przynajmniej znałam)

Ta parafia to Wyszogród, a więc okolice Płocka. Ja też mam przodków w tych okolicach, i to właśnie w tych mniej więcej czasach, które indeksuję. Ale niestety imiona mieli z najbardziej pospolitych: Józef, Julianna, Agnieszka, Rozalia ... Tyle znam, więc wszystko jeszcze może się zdarzyć :wink:
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

magda_lena pisze: Z ciekawości poszukałam, kto prowadził tę parafię. Bożogrobcy z Miechowa. Nie sądzę, żeby rodzice mieli udział w nadawaniu takich imion ...
A ja z zainteresowaniem przeczytałam o zakonie Bożogrobowców w Miechowie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakon_Ryce ... erozolimie

Jeśli proboszczami generalnymi bywali często obcokrajowcy, stąd może pojawiały się inne mało znane imiona jak wspomniana Celsa.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Filipina Celsa i Pryskus mają takie samo nazwisko - Kobla
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

i rodziców z fantazją ;) a może wykształconych znających dzieła klasyczne
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Nazwisko Kobla też popularne (i polsko brzmiące) nie jest ;) Może trafi tu kiedyś genealog zainteresowany i wyjaśni nam zagadkę imion? ;)
Na liście mam jeszcze kilkoro dzieci innych rodziców o nazwisku Kobla, imiona mają zwykłe, np. Teofila, Andrzej, Magdalena. Nie wiem, czy to rodzina "tych" Koblów, pewnie tak, bo parafia (a raczej filia parafii) była malutka.
Pozdrawiam, Magdalena
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

wołczuch pisze:W księgach greckokatolickich natknąłem się na imię męskie Tatałaj
W zasobach internetu nie widzę nic takiego, co mnie nakieruje
Tałałaj - jest takie nazwisko z okolic Chełma! Z jakiej parafii greckokatolickiej były te księgi?

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Najwięcej problemów przy indeksacji z j. rosyjskiego sprawiają nazwiska kobiet przekręcane przez zapisujących.
Jak byście zapisali np. takie nazwiska:
1. Sagalina
2. Pacholanka
3. Pęksówna
4. Kulesina
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

1.Sagała
2.Pachoła
3.Pęksa
4.Kulesza
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

I znów dylemat.

Akt sporządzony na nazwisko: Drabarczyk. Obok jest adnotacja, że nazwisko powinno brzmieć GRabarczyk. - które wpisać? Czy też oba z opcją "vel"?
Należy uzupełnić, że w aktach znajduje się postanowienie sądu prostujące nazwisko

Inna okoliczność. Matka dziecka panna, a ojciec "nieznany". obok adnotacja po dwóch latach, że dziecko prawe i uznane przez ojca, który dwa lata po narodzinach poślubił dziewczynę. W tym wypadku wpisałem również przez "vel", ale wątpliwość mam. Ojca oczywiście podałem spisując z adnotacji.
Ostatnio zmieniony pt 08 mar 2013, 14:36 przez Kolank0, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojciech P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”