Tłumaczenie z łaciny pilnie potrzebne

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

dominik.galas

Sympatyk

prośba o przetłumaczenie zapisów Łacińskich

Post autor: dominik.galas »

witam serdecznie,
Bardzo proszę o przetłumaczenie zapisów z księgi ślubów i księgi zmarłych - będę niezmiernie wdzięczny za precyzyjne odszyfrowanie tej pięknej kaligrafii
pod tymi linkami:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d1 ... 43d38.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84f ... a46d3.html

z poważaniem
Dominik Galas
dominik.galas

Sympatyk

Tłumaczenie z łaciny pilnie potrzebne

witam serdecznie,
Bardzo proszę o przetłumaczenie zapisów z księgi ślubów i księgi zmarłych - będę niezmiernie wdzięczny za precyzyjne odszyfrowanie tej pięknej kaligrafii
pod tymi linkami:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d1 ... 43d38.html

z poważaniem
Dominik Galas
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

ważne tłumaczenie z łaciny pilnie potrzebne

Post autor: kwroblewska »

Precyzyjnie się nie da ponieważ Brak tytułow kolumn!
to co mogę wyjasnić
Akt zgonu
13 dnia --?
74 może koncówka roku ?
Szymon Kamiński żebrak mąż pozostałej żony Wiktorii, pochowany
[Jos. Molor Coop]?- Józef Molor kapłan
I - Mąż ? – I- katolik ? – wiek? -60 lat,
-ordinarie prov?

___
Krystyna
dominik.galas

Sympatyk

dziękuje - jest pani pewna że po słowach Szymon Kamiński następne słowo to żebrak nie imię ojca jak jest w zwyczaju oraz czy po słowie wiktoria .... kolejne słowo to jest imię czy nazwisko bo od nowej linijki pierwszym słowem jest pochowany (sepelieriunt)?
a proszę zobaczyć na drugi dokument pod tym linkiem
chcę odnaleść z jakich stron Szymon Kamiński pochodził?? z góry dziękuje za życzliwość i pomoc
pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Imię ojca lub obu rodziców podawane były w przypadku dzieci, zmarły Szymon miał 60 lat, praktycznie nie spotykałam imion rodziców przy tak wiekowych osobach
Maritus derelicta Consortis Victoria hujus – tłumaczyłbym mąż pozostałej swojej żony Wiktorii
Może jeszcze ktoś zerknie na tekst.

20 stycznia
Wincenty Kaminski syn Szymona Kamińskiego i Wiktorii urodzonej Spaczyńska pochodzący z Przesmyslia [Przemyśla?], Legione C.V. Baronis Fürstenvärk No 56 Kompanii 13 Żołnierz szeregowy; katolik - lat 31 – kawaler
[C.V.- cesarsko ……?]
Anna urodzona Serafin po Macieju Wyczynek hortulanum mężu swoim wdowa
Katoliczka – lat 42- wdowa

Świadek Józef Kopera i Sebastian Kita -- hortulanis

Żołnierz biorąc ślub musiał mieć zgodę przełożonego/dowodcy i tutaj już tylko wyrywkowo - cum consensu za zgodą .[….]? legionu Barona Fürstenvärk data 28.12.1844r [….. ……]? I świadectwo chrztu młodej dnia Przemyśl 26 kwietnia 1844r No 84 […]?

Zawada dnia 7 stycznia roku bieżącego [….]?
Błogosławił Tomasz Pocilowski Cooperator

Może ktoś pomoże wyjaśnić ten akt.

NIe rozumiem, dlaczego w tak krótkim czasie zakładasz DWa nowe watki dotyczące tego samego tłumaczenia?

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 641#166641
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 745#166745

---
Krystyna
dominik.galas

Sympatyk

Pani Krystyno, bardzo dziekuje za szybką reakcję już odpowiem dlaczego mi na tym zależy: Już od bardzo dawna próbuje zdobyć informacje z archiwum archidiecezjalnego w Przemyślu na podstawie tego dokumentu mieszkam na drugim końcu Polski a znalazłem osobę życzliwą która wybiera sido Przemyśla chcę jej przygotować wszystkie materiały dlatego tak mi na tym zależy - proszę o wnikliwą analizę bo ten pierwszy dokument to jest ten sam Szymon Kamiński (z aktu zgonu) i rodzic Vincentego Kamińskiego z aktu ślubu kwestią zasadniczą jest z kąd on pochodził jest to jedyny ślad o ich pochodzeniu tylko czy chodzi o Przemyśl - sam namierzyłem pułk 56. który stacjonował w Cieczynie i Wadowicach oraz Krakowie także chodzi tu o galicję ale czy o ten Przemyśl? tu chciałbym prosić o pomoc? oraz o wyjaśnienie tej interpretacji Pani:
I świadectwo chrztu młodej dnia Przemyśl 26 kwietnia 1844r No 84 […]? czy chodzi że potwiedzał w Przemyślu akt chrztu Vincenty Kamiński? bo ślub brał w Zawadzie koło Krakowa ale rodzice jego i on urodził się ....? czy w Przemyślu?
przepraszam z góry że tak nękam w sobotnie popołudnie ale chcię poradzić się Pani jako eksperta zanim udamy się do Przemyśla
dziękuje za odpowiedź
Dominik
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Niewiele więcej mogę pomóc gdyż nie wszystko mogę odczytać

Wincenty Kaminski – …. Przesmyslia oriundus -
Przesmyslia – czy taki był łacinski zapis nazwy miasta Przemyśl, nie wiem nie znam tego terenu
oriundus wg słownika wywodzący się, pochodzący

zapis na dole – cum consensu ..jeśli jak piszesz legion ten stacjonował w Cieszynie to może zapis Teschen = Cieszyn 28.12.1844 – zgoda dowodcy ….
testimonio proclamatio – poświadczenie zapowiedzi [dalej nie mogę odczytać zapisu łacińskiego] z datą 29.12.1844r
testimonium Baptismi sponsi - świadectwo chrztu młodej datowane Przemysl 26.04.1844r No 84 [tego dnia zrobiono odpis aktu chrztu]
[atque consensu Domqua omnia] ?

Czy zapis Przesmysli = Przemysl= Przemyśl ? zrobiłabym takie założenie, że pan młody pochodził z Przemyśla

Byłoby dobrze gdyby ktoś jeszcze zapoznał się z tym tekstem i wspomógł

___
Krystyna
dominik.galas

Sympatyk

Bardz dziekuje pani krystyno, czy moglaby pani to komus przeslac by ktos jeszcze mogl nam pomoc? Bede niezmiernie wdzieczny - jesli ktos to czyta prosze o pomoc. Z wyrazami szacunku dominik
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 36 times

Post autor: Malrom »

..cum Testimonio Proclamationum nuptialium ..

pozdrawiam,
Roman M.
dominik.galas

Sympatyk

dziekuje Panie Romanie że się Pan włączył w rozszyfrowanie tej zagadki czy mógłby Pan rzucic okiem na tekst i jednoznacznie potwierdzić pochodzenie Szymona i Wincentego Kamińskich z Przemyśla? i czy ten numer 84 co może oznaczać?
pełen szacun
Dominik
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Zawada k/Krakowa to była parafia czy miejscowość należała do jakiejś parafii?
Może zachowały sie alegata do ślubu?

Na terenie Twoich poszukiwań działa Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne http://www.mtg-malopolska.org.pl/ może tam pomogą prawidłowo zinterpretować zapis Przemyśl.
----
Krystyna
dominik.galas

Sympatyk

Witam, zawada to jest miejscowosc nalezy do parafi sieprawskiej dl. Anieli salawy - do towarzystwa genealogicznego malopolskiego pisalem nie raz ale nigdy nie dostalem zadnej informacji! Co lub do kogo sie zwrocic zwlaszcza ze przemysl to duxe miasto i gdzie tego szukac - pani interpretacja slowa zebrak w pierwszym dokumencie to moze jeszcze komlikowac? Czy jest pani zdaniem jakas wskazowka w tym wszystkim? Z gory dziekuje za pomoc - pozdrawiam dominik
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 36 times

Post autor: Malrom »

Panie Dominiku,
daję Panu odpis z tekstu pod aktemślubu. Niestety,
wszystkiego nie mogłem odczytać. Może Pani Krystyna coś tu jeszcze poprawi/doda..

Cum Consensu [ Preli??]stae albo -slae Suprafatae [jest takie słowo Suprafatum] albo Suprafactae Legionis
Baronis Fürstenvärter dato Teschen 28. Decembris 1844 qui una cum Testimonio Proclamationum
nuptialium Sponsi a Capella Militari competenti dato 29. Decembris 1844 et Testimonio Baptismi Sponsi dato Przemyslae 26. Aprilij 1844 Numero 84 [dostarczone zostało świadectwo chrztu narzeczonego datowane Przemyśl 24. Aprilis 1844 ] atque Consensu Dom. [Dominium] Zawada dato 7. Januar anni currentis [1845]
Numero 7 quae omnia habentu[m?] in fasciculo Consensum 1845.
Copulavit Thomas Pociłowski Cooperator.

c.r [nie C.V.!] czyli caesareo - regium /cesarsko królewski.

Ślub odbywał się zawsze/może prawie zawsze/ w miejscu pochodzenia żony, czyli tu w Zawadzie. Żeby ten ślub mógł się odbyć
proboszcz z Zawady /była tam parafia?/ musiał mieć komplet dokumentów od narzeczonego z miejsca
urodzenia/chrzest, zapowiedzi przedmałżeńskie i zgodę swego przełożonego wojskowego. Natomiast żona dostała jakąś zgodę na ślub z dominium/dóbr w Zawadzie.
Może Ktoś z Państwa ma inne interpretacje.

pozdrawiam,
Roman M.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję Romanie za wsparcie :k: :k:.

Dla tej Zawady to parafia Sierplaw, ale brak w bazie pradziad informacji o alegatach.
Myślę, że miejsce chrztu Walentego zostało wyjaśnione przez Romana i był to Przemyśl, bo dołączony akt chrztu dotyczył sponsi- pana młodego a ja napisałam młodej- błąd.
Informacji pewnie musisz szukać w archiwum archidiecezjalnym w Przemyślu.

mendicus - żebrak, biedak, ubogi -- określenie dość często spotykane w aktach zgonu starszych osób, nawet u Szlachetnie Urodzonych spotykałam.

___
Krystyna
dominik.galas

Sympatyk

ślicznie dziękuje Pani Krystynie i Panu Romanowi,
dziękuje za zaangażowanie ja już korespondowałem e-mailowo wysyłając do archiwum kuri tą kopie tylko zostałem zbyty tym że muszę im powiedzieć o jaką dzielnicą czy parafię w Przemyślu chodzi z racji tego że w tym akcie ślubu jest wiek Pana młodego 31 lat a ślub był w 1845 roku to urodził się w roku 1814 pytanie do państwa jako ekspertów ile było w tym czasie katolickich parafii w Przemyślu oraz jak czy gdzie rozpocząć poszukiwania?
będę niezmiernie wdzięczny za pomoc z państwa doświadczeniem
pozdrawiam i życzę udanej niedzieli
Dominik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”