Nazwisko: Zielinski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
maddalenka2424

Szczególnie dla Pani Małgorzaty będzie przydatne podanie dwóch aliasów używanych przez Zielińskich z którymi wczesniej czy później sie spotka .
Grynik
Grenig
Dlaczego takie aliasy?
Oryginalne nazwisko było Grenig .
Po przyjeździe kolonistów z wielkopolski do łódzkich kolonii w zaborze rosyjskim zmienili na Zieliński
Pozdrawiam
Grynik
Grenig
Dlaczego takie aliasy?
Po przyjeździe kolonistów z wielkopolski do łódzkich kolonii w zaborze rosyjskim zmienili na Zieliński
Pozdrawiam
Zwrócić uwagę Szanownych badaczy rodów Zielińskich chciałem na gałąź przasnyską tychże, z których panna z pobliskich Bartnik Wielmożna Eufemia Dominika Antonina Zielińska h. Świnka c. Antoniego i Anastazji pojęła w przasnyskim kościele parafialnym za męża Jaśnie Oświeconego Michała Feliksa Księcia Korybut Woronieckiego. Akt ten do obejrzenia w GenBazie > AP Pułtusk > Przasnysz > 1857 > 054.jpg
Wawrek
Wawrek
-
Bryś_Martyna

Antonina Zielińska primo voto Mielcarek secundo voto Ratajczyk, córka Wojciecha i Agnieszki, 1810-1876, ur. w Straszkowie, zm. w Dobrowie (Wielkopolska).
Pozdrawiam
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
itd.... itp... żyjących Zielińskich jest blisko 50tys niemal w każdej parafii i z każdego stanu, podważa to tym samym sens istnienia tego tematu
Podepnę się wiec i ja skoro się tak bawimy. Samych XIX wiecznych Zielińskich mam z Andrychowa, Wojnicza, Krakowa, Sanoka, Olkusza, Gdowa, Rzeszowa, Tarnowa, Lwowa, Krotoszyna, Zdun i oczywiście w Warszawie. Z czego moi są tylko z jednej z wymienionych parafii.
Pozdrawiam,
Andrzej nota bene Zieliński
Pozdrawiam,
Andrzej nota bene Zieliński
- Michał_Zieliński

Nie blisko 50 tys tylko blisko 90 tys;-) 8 co do popularności nazwisko w Polsce:-)azielik pisze:itd.... itp... żyjących Zielińskich jest blisko 50tys niemal w każdej parafii i z każdego stanu, podważa to tym samym sens istnienia tego tematu![]()
Pozdrawiam!
Michał Zieliński (herbu Jelita - dla odróżnienia
- Michał_Zieliński

-
Borkowska_Katarzyna

Zielińscy to moi bezpośredni krewni, moja babcia, Henryka zd. Zielińska, parafia Miszewo Murowane (mazowieckie). Poniżej moi Zielińscy.
Wojciech Zieliński (ur. ok. 1760)
-- Tomasz Zieliński (ur. 1793)
--- Piotr Zieliński (ur. 1843)
---- Jan Zieliński (ur. 1877 ) - żona Józefa Niedzielska (ur. 1893)
----- Henryka Zielińska (ur. 1926)
Wojciech Zieliński (ur. ok. 1760)
-- Tomasz Zieliński (ur. 1793)
--- Piotr Zieliński (ur. 1843)
---- Jan Zieliński (ur. 1877 ) - żona Józefa Niedzielska (ur. 1893)
----- Henryka Zielińska (ur. 1926)
Zielińscy z mojego drzewka to Dziadek Bolesław Zieliński ur 1905 rok w Chruśnicach parafia Czerwin , pradziadek Stanisław Zieliński ur we wsi Laski około 1880 roku parafia Czerwin , prapradziadek Rafał Zieliński urodzony w 1828 we wsi Sulborze Wielkie parafia Zuzela , 3pradziadek Bazyl Zieliński ur około 1787 roku w Krakowie syn 4 pradziadek Jana i Katarzyny - rodzina Handlowców z Krakowa - jak rozumieć słowo Handlowiec w roku 1780 ? pozdrawiam Anna
-
Janina_Tomczyk

Meduza pisze:Zielińscy z mojego drzewka to Dziadek Bolesław Zieliński ur 1905 rok w Chruśnicach parafia Czerwin , pradziadek Stanisław Zieliński ur we wsi Laski około 1880 roku parafia Czerwin , prapradziadek Rafał Zieliński urodzony w 1828 we wsi Sulborze Wielkie parafia Zuzela , 3pradziadek Bazyl Zieliński ur około 1787 roku w Krakowie syn 4 pradziadek Jana i Katarzyny - rodzina Handlowców z Krakowa - jak rozumieć słowo Handlowiec w roku 1780 ? pozdrawiam Anna
Odpowiadam na pytanie jak rozumieć słowo handlowiec w XVIII wieku , czyli dosłownie to rozumieć, bo ta osoba po prostu zajmowała się handlem. Mam taką metrykę też z XVIII wieku i zapisano, że jedna z moich pra...babek pochodziła z Handlów i tu pominięto faktyczne nazwisko z Reyderów. W innym akcie zapisano, że pochodziła z Kramarzów co łącznie dokładnie określa, iż moi przodkowie z tej gałęzi rodzinnej zajmowali się handlem na kramach, a wiem także iż miasto Głowno miało wtedy przyznane prawa organizowania jarmarków więc wnioskuję, że tam mieli kram i handlowali jak to drzewiej bywało.
Dodam także, że w tym właśnie Głownie mieszkała wielopokoleniowa rodzina Zielińskich profesji garncarskiej i szewskiej silnie związkami powiązana z moimi Janiszewskimi profesji szewskiej i zainteresowanym tym rodem Zielińskich służę posiadanymi informacjami.
Pozdrawiam
Janina
Janina_Tomczyk pisze:......
Dodam także, że w tym właśnie Głownie mieszkała wielopokoleniowa rodzina Zielińskich profesji garncarskiej i szewskiej silnie związkami powiązana z moimi Janiszewskimi profesji szewskiej i zainteresowanym tym rodem Zielińskich służę posiadanymi informacjami.
Pozdrawiam
Janina
..... będę bardzo wdzięczna za każdą informację , pozdrawiam serdecznie Anna
-
Sławek_Binczak

Oryginalne nazwisko brzmiało Grüning. Była to rodzina sukienników, którzy w początku XIX wieku przyjechali do Ozorkowa z Wielkopolski. Wśród nich mój 3x pradziadek Jan Grüning z Rogoźna. Zniekształcone nazwisko Grynik pojawiło się akcie małżeństwa jego syna (mojego prapradziadka) w kościele katolickim w Ozorkowie. później występowało wymienie: Grynik albo Grenik.rwelka pisze:Szczególnie dla Pani Małgorzaty będzie przydatne podanie dwóch aliasów używanych przez Zielińskich z którymi wczesniej czy później sie spotka .
Grynik
Grenig
Dlaczego takie aliasy?
Pozdrawiam
Przeglądając metryki z Ozorkowa trafiłem kilka razy na sformułowanie Grüning albo Zieliński.
Pozdrawiam, Sławek