Kulwieć / Kulwiec - szukam
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Małgorzato,
Jak tak intensywnie przekopujesz AP Suwałki to może się Tobie trafi jeszcze coś o moich Polkowskich i Bromi(e)rskich.
Nie pamiętam, czy oprócz aktów chrzu 3 dzieci Dominika Kulwiecia, przesyłałem Tobie akt chrztu Zofii Anny Wiktorii Polkowskiej z 1843, gdzie świadkiem jest Dominik podsędek sądu Okręgu Sejnieńskiego? Jeżeli nie to zrobię to niezwłocznie.
Polecam się Twojej pamięci.
Maciej
Jak tak intensywnie przekopujesz AP Suwałki to może się Tobie trafi jeszcze coś o moich Polkowskich i Bromi(e)rskich.
Nie pamiętam, czy oprócz aktów chrzu 3 dzieci Dominika Kulwiecia, przesyłałem Tobie akt chrztu Zofii Anny Wiktorii Polkowskiej z 1843, gdzie świadkiem jest Dominik podsędek sądu Okręgu Sejnieńskiego? Jeżeli nie to zrobię to niezwłocznie.
Polecam się Twojej pamięci.
Maciej
- Małgorzata_Kulwieć

Tak, wiem. Jestem ... (
chrum, chrum
).
Nie napisałam, że tylko dzięki Maciejowi zainteresowałam się Suwałkami, bo nie miałam wcześniej żadnych przesłanek na te okolice.
A to Maciej przysłał mi pierwsze dokumenty i wrzucił mnie w otchłań archiwum w Suwałkach. I chwała mu za to i podziękowania.
Dobrze, że mój małżonek jest pobłażliwego usposobienia, i przymyka oko na ekspensy, które idą w kierunku tegoż archiwum.
Oczywiście Macieju, pamiętam i mam na uwadze. Ale jak narazie NIC.
A akt gdzie Dominik jest świadkiem chrztu to poproszę bardzo. Jego rodzina jest jak na razie najlepiej przeze mnie udokumentowaną gałęzią Kulwieciów.
Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata
Nie napisałam, że tylko dzięki Maciejowi zainteresowałam się Suwałkami, bo nie miałam wcześniej żadnych przesłanek na te okolice.
A to Maciej przysłał mi pierwsze dokumenty i wrzucił mnie w otchłań archiwum w Suwałkach. I chwała mu za to i podziękowania.
Dobrze, że mój małżonek jest pobłażliwego usposobienia, i przymyka oko na ekspensy, które idą w kierunku tegoż archiwum.
Oczywiście Macieju, pamiętam i mam na uwadze. Ale jak narazie NIC.
A akt gdzie Dominik jest świadkiem chrztu to poproszę bardzo. Jego rodzina jest jak na razie najlepiej przeze mnie udokumentowaną gałęzią Kulwieciów.
Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
-
Sawicki_Julian

Witam, znalazłem książkę o Litwie, nawet dość gruba bo ma ponad 700 stron, są tam wszystkie nazwiska od kniaziów z pochodzenia. Ale nie podoba mi się jak autor się napracował by w tamtych czasach tyle napisać i opisać, a zarazem był sądem w sprawie czyjegoś pochodzenia. Tak jak napisał Księgę Chamów, Nekanda Trepka i jest tam np. nazwisko Sawicki, syn kowala z Rzeszowa w roku 1622 jeździ na rozkaz ówczesnego króla z Lisowszczykami na Śląsk by tamtych uspokoić, w 1624 roku tam został zabity, a żona jego mieszczka z gromadką małych dzieci mieszka w Miechowie przy końskim targu. Nekanda pozbawia go szlachectwa wymieniając go w swej księdze, nie wiem za co i jakim prawem.Takich pisarzy zaliczył bym do tych co wiedzą tyle co zjedzą. Podaje link do książki i pozdrawiam - Julian ; http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
- Małgorzata_Kulwieć

Witam,
Książka ciekawa, ale zainteresowało mnie dziwne zamieszanie bo raz Kulwiecie wpisani są jako używający Ginwiła pseudokniaziowie, a raz jako ród z przydomkiem Ginwił, który nigdy sie nie podpinał pod bycie kniaziami. Jak dotąd, nigdzie (tzn. w żadnych dokumentach) nie znalazłam jakiegokolwiek zapisu, który pokazywałby Kulwieciów Ginwiłów jako kniaziów. Przeciwnie, to zwykła szlachta. Często drobna i zagrodowa. A to opracowanie niestety opiera się na Wielądku, w którego rzetelność mocno wątpię.A jego herbarza nigdzie nie znalazłam. A chciałabym poczytać co on tam powypisywał.
Ale jako, że w każdej bajce może kryć się ziarnko prawdy, to zbierając dane z nawet takich materiałów, można coś wywnioskować.
Dzięki na namiary na książkę.
Pozdrawiam
Małgorzata
Książka ciekawa, ale zainteresowało mnie dziwne zamieszanie bo raz Kulwiecie wpisani są jako używający Ginwiła pseudokniaziowie, a raz jako ród z przydomkiem Ginwił, który nigdy sie nie podpinał pod bycie kniaziami. Jak dotąd, nigdzie (tzn. w żadnych dokumentach) nie znalazłam jakiegokolwiek zapisu, który pokazywałby Kulwieciów Ginwiłów jako kniaziów. Przeciwnie, to zwykła szlachta. Często drobna i zagrodowa. A to opracowanie niestety opiera się na Wielądku, w którego rzetelność mocno wątpię.A jego herbarza nigdzie nie znalazłam. A chciałabym poczytać co on tam powypisywał.
Ale jako, że w każdej bajce może kryć się ziarnko prawdy, to zbierając dane z nawet takich materiałów, można coś wywnioskować.
Dzięki na namiary na książkę.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Sawicki_Julian

Witam, Małgorzato znalazłem dużo starych książek i podam do nich link na końcu, oddzielnie jest drugi link do książki o Litwie i szlachcie, jest tam wspomniane o majątku Kulwie w Koweńskim. Druga sprawa, a nawet prośba to jeśli by było coś o Sawickich w jakiejś książce, bo na pewno nie czytałem jeszcze dużo z tych podanych, to jak trafisz na takie nazwisko Sawickich, Kudelskich z lat 1600 i do połowy lat 1700, to tych właśnie szukam na Litwie ( okoloce Brześcia, Kobrynia, Nieświerza, Pińska, Lidy i na Żmudzi), na Podolu i Podlasiu, są wszędzie, a stamtąd po roku 1700 są w Kieleckim już mi częściowo znani, to daj znać może w wątku np. Nazwisko Sawicki. Najbardziej mi zależy na gałęzi potomków od Melchiora Stanisława Sawickiego wojewody brzeskiego jako ze był herbu Cholewa i Nowina, to może być moich pra... od niego pochodzenie, jako ze mój pradziadek był także herbu Nowina i jakiś był drugi, ale tego jaki nie ma pewności, ponoć drugi to herb Zagłoba. Na temat Melchiora wiem tyle ze był synem Wojciecha starosta Mielnika i Katarzyny Pukszta Klauzgiewicz ( wypada ze drugiej Wojciecha żony po Dłuskiej ), czyli wnukiem Macieja kasztelana Podlasia i Anny z Kalisek ? Synowie Melchiora to trzech wychodzi mi ze w zakonie ; Jan, Antoni i Karol, Krzysztof wojskowy i Dominik kasztelan lub wojewoda Brzeski. Od Dominika był syn Antoni który miał trzech synów ; Jakuba, Marcina i Alexandra. Marcina miał synów ; Józef i Jan, u Jakuba było dwóch ; Piotr i chyba Bazyli i, ale od Alexandra nie mam danych.
Drugi syn Melchiora - Krzysztof wiem ze miał syna Karola Marcina i ten w roku 1700 sprzedał trzy wsie ( Nowy dwór, Zaniwie i coś jeszcze ) po ojcu Krzysztofie i stryju Dominiku, ale czy miał dzieci, tego też nie wiem. Piszę to Małgorzato by było wiadome o kogo mi chodzi i kogo szukam. Pozdrawiam i podje linki - Julian ;
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/do ... ublication
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/pu ... &dirids=71
Drugi syn Melchiora - Krzysztof wiem ze miał syna Karola Marcina i ten w roku 1700 sprzedał trzy wsie ( Nowy dwór, Zaniwie i coś jeszcze ) po ojcu Krzysztofie i stryju Dominiku, ale czy miał dzieci, tego też nie wiem. Piszę to Małgorzato by było wiadome o kogo mi chodzi i kogo szukam. Pozdrawiam i podje linki - Julian ;
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/do ... ublication
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/pu ... &dirids=71
http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent? ... 2&dirids=1
Dziennik Departamentowy Łomżyński. 1812
"Pan Jerzy Kulwiec Patron mieszkający w Łomży na ulicy Długiej pod numerem 25"
Pozdrawiam Ewa
Dziennik Departamentowy Łomżyński. 1812
"Pan Jerzy Kulwiec Patron mieszkający w Łomży na ulicy Długiej pod numerem 25"
Pozdrawiam Ewa
- Małgorzata_Kulwieć

Bardzo dziękuję za pomoc.
Julianie. oczywiście, że będę miała Ciebie i Twoich przodków na uwadze.
Pozdrawiam
Małgorzata
Julianie. oczywiście, że będę miała Ciebie i Twoich przodków na uwadze.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Małgorzata_Kulwieć

Uff! Ale jestem umęczona. Przeględnęłam prawie całe Suwałki (no, nie! ponad połowę) Znalazłam kilku Kulwieciów, o których wiedziałam, że mieszkali w Suwałkach, ale znalazłam też kilku moich, o których nie miałam pojęcia, że ich tam znajdę.
W tym Antoniego Kuwiecia , brata mojego 2xpra dziadka oraz Bonawenturę Kulwiecia, o którego istnieniu pierwszą wiadomość dostałam, jakieś pół roku temu, tylko dzięki pomocy tutejszych genealogów. Teraz już wiem kim był, gdzie mieszkał i jaką miał rodzinę. Niestety w akcie zgonu nie podani są jego rodzice i to mnie ciut zmartwiło. Nie umiem dowiązać go do mojej gałązki rodziny ani do gałązki prof. Kazimierza Kulwiecia. Ale nic to, jeszcze do tego dojdę!
Pozdrawiam
Małgorzata
W tym Antoniego Kuwiecia , brata mojego 2xpra dziadka oraz Bonawenturę Kulwiecia, o którego istnieniu pierwszą wiadomość dostałam, jakieś pół roku temu, tylko dzięki pomocy tutejszych genealogów. Teraz już wiem kim był, gdzie mieszkał i jaką miał rodzinę. Niestety w akcie zgonu nie podani są jego rodzice i to mnie ciut zmartwiło. Nie umiem dowiązać go do mojej gałązki rodziny ani do gałązki prof. Kazimierza Kulwiecia. Ale nic to, jeszcze do tego dojdę!
Pozdrawiam
Małgorzata
http://pbc.biaman.pl/Content/16649/Pow.stycz.pdf
Stanisław Chankowski "Powstanie styczniowe w Augustowskiem"
str. 40 Aleksander Kulwieć
Pozdrawiam Ewa
Stanisław Chankowski "Powstanie styczniowe w Augustowskiem"
str. 40 Aleksander Kulwieć
Pozdrawiam Ewa
- Pobłocka_Elżbieta

Małgosiu!
Ewa/ewa_os/ napisała: podaje listę nagrodzonych uczniów Gimnazjum w Suwałkach w roku szk.1862/63 a wśród nich ......Kleofas Kulwieć uczeń kl.III-nagr.specj.za przedm.filologiczne.
Myśle ,ze to ten sam Kleofas Kulwiec,poniżej:
Spis Obywateli Ziemskich – wszystkie Gubernie 1913 r. od str.136
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... skiej.djvu
Kulwiec Kleofas - Jurgiszki p.Olita
str.156 Gub.Suwalska
Dodaję:
zaśc. Milkuniszki – Cezarego Kulwiecia w 1847 r.
http://www.genealogia.okiem.pl/forum/vi ... 100&t=1112
Pozdrawiam
Ela
Ewa/ewa_os/ napisała: podaje listę nagrodzonych uczniów Gimnazjum w Suwałkach w roku szk.1862/63 a wśród nich ......Kleofas Kulwieć uczeń kl.III-nagr.specj.za przedm.filologiczne.
str.156 Gub.Suwalska
Dodaję:
zaśc. Milkuniszki – Cezarego Kulwiecia w 1847 r.
http://www.genealogia.okiem.pl/forum/vi ... 100&t=1112
Pozdrawiam
Ela
-
anna-grażyna

Czy komuś są może znane dalsze losy tego Józefa?ewa_os pisze:Kurier Warszawski nr 171/1863 podaje listę nagrodzonych uczniów Gimnazjum w Suwałkach w roku szk.1862/63 a wśród nich
Józef Kulwieć uczeń kl.I -nagroda specj.za matematykę ...Ewa
Ślub,praca,zgon,potomstwo itp.
Anna Grażyna
ps:ile mógł mieć lat w tym 1863 roku?
-
anna-grażyna

W 1878 w Jurgiszkach okr. kalwaryjskiego gub. suwalskiej urodził sięPobłocka_Elżbieta pisze:Małgosiu!
str.156 Gub.Suwalska
........
Ela
Maksymilian Kulwiec syn Józefa.Wnioskuję,że Józef był bratem Kleofasa.
Jt prawdopodobnie ten sam Józef z suwalskiego gimnazjum.
Być może poszukiwana przeze mnie Gabriela Kulwiec córka Józefa
była siostrą Maksymiliana i bratanicą Kleofasa.
Anna Grażyna