Czy ktoś poznaje ten folwark? dworek? Prawdopodobnie Litwa.

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dlavinci

Sympatyk

Post autor: dlavinci »

Witam,
od kilku lat próbuję ustalić, gdzie zostały zrobione te zdjęcia, pochodzące z archiwum rodzinnego:

https://picasaweb.google.com/dlavinci/F ... directlink

Może ktoś rozpoznaje ten budynek z dość oryginalną jak mi się wydaje ażurową altaną i wystającymi poza elewację łukami nad oknami. Z przekazów rodzinnych wiem, że prawdopodobnie były zrobione na Litwie, ale pewności nie mam. Na wschodni kierunek wskazują też jak dla mnie ubiory osób z pierwszego zdjęcia (zwróćcie uwagę na czapki). Mój pradziadek Franciszek Tukan (pierwszy z lewej) był oficjalistą (administratorem majątków ziemskich) i zmieniał kilka razy miejsce zamieszkania. Urodził się na Litwie w okolicach Szyrwint, potem mieszkał na Mazowszu (Wiskitki i okolice Guzowa), potem w Wielkopolsce (Kokczynowo powiat Średzki) i w połowie lat 20tych z całą rodziną przenieśli się na Litwę, gdzie zmarł. Zastanawiam się, czy te zdjęcia pochodzą właśnie z Litwy, czy może gdzieś z Wielkopolski czy Mazowasza, bo szczerze mówiąc jak na google streetview pooglądałem litwewskie miejscowości i wsie, to są tam głównie zabudowa drewniane, a tu cegła. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę jaka przyjdzie Wam do głowy, bo o pradziadku wiem niewiele.
pahoo

Sympatyk

Post autor: pahoo »

Ażurowa altana, łuki .. drewno.. - przypomina mi to styl tzw Świdermajer z linii otwockiej. Jest to kierunek wschodni ale znacznie bliższy niz Litwa... to tylko takie moje skojarzenia, ale jeśli nie masz pewnosci gdzie zrobiono to zdjecie, to może warto to sprawdzić?
pozdrawiam
Juliusz
dlavinci

Sympatyk

Pahoo, ja wychowałem się w otoczeniu Świdermajerów i jestem ich fanem, ale tam nigdzie nie ma tego typu budynków z cegły. Tylko drewno. :)
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

ja bym powiedziała, że taki dworek bez problemu mógłby być u mnie na Pomorzu - przypomina zabudowę pruską (czerwona cegła, wysunięte łuki) :) więc Wielkopolska tez pewnie wchodziłaby w rachubę... historycznie na to patrząc...

altanka dla odmiany jak dla mnie wyglądem nawiązuje do chat podcieniowych (np. na Żuławach, http://www.zulawy.info/galeria_podcienie.htm) :) moje wolne skojarzenie:)

Mazowsze nie kojarzy mi się z czerwoną cegłą...

Litwę też kojarzę z drewnianą zabudową:)

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Przychylam się do zdania Kasi - architektura dawnej zabudowy pruskiej - Wielkopolska, Pomorze, Warmia
pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Też mi się wydaje, że to Wielkopolska, spójrz na dzisiejszy Sulęcinek (Kokczynowo) i zachowaną szkołę:
http://www.polskaniezwykla.pl/pictures/ ... 295630.jpg

Łucja
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, ja tam widzę na tym zdjęciu nie żaden dworek ani folwark, to typowy dom w mieście, takie są lub podobne familoki na Śląsku z czerwonej cegły z łukowym sklepieniem nad oknem. A Prusy i Śląsk to był ten sam pan zaborca i jego kultura ta sama w tym częsć Mazowsza .Takie jest stare budownictwo przy Hucie w Starachowicach np. koło Wielkiego Pieca. Litwa to domy i dwory przeważnie z drzewa, a folwarki czy dwory polskie mają bardziej samodzielne budynki, przy nich ogródki z kwiatami i parki zawsze były, schody także były zrobione estetycznie, nie kamień nagi ; pozdrawiam - Julian
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

Moze byc na Litwie/Bialorusi. Jesli przodek byl zarzadca wiekszych majatkow, zabudowania mogly byc murowane.
pzdr
misty69
dlavinci

Sympatyk

Kasiu, Twój link z Żuław nie działa. Możesz go sprawdzić? Ja też raczej takie budynki kojarzyłem z pruskim budownictwem. Natomiast do tej hipotezy nie pasują mi ubiory. Spójrzcie na towarzystwo z 1 zdjęcia... dla mnie kierunek wschodni. Rosjanie, Litwini, Ukraińcy? Polaków w takich czapkach nie kojarzę. Mój pradziadek najbardziej odstaje od tego towarzystwa. Zgadzam się z Misty69, że budynki z cegły z łukami nad oknem występują też na obecnej Białorusi / Litwie. Nigdzie jednak nie natrafiłem na wystające poza elewację, a jestem na tym punkcie wyczulany od kilku lat:).
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

rzeczywiście trudno taki ceglany budynek dworkiem.
Wyszła ostatnio taka praca gdzie są wszystkie dwory Wielkopolski, druga część Mazowsza a ostatnio Ci sami autorzy opracowali wszystkie dwory Małopolski i Podkarpacia.

No i przejrzyj kilka tomów Aftanazego o rezydencjach szlacheckich na Kresach. może coś znajdziesz

życzę powodzenia
dlavinci

Sympatyk

Henryku. Kupiłem te książki: "Dwory i pałace wiejskie w Wielkopolsce" oraz "Dwory i pałace wiejskie na Mazowszu". Ponad 2000 obiektów. Tego, którego szukam nie znalazłem. Są podobne, ale bez altany. Zakładam jednak, że mogła spłonąć albo zostać rozebrana, więc odwiedzę te miejsca. Dzięki za info o rezydencjach szlacheckich na Kresach Aftanazego - tego nie znałem. poszukam.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Na stronie na fb przeczytałam, że chodzić może o Kokczyn, nie Kokczynowo. Kokczynowo to dzielnica Sulęcinka obecnie, natomiast Kokczyn istnieje do dzisiaj i jest to powiat słupecki, gmina Strzałkowo. A to zupełnie zmienia postać rzeczy, co do obrazków na tym zdjęciu. Uwaga jest luźna bardzo, ale .. szukając Sulęcinka bardzo się zdziwiłam, że nie jest on na prusko-rosyjskiej granicy. A Kokczyn już bliżej.. Nie wiem czy to pasuje do czasu, ale może coś wokół tego. Który może być rok wykonania zdjęć?

Łucja
anna-grażyna

Sympatyk

Re: Czy ktoś poznaje ten folwark? dworek? Prawdopodobnie Lit

Post autor: anna-grażyna »

pahoo pisze:Ażurowa altana, łuki .. drewno.. - przypomina mi to styl tzw Świdermajer z linii otwockiej. Jest to kierunek wschodni ale znacznie bliższy niz Litwa... to tylko takie moje skojarzenia, ale jeśli nie masz pewnosci gdzie zrobiono to zdjecie, to może warto to sprawdzić?
Ja zgodziłabym się z tym.
W linku po przewinięciu prawie do dołu jest bardzo podobny (niestety po remoncie).
To chyba jakieś nieco lepsze czworaki,w których zamieszkali oficjaliści z rodzinami.
Pewnie przy większym majątku.
Jak na Wielkopolskę czy Pomorze to ten stan schodów w połączeniu z zadowolonymi minami fotografowanych
jakoś kłóci się.
http://regionalia.bibliotekaceglow.pl/v ... page_id=53

Anna-Grażyna
Awatar użytkownika
eellaa

Sympatyk

Post autor: eellaa »

dlavinci pisze:Kasiu, Twój link z Żuław nie działa. Możesz go sprawdzić? Ja też raczej takie budynki kojarzyłem z pruskim budownictwem.
http://www.zulawy.info/galeria_podcienie.htm

wg mnie ten trop jest błędny. Tutejsze podcienie to całkiem inne budownictwo. Wydaje mi się również, że werandy z tych terenów miały bardziej "skomplikowane" wzory, a na zdjęciu jest "tylko" kratka.
Mam pod ręką książkę "Architektura w krajobrazie wiejskim Warmii i Mazur" i jak popatrzyłam na ceglane łuki, to nigdzie nie wystają one poza ścianę budynku.
Ale nie jestem ekspertem, mogę się mylić ;)

.................................
pozdrawiam,
Ela
svetlanag

Sympatyk

Post autor: svetlanag »

Witam.
Chcę też powiedzieć swoje zdanie. Wg mnie, budynek trzeba szukać na kresach. Tylko, że na Litwie takich budynków nie spotkałam, a sama pochodzę z Litwy. Bardziej skłaniam się ku Zachodniej Ukrainie (np. okolice Truskawca). Może byli tam odpocząć?
Pozdrawiam, Svetlana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”