Jeleniewscy, Murawscy, Radziewicze, Skinder z wileńszczyzny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Jeleniewscy, Murawscy, Radziewicze, Skinder z wileńszczyzny

Post autor: Jan_Ogi »

T: "Polce, gm. Kobylnik"

Witam
Szukam kontaktu z krewnymi rodzin mieszkających przed II wojną w Polce na wileńszczyźnie:
Jeleniewscy
Murawscy
Rodziewicze
Skinder
Pozdrawiam
Janusz
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Polce, gm. Kobylnik

Post autor: jart »

Można zapytać w jakim kontekście szukasz Rodziewiczów? Jakieś dane pomocniczo/orientacyjne typu miejscowości (Kobylnik?), inne związane z nimi nazwiska, w jakim dokładniej okresie?
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Polce, gm. Kobylnik

Post autor: eneanka »

Witaj Januszu,
Mam u siebie Jeleniewskich:
Józef Jeleniewski z żoną Heleną; troje dzieci: Janina ur. 1915, Halina, Zdzisław (1917 - 1940, Katyń),
Siostra Józefa (o reszcie rodzeństwa niewiele wiem) to Wanda Jeleniewska

Zapraszam po resztę na PW :-)
Pozdrawiam - Joanna

"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Polce, gm. Kobylnik

Szukam kontaktu ponieważ moi pradziadowie mieszkali w Polce - z Rodziewiczów pochodziła moja prababcia Rachela Jeleniewska - żona Jerzego.Z ich córką Marią ożenił się Stefan Ogiński. Dotyczy to okresu od 1860 - 1945 i Polce, gm. Kobylnik(obecnie Narocz na Białorusi) pow. Postawy, woj. wileńskie.
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Polce, gm. Kobylnik

Post autor: eneanka »

Nazwisko Jeleniewski nie jest, jak się na razie przekonuję, specjalnie popularnym nazwiskiem. Pomniany przeze mnie Józef był na pewno inżynierem, specjalistą od budownictwa. Jego dzieci urodziły się w Nowogródku, ale potem rodzina wraca (?) do Wilna, gdzie Józef także naucza fachu. Na pewno na tereny dzisiejszej Polski przyjeżdżają bezpośrednio z Wilna, gdzie chociażby za mąż wychodzi jego córka Janina, czy też zaciąga się do wojska syn Zdzisław.

Nie wiem, na dzisiaj, jak na imię miał ojciec Józefa; matką była Zofia z domu Szykier.
Pozdrawiam - Joanna

"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Polce, gm. Kobylnik

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Bronisława Skinder ur ok 1904r , żona Wojciecha Karola Jurewicza ( wywiezionego za Słonima we wrzesniu 1939r) zmarła w Szczecinie w 1989r, tyle o niej wiem, żyją natomiast ich potomkowie.
Paweł Jurewicz
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Polce, gm. Kobylnik

Witam
Panie Pawle poszukuje krewnych Skinderów mieszkających kiedyś w Polce - Skinder Franciszek, Skinder Tekla spadkobierczyni Antoniego. Nie wiem czy łączy ich jakaś nić ze Skinerami w Słonimiu.
Dziękuje za info i pozdrawiam
Janusz
svetlanag

Sympatyk

Polce, gm. Kobylnik

Post autor: svetlanag »

Na blogu "Rodzinnie" jest zdjęcie na którym jest Jan Skinder i inni.
http://spokrewnieni.blox.pl/html/131072 ... tml?424542
Pozdrawiam,
Svetlana.
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Polce, gm. Kobylnik

Witam
Dziękuje Pani Svetłano za info. Już wysłałem majla z zapytaniem czy moi Skinderowie mają związek z ich rodziną.
Pozdrawiam
Janusz
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Przeglądając podymne z Lidy i metryki z Suwałk
spotkałam to nazwisko-musiało dość często występować ponieważ zapamiętałam je pomimo,że nie miało relacji z moimi.
A tu link do dyskusji.Może bedzie dla kogoś przydatny.
http://www.nobility.by/forum/index.php?topic=489.0

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”