Nazwiska - H
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Horemski_Marcin
Nazwiska H
Dzień dobry,
Poszukuję etymologii mojego nazwiska (Horemski). Nazwisko jest dość rzadkie i występuje głównie na terenie Wielkopolski. Interesujące, że forma wydawałoby się bardziej oczywista (Choremski) jest jeszcze rzadsza - tylko 7 osób wg strony http://www.herby.com.pl/herby/indexslo.html.
Pozdrowienia
Marcin Horemski
Poszukuję etymologii mojego nazwiska (Horemski). Nazwisko jest dość rzadkie i występuje głównie na terenie Wielkopolski. Interesujące, że forma wydawałoby się bardziej oczywista (Choremski) jest jeszcze rzadsza - tylko 7 osób wg strony http://www.herby.com.pl/herby/indexslo.html.
Pozdrowienia
Marcin Horemski
- Ewa_Szczodruch

- Adam_Kalemba

-
Lucjan
- Kontakt:
Hełminiak (Chełminiak)
Witam!!
poszukuje pochodzenia nazwiska
HEŁMINIAK albo CHEŁMINIAK
dziękuję za wszelkie informacje
pozdrawiam,
Lucjan.
poszukuje pochodzenia nazwiska
HEŁMINIAK albo CHEŁMINIAK
dziękuję za wszelkie informacje
pozdrawiam,
Lucjan.
Ostatnio zmieniony wt 14 sie 2007, 12:49 przez Lucjan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Nazwisko HEŁMINIAK ma wedlug Kazimierza Rymuta pochodzic od niemieckiej nazwy osobowej Hellman(n).
K. Rymut wyjasnia Hellmann przez germanski wyraz " helm" (po polsku hełm).
Ale Maria Czaplicka-Niedbalska piszac o tej niemieckiej nazwie w slowniku " Nazwiska mieszkancow Bydgoszczy" uwaza ze swej strony, ze Helman moze wywodzic sie od " Hölle" czyli piekło, albo od hell = jasny i od Mann= mężczyzna.
Serdecznie pozdrawiam
K. Rymut wyjasnia Hellmann przez germanski wyraz " helm" (po polsku hełm).
Ale Maria Czaplicka-Niedbalska piszac o tej niemieckiej nazwie w slowniku " Nazwiska mieszkancow Bydgoszczy" uwaza ze swej strony, ze Helman moze wywodzic sie od " Hölle" czyli piekło, albo od hell = jasny i od Mann= mężczyzna.
Serdecznie pozdrawiam
-
Hubczak_Rafał
Proszę o informację na temat pochodzenia nazwiska Hubczak
Bardzo proszę o informację na temat pochodzenia nazwiska Hubczak
Podobno mój przodek pochodzi z Węgier ale nie udało mi się potwierdzić tej informacji. Przypuszczam, że zapis węgierski jest całkiem inny.
Z góry bardzo dziękuję
Rafał Hubczak
Podobno mój przodek pochodzi z Węgier ale nie udało mi się potwierdzić tej informacji. Przypuszczam, że zapis węgierski jest całkiem inny.
Z góry bardzo dziękuję
Rafał Hubczak
- Ewa_Szczodruch

Hamulski
tym razem nazwisko Hamulski, z gory dzieki!
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
- Ewa_Szczodruch

Horbun-Horbanowicz-znaczenie pochodzenie??
witam bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Horbun-Horbanowicz mój prapra dziadek nazywał się tak przed 1-szą wojną jego synowie nazywali się już tylko Horbanowicz(podobno skrócili nazwisko bojąc się represji ze strony rosjan"bolszewików") Korzenie rodziny wywodzą się z obecnej białorusi
bardzo proszę o jakieś infoirmacje
bardzo proszę o jakieś infoirmacje
- Ewa_Szczodruch

Witaj Tomku
Nazwiska: Horbun i Horbanowicz - oddzielnie ( bez dat źródłowych ) znalazłam w grupie nazwisk pochodzących od garb ( z fonetyką ukraińską lub czeską ).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Nazwiska: Horbun i Horbanowicz - oddzielnie ( bez dat źródłowych ) znalazłam w grupie nazwisk pochodzących od garb ( z fonetyką ukraińską lub czeską ).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch