Inwentarze Guberni Szczeberskiej (Suwalszczyzna)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kapliński_Wojciech
-
GrzegorzKrupiński

-
magdalenabartnik

-
GrzegorzKrupiński

Pozwolę sobie wtrącić ,iż istnieją te nazwiska .
A więc Konopkowie także moi przodkowie przybyli z ościennych Prus .
I genealogie są ich od 170 3 roku .
W suwalskim w trzech parafiach :Jeleniewo ,której indeksację teraz robię .
Także w parafiach Kaletnik i parafii Krasnopol.
Paszkiewicz także i to bardzo popularne .
Pani Magdo znajdzie ich wszystkich na mojej stronie w indeksach
Ryszard Welka
ps Romanowce to późniejszy okres
Wcześniej Kaletnik
A jeszcze wcześniej Prusy .
Ryszard Welka
Wcześniej Kaletnik
-
magdalenabartnik

Panie Grzegorzu, dziękuję za odpowiedź.rwelka pisze:Pozwolę sobie wtrącić ,iż istnieją te nazwiska .
Ryszard Welka
Wcześniej Kaletnik
Panie Ryszardzie, dziękuję za te fascynujące informacje. Rzeczywiście, Paszkiewicz to na Suwalszczyźnie bardzo popularne nazwisko, ale moje pytanie o Romanowce dotyczyło bardzo konkretnej odnogi: z aktu ślubu Jacka Paszkiewicza i Krystyny Gaberówny z 1826 roku w Skutelach (gdzie zamieszkali) wiem, że wcześniej wraz z rodzicami Wawrzyńcem Paszkiewiczem i Marcellą z Konopków mieszkał na gospodarstwie w Romanowcach (urodził się ok. 1802 roku), więc prawdopodobnie to od Konopków z Krasnopola powinnam zacząć. Niestety, na tym etapie czasowym AP Suwałki już mi pewnie nie pomoże, a ja jestem na razie skazana na badania na odległość. Bardzo chciałabym się zapoznać z indeksami, o których pan pisał, ale czy chodzi o stronę www.welka.pl (na którą trzeba się zalogować)? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie,
Magda Bartnik
-
smiledream
-
Koplinski_L

Koplinski_L pisze:Witam
Poproszę o informacje dot. nazwisk Sobota i Skindziel.
Z góry dziękuję, pozdrawiam
Łukasz K.
Rezygnacja z nazwiska Skiendzier/l, poproszę jedynie o sprawdzenieGrzegorzKrupiński pisze:Prosiłbym o zawężenie obszaru poszukiwań do konkretnych miejscowości. Sprawdzę czy nie występuje oboczność w formie zapisu nazwiska.
nazwiska Sobotka/Sobotko w Podwysokim i okolicach Bakałarzewa.
Z góry dziękuję
i pozdrawiam.
Podwysokiego (Raczkowskiego) w Inwentarzach nie ma ponieważ wtedy jeszcze nie istniało. Nie odnotowano też nazwiska Sobotko/Sobotka (przynajmniej w skorowidzu go nie ma; jest Sobota - w sąsiedniej wiosce Sidory i w Wołowni (par. Jeleniewo)).Koplinski_L pisze: Rezygnacja z nazwiska Skiendzier/l, poproszę jedynie o sprawdzenie
nazwiska Sobotka/Sobotko w Podwysokim i okolicach Bakałarzewa.
Moja prababka Maryanna Jasionowska (druga poł. XiX w. - początek XX w.) była Sobotkówną z Podwysokiego, więc też jestem zainteresowany Sobotkami. W związku z tym, że księgi metrykalne parafii raczkowskiej nie zachowały się, nie byłem w stanie prześledzić na razie tego wątku.
Sobotkowie w Podwysokiem mieszkają do dziś.
Pozdrawiam
MJ
-
Koplinski_L

Nie bardzo rozumiem. To jest czy nie ma? Na pierwszej stronie tego wątku jest wykaz miejscowości występujących wmjasion pisze: Podwysokiego (Raczkowskiego) w Inwentarzach nie ma ponieważ wtedy jeszcze nie istniało. Nie odnotowano też nazwiska Sobotko/Sobotka
Moja prababka Maryanna Jasionowska (druga poł. XiX w. - początek XX w.) była Sobotkówną z Podwysokiego, więc też jestem zainteresowany Sobotkami. W związku z tym, że księgi metrykalne parafii raczkowskiej nie zachowały się, nie byłem w stanie prześledzić na razie tego wątku. Sobotkowie w Podwysokiem mieszkają do dziś.
Pozdrawiam
MJ
opracowaniu tam też Podwysokie figuruje... chyba, że chodzi o inną miejscowość. Nie rozumiem też stwierdzenia, że
Podwysokie wówczas nie instaniało. Wszak Słownik geograficzny Królestwa Polskiego podaje, że w 1827r. miało 14 dm.
i 87 mk. ponadto praca "Opisy parafii diecezji wileńskiej z 1784r.", oparata na źródłach, podaje, że w 1776r. wieś
Podwysokie w parafii Raczki istniała.
W sprawie prababki Marianny Jasionowskiej, Panie Marku wysłałem Panu wiadomość. Proszę sprawdzić na tym serwisie
wiadomości i proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Łukasz K.
W inwentarzach jest Podwysokie Jeleniewskie (parafia Jeleniewo). Gdzieś w sieci (nie moge znaleźć adresu teraz) jest mapa (na GoogleMpas) pana Krupińskiego z lokalizacją wiosek z Inwentarzy.Koplinski_L pisze:
Nie bardzo rozumiem. To jest czy nie ma? Na pierwszej stronie tego wątku jest wykaz miejscowości występujących w
opracowaniu tam też Podwysokie figuruje... chyba, że chodzi o inną miejscowość. Nie rozumiem też stwierdzenia, że
Podwysokie wówczas nie instaniało.
Wg informacji od mieszkańca Podwysokiego, którego spotkałem w AP w Suwałkach ostatnio, Podwysokie (Raczkowskie) zostało założone w późniejszych latach niż, te które obejmują inwentarze (czyli 1780, 1786, 1792). Na jego miejscu w tamtym czasie był dwór (?Łowczyn); w inwentarzach jest podawna odległość sąsiednich wiosek (Lipowo, Sidory, Choćki, Żubrynek) od tego dworu. Jeszcze młodsze niż Podwysokie są niektóre inne sąsiednie wioski (Białe, Wasilczyki, Płociczno - ta ostatnia to zdaje się została przeniesina z Płociczna znad Wigier tuż przed I Wojną).
Reszta na privie.
Pozdrawiam
MJ
-
GrzegorzKrupiński

Podwysokie (raczkowskie) istniało już 1781 roku. Nie zostało wymienione w Inwnetarzach guberni szczeberskiej ponieważ było wioską należącą do leśnictwa bobrzańskiego, kwatery szczeberskiej. Pod koniec XVIII wieku mieszkali tam Wysoccy, Sobolewscy, Zarzeccy, Jurewicze. Opracowanie dotyczące leśnictwa bobrzańskiego w przygotowaniu.mjasion pisze:W inwentarzach jest Podwysokie Jeleniewskie (parafia Jeleniewo). Gdzieś w sieci (nie moge znaleźć adresu teraz) jest mapa (na GoogleMpas) pana Krupińskiego z lokalizacją wiosek z Inwentarzy.Koplinski_L pisze:
Nie bardzo rozumiem. To jest czy nie ma? Na pierwszej stronie tego wątku jest wykaz miejscowości występujących w
Podwysokie wówczas nie instaniało.
Wg informacji od mieszkańca Podwysokiego, którego spotkałem w AP w Suwałkach ostatnio, Podwysokie (Raczkowskie) zostało założone w późniejszych latach niż, te które obejmują inwentarze (czyli 1780, 1786, 1792). Na jego miejscu w tamtym czasie był dwór (?Łowczyn); w inwentarzach jest podawna odległość sąsiednich wiosek (Lipowo, Sidory, Choćki, Żubrynek) od tego dworu. Jeszcze młodsze niż Podwysokie są niektóre inne sąsiednie wioski (Białe, Wasilczyki, Płociczno - ta ostatnia to zdaje się została przeniesina z Płociczna znad Wigier tuż przed I Wojną).
Reszta na privie.
Pozdrawiam
MJ
W książce Tomasza Naruszewicza "Bakałarzewo. Dzieje miasteczka i ziemi" Jan Sobotka jest wymieniony jako landwójt bakałarzewski w latach 1614-1638.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
GrzegorzKrupiński

Na temat etymologii nie chciałbym się wypowiadać.smiledream pisze:Witam serdecznie,
chcialabym poznać pochodzenie i historię nazwiska Bezdziecki. Mój przyszly mąż właśnie tak wdzięcznie się nazywa, a ja w ramach dystansu do życia będę nazywać się Zalewska-Bezdziecka (mamy córkę)
pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakikolwiek odzew.
Nazwisko Bezdziecki jest w tej formie znane w parafii suwalskiej co najmniej od lat 50 XVIII wieku. Wcześniejszych losów nie znam.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Dziękuję za sprostowanie.GrzegorzKrupiński pisze: Podwysokie (raczkowskie) istniało już 1781 roku. Nie zostało wymienione w Inwnetarzach guberni szczeberskiej ponieważ było wioską należącą do leśnictwa bobrzańskiego, kwatery szczeberskiej. Pod koniec XVIII wieku mieszkali tam Wysoccy, Sobolewscy, Zarzeccy, Jurewicze. Opracowanie dotyczące leśnictwa bobrzańskiego w przygotowaniu.
Kiedy to opracowanie będzie w sprzedaży?. Czy z leśnictwem bobrzańskim miały jakiś związek takie osady (?leśne) jak Podlipowo czy Osińska Droga.
Pozdrawiam,
Marek J.