Bryniczewo , woj.nowogródzkie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

M_Boh

Sympatyk

Post autor: M_Boh »

Poszukuję wszelkich informacji na temat nieistniejącego już folwarku , zaścianku Bryniczewo . Będę wdzięczna za każde uzupełnienie .
Pozdrawiam , Magdalena
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam!
Moja rodzina jest związana z tym zaściankiem. Moi 3xpradziadkowie Jan i Julia Bazarewscy, pochodzący z odległej o ok. 20 km Bazarewszczyzny kupili około 1920 roku gospodarstwo w Bryniczewie. Tam zmarli i znajdują się ich groby. Prawdopodobnie po dziś dzień mieszkają tam ich potomkowie, gdyż po śmierci Jana i Julii na gospodarwtie osiedli dwaj bracia mojej praprababci - Jóżef i Wincenty Bazarewski. Informacji posiadam niewiee, tylko tyle ile zdoałełem się dowiedzieć od rodziny. Poza tym kilka zdjęć i to wszystko. Bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
M_Boh

Sympatyk

Witam , jak miło .
Niesamowite jaką siłę oddziaływania ma ta strona , nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji , odpowiedzi od potomka
"kresowych sąsiadów" mojej rodziny . Prawdopodobnie Pana krewny Jan Bazarewski (ur.1923 r) syn Józefa i Anny , i mój dziadek Marian walczyli razem w Puszczy Nalibockiej w jednym oddziale .
Pozdrowienia
Magdalena
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Jan Bazarewski to kuzyn mojej praprababci, wnuk Jana i Julii, opis pasuje dokładnie do niego, ale wcześniej nie miałem 100% pewności, że walczył w powstatniu w Puszczy. Mój mail: genealogia_gry@o2.pl
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
M_Boh

Sympatyk

Jan Bazarewski nie tylko walczył , był jednym z 11-stu chłopców z Bryniczewa , założycieli oddziału zbrojnego AK tzw.Legionów Polskich, potem rozbudowanego pod nazwą Polski Oddział Partyzancki im. Tadeusza Kościuszki pod dowództwem Kacpra Miłaszewskiego . Więcej informacji na priv .
Magdalena B-G
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”