Geneteka - nasze wspólne dzieło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Słomińska_Dominika

Indeksujący robi bardzo wiele dobrego i to nie tylko dla początkujących. Indeksuje czyli spisuje dokumenty a nawet szanujące się biblioteki takie spisy mają. Kurcze przecież nawet my jesteśmy spisani w bazie PESEL.
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Głupstwa Pan Longin za to pisze o Mormonach ,bo używali Internet jak w Polsce się o publicznym dostępie do Internetu nie śniło.
A sieć była siecią akademicką .
To ludzie tak samo nowocześni jak my .
Kiedy jeszcze onegdaj Internet nie był publiczny Mormoni już wtedy w protokóle FTP umieszczali w Storage Winsite swoje pliki z danymi i setkami indeksacji .
Sam to oglądałem i widziałem kiedy w Windowsie 3.1 jedyną przeglądarką był program ftp.exe
A rozkazy trzeba było pisać w Unixie .
Takie mają dziwne zasady wiary i dlatego ta genealogia .
Jak się czegoś nie wie lepiej się spytać
Kiedy jeszcze onegdaj Internet nie był publiczny Mormoni już wtedy w protokóle FTP umieszczali w Storage Winsite swoje pliki z danymi i setkami indeksacji .
Sam to oglądałem i widziałem kiedy w Windowsie 3.1 jedyną przeglądarką był program ftp.exe
Jak się czegoś nie wie lepiej się spytać
- Komorowski_Longin

[quote="rwelka"]Głupstwa Pan Longin za to pisze o Mormonach ,bo używali Internet jak w Polsce się o publicznym dostępie do Internetu nie śniło.
Jak się czegoś nie wie lepiej się spytać[/quote
polecam uważnie czytać wypowiedzi cyt. "podobno"
Serdecznie pozdrawiam Longin komorowski
Jak się czegoś nie wie lepiej się spytać[/quote
polecam uważnie czytać wypowiedzi cyt. "podobno"
Serdecznie pozdrawiam Longin komorowski
Tak to mają mennonici i ich najbardziej znany odłam - amisze.Komorowski_Longin pisze: Mormoni np. starają się jak najmniej korzystać z dobrodziejstw naszych czasów, podobno nie słuchają radia,nie mówiąc już o telewizji.
Mormoni zawsze byli z technologią bardziej do przodu niż nasze lokalne uwarunkowania.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

ftp.exe przeglądarką nie był
gopher i oparte na TCP/IP - owszem:) przed 3.1
ale fakt, amisze, mormoni - inna bajka
wracając trochę do tematu, geneteka umożliwia publikacje własnych prac indeksacyjnych w znormalizowanej formie, to nie indeksacja "dla geneteki" (metryk podobnych i niepodobnych prawie), bardziej "za pomocą geneteki" "przy wsparciu PTG" niż "dla geneteki/metry" "dla PTG" (i niekoniecznie jako jedyny kanał)
banał, ale końcowy użytkownik (tj szukający) czasami ucieka z pola widzenia
gopher i oparte na TCP/IP - owszem:) przed 3.1
ale fakt, amisze, mormoni - inna bajka
wracając trochę do tematu, geneteka umożliwia publikacje własnych prac indeksacyjnych w znormalizowanej formie, to nie indeksacja "dla geneteki" (metryk podobnych i niepodobnych prawie), bardziej "za pomocą geneteki" "przy wsparciu PTG" niż "dla geneteki/metry" "dla PTG" (i niekoniecznie jako jedyny kanał)
banał, ale końcowy użytkownik (tj szukający) czasami ucieka z pola widzenia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Sroczyński_Włodzimierz

no to się różnimy w doświadczeniach (i wiedzy) czy internet istniał przed wypuszczeniem okienek 3.1 czy nie;)
ja podtrzymuję, że używałem publicznego przed 3.1, oparetego na TCP/IP,
a rwelka odpuść sobie dywagacje czy widziałem ftp.exe skup się na faktach i precyzji definicji, to może mniej będziesz wprowadzał w błąd ;P
raz przeglądarka jest ftp.exe, raz rachie - jak wygodniej dla napisania "głupstwa", odpuszczam::)
ja podtrzymuję, że używałem publicznego przed 3.1, oparetego na TCP/IP,
a rwelka odpuść sobie dywagacje czy widziałem ftp.exe skup się na faktach i precyzji definicji, to może mniej będziesz wprowadzał w błąd ;P
raz przeglądarka jest ftp.exe, raz rachie - jak wygodniej dla napisania "głupstwa", odpuszczam::)
-
Piotr_Juszczyk

""""Smile ale nikt nie zmusza do korzystania z baz danych zawierających indeksy osobowe
podobnie z kopiami """
Ale ja nie pisałem o sytuacji korzystania z baz danych przez kogoś robionych tylko o korzystaniu z baz robionych przez siebie. Można oczywiście robić bazę danych własnej parafii i nie korzystać, bo nikt nas nie zmusza ale to chyba nie jest normalne.
podobnie z kopiami """
Ale ja nie pisałem o sytuacji korzystania z baz danych przez kogoś robionych tylko o korzystaniu z baz robionych przez siebie. Można oczywiście robić bazę danych własnej parafii i nie korzystać, bo nikt nas nie zmusza ale to chyba nie jest normalne.
-
Słomińska_Dominika

Wracam do pytania, w jaki sposób wywołać skan interesujacego mnie aktu. Wpisanie nazwiska, numeru aktu i roku razem i z osobna nic nie daje. Odpowiedź-brak danych. Poniżej są rubryki - filtry, może przez nie, ale co wpisywać. Przyjmuję wszelkie uwagi na temat tępoty, ale proszę o wskazówki.
pozdrawiam
Helena
pozdrawiam
Helena