Jaka to parafia?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
anna-grażyna

Jaka to mogła być parafia?
Wiek XVIII.
Dekanat Torczyński?Turczyński?Tarczyński?
Parafia Sadowa lub podobnie.
Najprawdopodobniej dzisiaj na terytorium Ukrainy
ale może błądzę.
Anna Grażyna
Dekanat Torczyński?Turczyński?Tarczyński?
Parafia Sadowa lub podobnie.
Najprawdopodobniej dzisiaj na terytorium Ukrainy
ale może błądzę.
Anna Grażyna
-
Marynicz_Marcin

Jaka to mogła być parafia?
Mam tylko Sadów należący do parafii Torczyn.
W okoilcy znajduje się Folwark Sadowski. Stamtąd pochodzili moi przodkowie !
W okoilcy znajduje się Folwark Sadowski. Stamtąd pochodzili moi przodkowie !
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
anna-grażyna

-
Sroczyński_Włodzimierz

np w
Litak, Stanisław: "Struktura terytorialna kościoła łacińskiego w Polsce w 1772 roku"
Tow. Naukowe KUL, Lublin 1979
Litak, Stanisław: "Struktura terytorialna kościoła łacińskiego w Polsce w 1772 roku"
Tow. Naukowe KUL, Lublin 1979
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
anna-grażyna

Dziękuję za link 
Znalazłam jedno Sadowne,w którym była parafia ale to nie jest dekanat torczyński.
..."Jak cały obszar w widłach Bugu i Liwca, także region sadowieński był pokryty pasmem nieprzerwanym pierwotnych borów. Dogodne warunki do osadnictwa znajdowali nasi przodkowie przede wszystkim w pasie nadbrzeżnym, dlatego najstarsze wsie na naszym terenie to: Rażny i Morzyczyn. Z pasa nadbrzeżnego osadnicy przenikali w głąb puszczy tworząc szereg wsi. Najpierw w południowej części naszego terenu, w tym do powstania Sadownego. Powstało ono w 1514 roku. Była to umowa z wójtem tej wsi podpisana na dwadzieścia lat, później najprawdopodobniej przedłużona.
W 1527 roku Sadowne liczyło 115 mieszkańców, w 1564 r. było już 225 mieszkańców, by po wybuchu epidemii morowego powietrza w 1583 roku, liczba osób zamieszkałych w Sadownem spadła do 80 osób. Nie była to jedyna epidemia która nawiedziła Sadowne i okolice. Kolejne miały miejsce w latach 1657-1663, 1681-1685 oraz 1706-1709. Dopiero pod koniec XVIII w. zaludnienie regionu sadowieńskiego zaczęło wyraźnie wzrastać. Proboszcz parafii Sadowne ks. S. Obłoza ..."
i" ...SADOWNE - Parafia św. Jana Chrzciciela
Rys historyczny:
Wieś Sadowne wchodziła w skład dóbr raźnieńskich, stanowiących od 1404 roku uposażenie Kapituły Kolegiaty Warszawskiej św. Jana Chrzciciela (od 1434 do 1795). W 1514 roku kapituła ta ustanowiła wójtostwo w Sadownem, nadając mu dwie włóki ziemi. Wieś początkowo należała do parafii Brok. Jednak z powodu dużych trudności i niebezpieczeństw, na jakie byli narażeni wierni zdążający do kościoła w Broku, zaistniała potrzeba lokacji nowej świątyni. Kapituła na posiedzeniu generalnym 10 kwietnia 1524 roku, czyli w drugą niedzielę po Wielkanocy 1524 roku wydała dokument fundacyjny i uposażeniowy dla kościoła i proboszcza w Sadownem, w dekanacie kamieńczykowskim...."
Natomiast u S.Litaka
Torczyn jest wspomniany w gm.? Międzybóż str 271 i 369-pisownia oryginalna i Włodzimierz (chyba Wołyński) str 391- ponieważ tu jest wskazana diecezja łucka,nie pozostaje raczej nic innego niż szukanie organizacji kk na tym terenie na pocz.XVIII w.
Tylko gdzie?Opracowanie S.Litaka dotyczy 1772 roku-ja potrzebuję lata 20-te.
Ale znalazłam też parafię Sądowa Wisznia -może to ta i znowu mam problem z dekanatem do którego należała na pocz XVIII w.
Nareszcie pojęłam
nie mogłam źle odczytać skanu
ponieważ nigdy go nie było.
Dane pochodzą z niekompletnych zapisków mojego ojca,
który n b był archiwistą i dotyczą linii po kądzieli.
Ale eureka! najprawdopodobniej chodzi o parafię unicką
i teraz jestem już pewna,że trop wiedzie do
eparchii włodzimiersko-beresteckiej.Czyli wspomniana
Sadowa?Sadowna?Sadów? była położona na jej terytorium.
Anna Grażyna
Znalazłam jedno Sadowne,w którym była parafia ale to nie jest dekanat torczyński.
..."Jak cały obszar w widłach Bugu i Liwca, także region sadowieński był pokryty pasmem nieprzerwanym pierwotnych borów. Dogodne warunki do osadnictwa znajdowali nasi przodkowie przede wszystkim w pasie nadbrzeżnym, dlatego najstarsze wsie na naszym terenie to: Rażny i Morzyczyn. Z pasa nadbrzeżnego osadnicy przenikali w głąb puszczy tworząc szereg wsi. Najpierw w południowej części naszego terenu, w tym do powstania Sadownego. Powstało ono w 1514 roku. Była to umowa z wójtem tej wsi podpisana na dwadzieścia lat, później najprawdopodobniej przedłużona.
W 1527 roku Sadowne liczyło 115 mieszkańców, w 1564 r. było już 225 mieszkańców, by po wybuchu epidemii morowego powietrza w 1583 roku, liczba osób zamieszkałych w Sadownem spadła do 80 osób. Nie była to jedyna epidemia która nawiedziła Sadowne i okolice. Kolejne miały miejsce w latach 1657-1663, 1681-1685 oraz 1706-1709. Dopiero pod koniec XVIII w. zaludnienie regionu sadowieńskiego zaczęło wyraźnie wzrastać. Proboszcz parafii Sadowne ks. S. Obłoza ..."
i" ...SADOWNE - Parafia św. Jana Chrzciciela
Rys historyczny:
Wieś Sadowne wchodziła w skład dóbr raźnieńskich, stanowiących od 1404 roku uposażenie Kapituły Kolegiaty Warszawskiej św. Jana Chrzciciela (od 1434 do 1795). W 1514 roku kapituła ta ustanowiła wójtostwo w Sadownem, nadając mu dwie włóki ziemi. Wieś początkowo należała do parafii Brok. Jednak z powodu dużych trudności i niebezpieczeństw, na jakie byli narażeni wierni zdążający do kościoła w Broku, zaistniała potrzeba lokacji nowej świątyni. Kapituła na posiedzeniu generalnym 10 kwietnia 1524 roku, czyli w drugą niedzielę po Wielkanocy 1524 roku wydała dokument fundacyjny i uposażeniowy dla kościoła i proboszcza w Sadownem, w dekanacie kamieńczykowskim...."
Natomiast u S.Litaka
Torczyn jest wspomniany w gm.? Międzybóż str 271 i 369-pisownia oryginalna i Włodzimierz (chyba Wołyński) str 391- ponieważ tu jest wskazana diecezja łucka,nie pozostaje raczej nic innego niż szukanie organizacji kk na tym terenie na pocz.XVIII w.
Tylko gdzie?Opracowanie S.Litaka dotyczy 1772 roku-ja potrzebuję lata 20-te.
Ale znalazłam też parafię Sądowa Wisznia -może to ta i znowu mam problem z dekanatem do którego należała na pocz XVIII w.
Nareszcie pojęłam
Anna Grażyna
-
grabowscy.net.pl

- Kontakt:
Ale po co utrudniac sobie zycie?anna-grażyna pisze:Nareszcie pojęłam :) nie mogłam źle odczytać skanu
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/203
Pozdrawiam
FJG
-
anna-grażyna

grabowscy.net.pl pisze: "Ale po co utrudniac sobie zycie?
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/203
Pozdrawiam
FJG"]
chyba nastąpiło u mnie "zmęczenie materiału".
Pasowałaby ta kaplica we wsi Sadowa pow łucki blisko Torczyna ale czy w kaplicy byłby proboszcz?
Gdyby dojeżdżał to ojciec zapisałby miejscowość z kościołem parafialnym czyli Torczyn.
Abstrahując od powyższych dywagacji-czy gdzieś można znaleźć np metrykalia z tej parafii (z podpisem księdza?).
Gdzieś chyba muszą być akta diecezjalne-jakieś wykazy księży?Prawdę mówiąc nie wiem jak to ugryźć.
a muszę znaleźć jego miejsce urodzenia lub zgonu.Około 1720 roku był proboszczem-czyli urodzenie przed 1700 - tnym,
raczej liczę na slepy traf albo...cud.
Pozdrawiam
Anna Grażyna
-
wiktor_jatkiewicz

Jaka to parafia?
Witam.Do jakiej parafi nalezala Насканцы.Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam,Wiktor
Pozdrawiam,Wiktor
- Pieniążek_Stanisław

Jaka to parafia?
gmina Turbiele
parafia Taboryszki
Staszek
parafia Taboryszki
Staszek
Jaka to parafia?
W Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego:
Balejkowo, okrąg wiejski w gm. Hińsk, pow. wileński, liczy nast. wsie: Naskańce, Strzały, Rudziszki, Małyniszki, Słoboda; zaśc.: Sąkołaby, Pohulanka.
Pozdrawiam, Svetlana.
Balejkowo, okrąg wiejski w gm. Hińsk, pow. wileński, liczy nast. wsie: Naskańce, Strzały, Rudziszki, Małyniszki, Słoboda; zaśc.: Sąkołaby, Pohulanka.
Pozdrawiam, Svetlana.
-
wiktor_jatkiewicz

Jaka to parafia?
Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Teraz wiem gdzie próowac szukac.
Pozdrawiam,Wiktor
Pozdrawiam,Wiktor
Jaka to parafia?
Witam. Sienno
gmina wiejska
powiat lipski
woj. mazowieckie
Jaka to parafia i czy są gdzieś jakieś indeksy. Szukam Łukasińskich Pozdrawiam juras
gmina wiejska
powiat lipski
woj. mazowieckie
Jaka to parafia i czy są gdzieś jakieś indeksy. Szukam Łukasińskich Pozdrawiam juras
- magda_lena

Jaka to parafia?
Za Słownikiem Geograficznym ... :
Sienno, os. miejska, dawniej miasteczko, fol. i dobra, pow. iłżecki, gm i parafia Sienno [...] leży przy trakcie zwyczajnym z Iłży do Solca (na Lipsko) posiada kościół parafialny murowany [...]
Metryki z Sienna:
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440
Łukasińskich musisz poszukać sobie sam
Sienno, os. miejska, dawniej miasteczko, fol. i dobra, pow. iłżecki, gm i parafia Sienno [...] leży przy trakcie zwyczajnym z Iłży do Solca (na Lipsko) posiada kościół parafialny murowany [...]
Metryki z Sienna:
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440
Łukasińskich musisz poszukać sobie sam
Pozdrawiam, Magdalena
Jaka to parafia?
Witam. Zabrałem się za przeszukiwanie Sienna i zapomniałem podziękować Magdzie co niniejszym czynię .Pozdrawiam juras