Tokarscy ze Zduńskiej Woli

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Tokarscy ze Zduńskiej Woli

Post autor: Urbańska_Katarzyna »

Szukam jak w tytule ;) Tokarskich ze Zduńskiej Woli ... większość danych od roku 1876 już mam, teraz interesuje mnie czy nazwisko to pojawia się w Zduńskiej Woli także wcześniej ... może ktoś ma możliwość sprawdzenia? Akta z lat 1808 - 1875 są dostępne w AP w Łodzi oraz w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku, natomiast akta z lat 1767 - 1824 (przynajmniej część z nich jest zindeksowana) są dostępne? w Wojewódzkiej Bibliotece w Łodzi. Może ktoś z Państwa poszukiwał już tego nazwiska - będę wdzięczna za wszelkie informacje.
To co wiem do tej pory z całą pewnością to fakt, że mój pradziadek Szymon Tokarski urodził się w Zd. Woli w 1879 r., także jego starsza siostra tamże się urodziła (Maria - ur. 1876 r.). Nie mam jednak pewności, czy pozostała 3-ka starszego rodzeństwa też się tam urodziła - najstarsza z nich Antonina urodzona w 1867 r. W Zd. Woli zmarli w 1920 r. i są tam pochowani ich rodzice Maciej Tokarski oraz Łucja z d. Sinkiewicz. Następnym krokiem jaki chciałabym zrobić jest ustalenie dokładnej daty i miejsca narodzin Macieja (ur. 1842 r.) oraz Łucji (ur. 1838 r.). Najprościej byłoby uzyskać kserokopię aktów zgonu (liczę na to, że znajdują się tam pełniejsze dane odnośnie faktu narodzin obydwojga moich 2xpradziadków, a może także informacje o ich rodzicach) - już napisałam do USC w Zd. Woli o wydanie kserokopii aktów zgonu, ale z tego co zdążyłam się zorientować tamtejszy Kierownik nie jest chętny do udzielania takich informacji :( Na razie czekam, bo bez tych dwóch dokumentów raczej dalej się na razie nie posunę.
A może, tak jak napisałam wcześniej, ktoś mógłby pomóc :)
Będę wdzięczna :)

Pozdrawiam
Kasia
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witaj, Kasiu.
Może spróbuj przejrzeć księgi meldunkowe - KLS, Zduńskiej Woli. Tam możesz znaleźć sporo informacji. Wpisywano w nich daty urodzenia, miejscowość z jakiej osoba pochodzi, wyznanie...Może znajdziesz podpowiedzi do Twoich poszukiwań. Księgi te znajdują się w AP Sieradz.

Basia
Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Re: Tokarscy ze Zduńskiej Woli

Post autor: kotik7 »

labarnerie pisze:(...) akta z lat 1767 - 1824 (przynajmniej część z nich jest zindeksowana)(...)
Czy można wiedzieć gdzie znaleźć te indeksy?
Kuba
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Basiu, dziękuję za podpowiedź :) Spróbuję dotrzeć do tych ksiąg i je przewertować ;) A może orientujesz się, czy są dostępne on line? :)

Kuba, no właśnie w tym problem, że na razie chyba te indeksy nie zostały nigdzie udostępnione, chociaż podobno są :) ... dostałam następującą informację od Pana Waldemara Fronczaka z forgenu:

"Proszę zaglądać na strony WBP. Niebawem powinny się ukazać te indeksy, które zostały w całości zrobione w tym Zduńska Wola.
W tym tygodniu wysyłam poprawioną, ostatnią partię indeksów odzyskaną po kilku miesiącach z padniętego dysku.

Niestety z braku chętnych nie wszystko zostało zindeksowane.
Bilans prac podam w tym wątku za kilka dni."

Tak więc trzeba poczekać :) chociaż Pan Waldemar był tak miły i sprawdził dla mnie dwa nazwiska - od 1793 do 1824 i niestety nie występują one w tych latach :( ale nie ma to jak samemu przekonać się na własne oczy ;) ... także ja czekam na te indeksy i liczę, że za lata wcześniejsze, czyli od 1767 r. też ktoś w końcu się weźmie :)
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

labarnerie pisze:
Tak więc trzeba poczekać :) chociaż Pan Waldemar był tak miły i sprawdził dla mnie dwa nazwiska - od 1793 do 1824 i niestety nie występują one w tych latach :( ale nie ma to jak samemu przekonać się na własne oczy ;) ... także ja czekam na te indeksy i liczę, że za lata wcześniejsze, czyli od 1767 r. też ktoś w końcu się weźmie :)
Kasiu,

Dłużej od Ciebie jestem na forum, pomagam jak potrafię ale nie miałabym śmiałości tak roszczeniowo napisać.
Może te księgi czekają właśnie na twoją indeksację.
Kiedyś do nich zaglądałam, uczulę cię na to, że w starych księgach karty nie zawsze są we właściwej kolejności, czasami trudno określić z którego roku pochodzi dany zapis.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Ja to wszystko rozumiem ... nie było moim zamiarem nikogo urażać i absolutnie nie napisałam tego jako jakieś roszczenie ... wydaje mi się, że zostałam źle zrozumiana, to co napisałam to było bardziej z przymrużeniem oka - może powinnam mrugające oczko wstawić - nie przyszło mi do głowy, że ktoś może to odczytać w ten sposób, bo zupełnie co innego miałam na myśli ... wiem ile czasu i pracy trzeba poświęcić, żeby spisywać akta z ksiąg - i chylę czoła przed tymi wszystkimi osobami, które tę pracę na rzecz nas wszystkich wykonują ... jeśli jednak ktoś poczuł się urażony moim wpisem to bardzo przepraszam ... następnym razem postaram się bardziej zwracać uwagę i przemyśleć, jak moje słowa mogą zostać odebrane ...
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

a najlepiej by było, gdyby Biblioteka udostępniła całość tych ksiąg metrykalnych, które ma. Nie znam przyczyny, dla której udostępnione są księgi z Brzeźnia i kilku innych parafii, a Zd. Wola akurat nie.
Kasi radziłbym przygotować się na to, że na Zduńskiej Woli się najprawdopodobniej zabawa nie skończy, bo to miejscowośc, która dopiero od 1825 roku jest miastem i wielkie osadnictwo miało miejsce od tego roku począwszy. Przedtem była to zwykła prywatna wieś Feliksa Złotnickiego. Chociaż niektóre źródła określają osadę "Czekaj" jako miasteczko, kwestia ta nie jest do końca wyjaśniona.
Moi przodkowie do Zduńskiej Woli przybywali z bardzo różnych miejsc i parafii, Mikołajewic, Iwanowic, Chlewa, Grabna, Marzenina, Korczewa. Wyszło z tego, że tylko jedna jedyna rodzina należała do tej parafii przed 1825 rokiem.
Dla zainteresowanych dodam jeszcze, że na 1767 się sprawa nie kończy, bo w tym roku parafia została utworzona z wsi należących do parafii Korczew i Marzenin. W związku z tym, można sięgać dalej, ale tylko w obrębie tych wsi, które należały wcześniej do Marzenina, bo z Korczewa zachowały się tylko księgi od 1806. A są to Swędzieniejewice( Swędzieniewice w przeszłości) i ..?- i więcej nie jestem pewien, bo nie badałem. Ale Swędzieniewice ku mojemu wcześniejszemu pozytywnemu zaskoczeniu na pewno można badać dalej do początków XVIII wieku.

Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”