Takiego nazwiska nie znalazłem. Jest podobne: Macjon Aleksander s. Jakuba, ale jest to firma zajmujaca sie meblami, zlokalizowana w Moskwie.dlavinci pisze:Witam. Proszę o sprawdzenie nazwiska Maciąg - transport wodny (barki rzeczne).
Pozdrawiam
Aktywność przemysłowo-handlowa Twoich przodków w Rosji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Aftanas_Jerzy

- Aftanas_Jerzy

-
Joanna_Lewicka

Re: Aktywność przemysłowo-handlowa Twoich przodków w Rosji
Witam, Panie Jerzy!
Mój prapradziadek, Feliks Zabłocki, był drzeworytnikiem. Pracował w Warszawie dla "Tygodnika Ilustrowanego", ale był też współwłaścicielem firmy "Drzeworytnia Warszawska", która miała filię w Petersburgu. Feliks, niestety, młodo umarł (ur. 1846, zm. 1874), ale firma podobno istniała nadal (pozostali drzeworytnicy to Bojarski, Chełmicki, Puc). Czy w opracowaniu jest coś o tym?
Pozdrawiam-
Joanna
Mój prapradziadek, Feliks Zabłocki, był drzeworytnikiem. Pracował w Warszawie dla "Tygodnika Ilustrowanego", ale był też współwłaścicielem firmy "Drzeworytnia Warszawska", która miała filię w Petersburgu. Feliks, niestety, młodo umarł (ur. 1846, zm. 1874), ale firma podobno istniała nadal (pozostali drzeworytnicy to Bojarski, Chełmicki, Puc). Czy w opracowaniu jest coś o tym?
Pozdrawiam-
Joanna
- Aftanas_Jerzy

Niestety nie znalazłem takiej pracowni warszawskiej. W St-Petersburgu jest to nazwisko (może ta sama rodzina?):JoannaL pisze:Witam, Panie Jerzy!
Pozdrawiam-
Joanna
Zabłocki Józef s.Ignacego - grupa "Agencje i przedstawicielstwa",
St.-Petersburg, Fontanka 68-7
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Milewski. Posiadał tartak pod Moskwą lub udział w jakimś przedsięwzięciu kanalizacyjno-wodociągowym. Wrócił po rewolucji bolszewickiej do Polski.
- Aftanas_Jerzy

W gubernii Moskiewskiej nie podano takiego nazwiska.molok pisze:Mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Milewski. Posiadał tartak pod Moskwą lub udział w jakimś przedsięwzięciu kanalizacyjno-wodociągowym. Wrócił po rewolucji bolszewickiej do Polski.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Joanna_Lewicka

Panie Jerzy, dziekuję!
Nie znam Józefa Zabłockiego, ale to jeszcze nic straconego, bo moja wiedza o tej gałęzi sięga tylko do Wincentego (ojca mojego Feliksa), który urodził się w Wilnie. Zatem - jeszcze mam wiele do odkrycia.
Pozdrawiam bardzo serdecznie-
Joanna
Nie znam Józefa Zabłockiego, ale to jeszcze nic straconego, bo moja wiedza o tej gałęzi sięga tylko do Wincentego (ojca mojego Feliksa), który urodził się w Wilnie. Zatem - jeszcze mam wiele do odkrycia.
Pozdrawiam bardzo serdecznie-
Joanna
-
madzia_rafal

witam! Prosże o sprawdzenie nazwisk Rafałkowski Pawłowski Borycki Starzomski
- Aftanas_Jerzy

Borycki nie występuje, ale jest Borucki Wincenty s. Ignacego - właściciel apteki, Chełm lubelski, ul Lublińska 16madzia_rafal pisze:witam! Prosże o sprawdzenie nazwisk Rafałkowski Pawłowski Borycki Starzomski
Pawłowskich jest bardzo dużo - trzeba podać imiona do identyfikacji
Pozostałe nazwiska nie występują.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Aftanas_Jerzy

Nazwisko w tym wykazie nie występuje - chyba w roku 1902 jeszcze nie działał. Jest natomiast w wykazach ujętych w wyszukiwarce http://genealogyindexer.org/Jaroo pisze:Witam serdecznie.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Chudow. Mój pradziadek Panfił Chudow, syn Pankrata w 1908 i 1909r posiadał herbaciarnie w Warszawie. Ponadto, podobno był żołnierzem w Armii Carskiej.
Pozdrawiam
Jarek
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas