Kulwieć / Kulwiec - szukam

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Małgorzato,
Jak tak intensywnie przekopujesz AP Suwałki to może się Tobie trafi jeszcze coś o moich Polkowskich i Bromi(e)rskich.
Nie pamiętam, czy oprócz aktów chrzu 3 dzieci Dominika Kulwiecia, przesyłałem Tobie akt chrztu Zofii Anny Wiktorii Polkowskiej z 1843, gdzie świadkiem jest Dominik podsędek sądu Okręgu Sejnieńskiego? Jeżeli nie to zrobię to niezwłocznie.
Polecam się Twojej pamięci.
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Tak, wiem. Jestem ... ( :oops: chrum, chrum :mrgreen: ).
Nie napisałam, że tylko dzięki Maciejowi zainteresowałam się Suwałkami, bo nie miałam wcześniej żadnych przesłanek na te okolice.
A to Maciej przysłał mi pierwsze dokumenty i wrzucił mnie w otchłań archiwum w Suwałkach. I chwała mu za to i podziękowania. :k: :k:
Dobrze, że mój małżonek jest pobłażliwego usposobienia, i przymyka oko na ekspensy, które idą w kierunku tegoż archiwum.

Oczywiście Macieju, pamiętam i mam na uwadze. Ale jak narazie NIC.

A akt gdzie Dominik jest świadkiem chrztu to poproszę bardzo. Jego rodzina jest jak na razie najlepiej przeze mnie udokumentowaną gałęzią Kulwieciów.
Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Dziękuję za miłe słowa.
Akt wysłałem.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, znalazłem książkę o Litwie, nawet dość gruba bo ma ponad 700 stron, są tam wszystkie nazwiska od kniaziów z pochodzenia. Ale nie podoba mi się jak autor się napracował by w tamtych czasach tyle napisać i opisać, a zarazem był sądem w sprawie czyjegoś pochodzenia. Tak jak napisał Księgę Chamów, Nekanda Trepka i jest tam np. nazwisko Sawicki, syn kowala z Rzeszowa w roku 1622 jeździ na rozkaz ówczesnego króla z Lisowszczykami na Śląsk by tamtych uspokoić, w 1624 roku tam został zabity, a żona jego mieszczka z gromadką małych dzieci mieszka w Miechowie przy końskim targu. Nekanda pozbawia go szlachectwa wymieniając go w swej księdze, nie wiem za co i jakim prawem.Takich pisarzy zaliczył bym do tych co wiedzą tyle co zjedzą. Podaje link do książki i pozdrawiam - Julian ; http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam,
Książka ciekawa, ale zainteresowało mnie dziwne zamieszanie bo raz Kulwiecie wpisani są jako używający Ginwiła pseudokniaziowie, a raz jako ród z przydomkiem Ginwił, który nigdy sie nie podpinał pod bycie kniaziami. Jak dotąd, nigdzie (tzn. w żadnych dokumentach) nie znalazłam jakiegokolwiek zapisu, który pokazywałby Kulwieciów Ginwiłów jako kniaziów. Przeciwnie, to zwykła szlachta. Często drobna i zagrodowa. A to opracowanie niestety opiera się na Wielądku, w którego rzetelność mocno wątpię.A jego herbarza nigdzie nie znalazłam. A chciałabym poczytać co on tam powypisywał.
Ale jako, że w każdej bajce może kryć się ziarnko prawdy, to zbierając dane z nawet takich materiałów, można coś wywnioskować.
Dzięki na namiary na książkę.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, Małgorzato znalazłem dużo starych książek i podam do nich link na końcu, oddzielnie jest drugi link do książki o Litwie i szlachcie, jest tam wspomniane o majątku Kulwie w Koweńskim. Druga sprawa, a nawet prośba to jeśli by było coś o Sawickich w jakiejś książce, bo na pewno nie czytałem jeszcze dużo z tych podanych, to jak trafisz na takie nazwisko Sawickich, Kudelskich z lat 1600 i do połowy lat 1700, to tych właśnie szukam na Litwie ( okoloce Brześcia, Kobrynia, Nieświerza, Pińska, Lidy i na Żmudzi), na Podolu i Podlasiu, są wszędzie, a stamtąd po roku 1700 są w Kieleckim już mi częściowo znani, to daj znać może w wątku np. Nazwisko Sawicki. Najbardziej mi zależy na gałęzi potomków od Melchiora Stanisława Sawickiego wojewody brzeskiego jako ze był herbu Cholewa i Nowina, to może być moich pra... od niego pochodzenie, jako ze mój pradziadek był także herbu Nowina i jakiś był drugi, ale tego jaki nie ma pewności, ponoć drugi to herb Zagłoba. Na temat Melchiora wiem tyle ze był synem Wojciecha starosta Mielnika i Katarzyny Pukszta Klauzgiewicz ( wypada ze drugiej Wojciecha żony po Dłuskiej ), czyli wnukiem Macieja kasztelana Podlasia i Anny z Kalisek ? Synowie Melchiora to trzech wychodzi mi ze w zakonie ; Jan, Antoni i Karol, Krzysztof wojskowy i Dominik kasztelan lub wojewoda Brzeski. Od Dominika był syn Antoni który miał trzech synów ; Jakuba, Marcina i Alexandra. Marcina miał synów ; Józef i Jan, u Jakuba było dwóch ; Piotr i chyba Bazyli i, ale od Alexandra nie mam danych.
Drugi syn Melchiora - Krzysztof wiem ze miał syna Karola Marcina i ten w roku 1700 sprzedał trzy wsie ( Nowy dwór, Zaniwie i coś jeszcze ) po ojcu Krzysztofie i stryju Dominiku, ale czy miał dzieci, tego też nie wiem. Piszę to Małgorzato by było wiadome o kogo mi chodzi i kogo szukam. Pozdrawiam i podje linki - Julian ;
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/do ... ublication
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/pu ... &dirids=71
ew_mar

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ew_mar »

http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent? ... 2&dirids=1
Dziennik Departamentowy Łomżyński. 1812
"Pan Jerzy Kulwiec Patron mieszkający w Łomży na ulicy Długiej pod numerem 25"
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc.
Julianie. oczywiście, że będę miała Ciebie i Twoich przodków na uwadze.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Uff! Ale jestem umęczona. Przeględnęłam prawie całe Suwałki (no, nie! ponad połowę) Znalazłam kilku Kulwieciów, o których wiedziałam, że mieszkali w Suwałkach, ale znalazłam też kilku moich, o których nie miałam pojęcia, że ich tam znajdę.
W tym Antoniego Kuwiecia , brata mojego 2xpra dziadka oraz Bonawenturę Kulwiecia, o którego istnieniu pierwszą wiadomość dostałam, jakieś pół roku temu, tylko dzięki pomocy tutejszych genealogów. Teraz już wiem kim był, gdzie mieszkał i jaką miał rodzinę. Niestety w akcie zgonu nie podani są jego rodzice i to mnie ciut zmartwiło. Nie umiem dowiązać go do mojej gałązki rodziny ani do gałązki prof. Kazimierza Kulwiecia. Ale nic to, jeszcze do tego dojdę!
Pozdrawiam
Małgorzata
ew_mar

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ew_mar »

http://pbc.biaman.pl/Content/16649/Pow.stycz.pdf
Stanisław Chankowski "Powstanie styczniowe w Augustowskiem"
str. 40 Aleksander Kulwieć
Pozdrawiam Ewa
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Pani Małgosiu!
Kurier Warsz nr 281a/1884 przynosi w kronice sądowej z Kowna ciekawą relację o procesie niejakiego Kozłowa,który okradł i oszukał panią Kulwieć.
pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Małgosiu!

Ewa/ewa_os/ napisała: podaje listę nagrodzonych uczniów Gimnazjum w Suwałkach w roku szk.1862/63 a wśród nich ......Kleofas Kulwieć uczeń kl.III-nagr.specj.za przedm.filologiczne.

Myśle ,ze to ten sam Kleofas Kulwiec,poniżej:
Spis Obywateli Ziemskich – wszystkie Gubernie 1913 r. od str.136

http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... skiej.djvu

Kulwiec Kleofas - Jurgiszki p.Olita
str.156 Gub.Suwalska

Dodaję:
zaśc. Milkuniszki – Cezarego Kulwiecia w 1847 r.
http://www.genealogia.okiem.pl/forum/vi ... 100&t=1112

Pozdrawiam
Ela
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

ewa_os pisze:Kurier Warszawski nr 171/1863 podaje listę nagrodzonych uczniów Gimnazjum w Suwałkach w roku szk.1862/63 a wśród nich
Józef Kulwieć uczeń kl.I -nagroda specj.za matematykę ...Ewa
Czy komuś są może znane dalsze losy tego Józefa?
Ślub,praca,zgon,potomstwo itp.

Anna Grażyna

ps:ile mógł mieć lat w tym 1863 roku?
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Trochę się cofnęłam w czasie,ale i w Kw 69/1822 znalazłam notkę o wyborze radcy woj.W Kulwiecia na sejmiku w Mariampolu.
pozdrawiam
Ewa
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Pobłocka_Elżbieta pisze:Małgosiu!

Ewa/ewa_os/ napisała: podaje listę nagrodzonych uczniów Gimnazjum w Suwałkach w roku szk.1862/63 a wśród nich ......Kleofas Kulwieć uczeń kl.III-nagr.specj.za przedm.filologiczne.

Myśle ,ze to ten sam Kleofas Kulwiec,poniżej:
Spis Obywateli Ziemskich – wszystkie Gubernie 1913 r. od str.136
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... skiej.djvu

Kulwiec Kleofas - Jurgiszki p.Olita
str.156 Gub.Suwalska
........
Ela
W 1878 w Jurgiszkach okr. kalwaryjskiego gub. suwalskiej urodził się
Maksymilian Kulwiec syn Józefa.Wnioskuję,że Józef był bratem Kleofasa.
Jt prawdopodobnie ten sam Józef z suwalskiego gimnazjum.
Być może poszukiwana przeze mnie Gabriela Kulwiec córka Józefa
była siostrą Maksymiliana i bratanicą Kleofasa.

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”