Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

do bezimiennego "Micnyk",

Metryki zabuzanskie byly w USC na Pradze jeszcze kilka lat temu. Teraz zostaly oddane do AGAD, czyli druga informacja jest aktualna.
Pierwszy link jest przedawniony.
AGAD udostepni metrykalia zabuzanskie po zmikrofilmowaniu i uporzadkowaniu, ale kiedy ?
Zatelefonuj do AGAD.
Pozdrowienia,
Bozenna
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam.Mam prosbe.Chcialbym sie zapytac o akty urodzenia z Buczaczu z lat 90-tych XXw.Interesuje mnie nazwisko Chociiński,a dokladniej Julian,Anna i Michal.Za pomoc bardzo dziekuje.
Pozdrawiam,Wiktor Jatkiewicz
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Może ktoś z Państwa interesuje się parafią Sochaczew i wie czy istnieją skorowidze metryk z lat 1835 -1888 .
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
dominik.galas

Sympatyk

Archiwum główne akt dawnych w Warszawie

Post autor: dominik.galas »

witam serdecznie
Czy mógłby ktoś kto się wybiera do archiwum główne akt dawnych w Warszawie sprawdzić ksiege metrykalna parafii Przemyślany:

zespół: 298/0 Księgi metrykalne parafii obrządku greckokatolickiego z archidiecezji lwowskiej, diecezji przemyskiej i stanisławowskiej

301/0 Księgi metrykalne parafii wyznania rzymskokatolickiego z archidiecezji lwowskiej

poszukiwane osoby:
1777 roku urodzony Simon (Szymon) Kamiński
1804 roku urodzona córka Józefa Kamińska
1807 roku urodzony syn Jan Kamiński
1813 roku urodzony syn Simon Kamiński
1814 roku urodzony syn Vincenty Kamiński

z góry dziekuje
Dominik
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Witam!
Czy już sprawdziłeś w zasobach AGAD dostępnych on-line czy te dane tam nie występują?
Adres: http://www.agad.gov.pl/inwentarze/testy.html
Pozdrawiam
Dendrophilus
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam! :)

Gdyby ktoś z Forumowiczów wybierał się do AGAD-u przeglądać księgi ziemskie sieradzkie (zesp. 56-57), a w szczególności Acta castrensia Siradiensia — varia i księgę oznaczoną sygn. 7 tj. "Spisy dóbr i obywateli, rejestry gospodarcze, taryfy łanowe i podatkowe. 1670-1781", bardzo bym prosił o kontakt.
Gdyby ktoś zaś wybierał się po coś włąsnego i mógłby zajrzeć i w tę księgę - również będę niezmiernie wdzięczny za sygnał. ;)

Z góry dziękuję! :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Archiwum Akt Dawnych w Warszawie

Post autor: jakozak »

Rok temu otrzymałam następujące pismo z AGAD:

<ARCHIWUM GŁÓWNE AKT DAWNYCH Warszawa, 27 czerwiec 2014
ul. Długa 7, 00 – 263, Warszawa
tel. +(48) 0 (...) 22 831 – 54 – 91 do 93
fax. +(48) 0 (...) 22 831 – 54 – 91 wewn. 463
http://www.agad.archiwa.gov.pl
e-mail: sekretariat@agad.gov.pl
Pani Jolanta Kozak

nr OD5.6342.282. 2013
Szanowna Pani!
W odpowiedzi na Pani pismo uprzejmie informujemy, że w aktach Stałej Komisji Wojenno-Śledczej znajdują się zeznania oskarżonych, świadków, rodziny i innych osób związanych z prowadzonym śledztwem; ponadto donosy i raporty z przebiegu śledztwa. W jednostce o sygn. 75 (23 strony) znajdują się akta sprawy dotyczącej Wojciecha Łukaszewskiego, Piotra Janikowskiego i Jana Pakilewicza, podejrzanych z przyczyn politycznych z lat 1864-1865.
Archiwalia można przejrzeć osobiście, bez żadnych opłat, w pracowni naukowej Archiwum Głównego Akt Dawnych przy ul. Długiej 7, Warszawa, czynnej w od pon. do pt. w godz. 9.00 – 19.00 (w sierpniu nieczynne), na ogólnie obowiązujących zasadach. Wyżej wymienione akta są zmikrofilmowane. Mikrofilmy można wypożyczyć za pośrednictwem najbliższego Archiwum Państwowego. W takim przypadku opłaca Pani jedynie koszty przesyłki.
Zamówienia złożone w pracowni naukowej przed godziną 13.00 są realizowane tego samego dnia, a złożone po godzinie 13.00 w dniu następnym. Akta można zamawiać również poprzez internet. Rewersy online oraz regulamin korzystania z pracowni, są dostępne na naszej stronie internetowej www.agad.archiwa.gov.pl.
Możemy ewentualnie wykonać skany powyższego dokumentu. Koszt skanu wynosi 1,50 zł. za 1 stronę z mikrofilmu. Jeśli jest Pani zainteresowana wykonaniem kopii, zamówienie można złożyć droga elektroniczną. Formularz zamówienia znajduje się na naszej stronie internetowej: http://agad.home.pl/formularze/form_repr.php.
A.W.
Kierownik Oddziału V
Maria Sierocka – Pośpiech>

Wypełniam formularz i w pozycji strony wpisuję 23, bo dokument ma 23 strony. Ale formularz nie zostaje przyjęty. Pisałam do AGAD prośbę o pomoc w wypełnieniu tej jednej pozycji, ale oni nie chcą mi pomóc. Kto mi pomoże? Chodzi o skany z mikrofilmu na maila.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Mirek80

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mirek80 »

Witam,

Kiedyś złożyłem zamówienie w AGAD przez powyższy formularz i realizacja trwała prawie 3 miesiące (z przypominaniem się mailowo po drodze), choć w regulaminie mają czas około 30 dni. Przy drugim zamówieniu postanowiłem zrezygnować z tej drogi i wysłać po prostu mail na adres sekretariat@agad.gov.pl a w mailu wszystkie te informacje, które wypełnia się w formularzu online. Czekam już wprawdzie blisko dwa miesiące ale rachunek przysłali, więc chyba realizują to zamówienie - może warto spróbować tą drogą...
Pozdrawiam,
Mirek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Najpierw wysłałam mail i dostałam to pismo. Ponieważ nie wiedziałam jak wypełnić punkt strony, napisałam do nich, żeby mi podpowiedzieli. Nie odezwali się. Dziś spróbowałam znów wypełnić formularz. Nie otrzymałam potwierdzenia, że poszedł. Napisałam znów prośbę o pomoc w wypełnieniu jednego punktu. Zobaczymy.

Dla mnie to jest niejasne. Skoro nie wykonują skanu całego dokumentu (co to jest cały dokument? te moje 23 strony?) i nie chcą mi pokazać, na której stronie są dane dla mnie, to jak mam wybrać strony?

Przerasta to moją inteligencję.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Kochani. Muszę sprostować
Dziś... zadzwoniono do mnie z AGAD z informacją, że formularz zamówienia wpłynął i proszono o wyjaśnienie, czego dokładnie potrzebuję.
Pięknie dziękuję Pani z AGAD.
Ogromny plus dla firmy!
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Ja z AGAD na skany z Metryki Litewskiej czekałam tylko miesiąc. Nie wypełniałam też żadnego formularza. Napisałam jedynie dokładnie o co mi chodzi - z katalogu Anny Wajs. Oczywiście wszystko mailowo.
Słyszałam jednak, ze niektóre osoby czekały ponad 1,5 roku (!!!) i pozapominały już co zamawiały.

Ja jestem zadowolona ze współpracy.
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Prośba o pomoc Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie

Post autor: magda_sa »

Witam wszystkich,
poszukuję osoby, która podjęłaby się odpłatnie poszukiwania aktu urodzenia w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie.
Chodzi o osobę urodzoną na terenie obecnej Ukrainy w 1923 roku, chcemy udowodnić że była polskiego pochodzenia. Niestety na Ukrainie dokumentów nie ma, ewentualnie były nieprawidłowo szukane.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję
Magdalena Saczuk
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jeśli znasz miejsce urodzenia (parafię?) to wg mojej wieedzy w AGADzie nie płacisz za kwerendę (odnalezienie)

Jedyna odpłatność będzie dotyczyła wykonania kopii (lub, jeśli jest już skopiowane to chyba nawet nie)
Czy inną informację z AGADu otrzyłamałaś?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
magda_sa

Post autor: magda_sa »

Miejsce urodzenia znam, z AGAD-em się nie kontaktowałam, bo jestem genealogiem amatorem bardzo początkującym i archiwa mnie trochę przerażają. We własnych poszukiwaniach opieram się jak do tej pory, tylko na internecie, a wspomniany Ukrainiec to poszukiwania z dobrego serca dla koleżanki, która jest jeszcze bardziej zielona niż ja.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to spróbuj pomóc poprzez dowiedzenie się w AGADzie:)
nie tylko o płatność ale takż eo warunki - jeśli 1923 to może być problem z zamówieniem kopii
jeśli osoba żyje - raczej potrzebne będzie pełnomocnictwo
jeśli akt urodzenia dotyczy zmarłego, może być inaczej (dokument wskazujący, że zamawiający jest krewnym w linii prostej)

ja wiem -łatwiej na forum zapytać:) ale jednak "prawidłowiej" zacząć od archiwum (przynjamniej lektury strony, regulaminu, cennika

poz atym, jeśłi to do celów urzędowych - to kopia uwierzytelniona też insza inszość

http://www.agad.archiwa.gov.pl/genealog ... zonych.pdf
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”