Koperty dowodowe, dowody osobiste..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Słomińska_Dominika

...
Ostatnio zmieniony śr 06 mar 2013, 21:18 przez Rafael, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
-
Słomińska_Dominika

- maria.j.nie

Dowody osobiste
WitamSłomińska_Dominika pisze:To ja z kolejnym wnioskiem i pytaniem. O co chodzi z tym wydawaniem dowodów przez MO? W jakich okresach lub rejonach czy z jakich powodów tak było?
Pradziadek zmarł w końcu lat 60-tych i w UG Belsk Duzy twierdzą, że koperta to jest napewno w archiwum komendy policji bo oni wydawali dowody, jednak w tym samym okresie moja matka otrzymała dowód z Gminy.
Co jest grane bo już się kompletnie gubię? Po co zatem były urzędy stanu cywilnego? Wystawiały tylko akty i udzielały slubów i były rozdzielne z wydziałem DO?
O wydawaniu dowodów osobistych od 1945r do 1975 (1976) przez Komendy Milicji (KMMO, KPMO) napisałam w wątku ..
… W latach 1975 - 1976 przekazywano teczki dowodowe z KPMO, KDMO bądź KMMO (poprzedniego wystawcy do 1975r. dowodów osobistych) do nowo powstających Biur DO przy Urzędach Miast, Miast i Gmin i Gmin.
W związku z reformą administracyjną, znikały Prezydia (WRN,PRN,MRN i GRN) a powstawały Urzędy Wojewódzkie, Miejskie natomiast Gromady zamieniono na Gminy. http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 9879#19879 oraz tu http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 601#121601 proszę sprawdzić
Od 1975 (1976) roku dowody osobiste są wydawane przez Urzędy Miast (Urzędy Dzielnicowe Miast…) Urzędy Gmin (Urzędy Miast i Gmin)
USC od 1945roku Rejestruje urodzenia, małżeństwa i zgony oraz wydaje odpisy zupełne lub skrócone, zaświadczenia z ksiąg stanu cywilnego więcej tu http://www.msw.gov.pl/portal/pl/73/34/A ... golne.html
Obecnie w niektórych urzędach są połączone wydziały, referaty USC i dowodów osobistych. Są też połączone Archiwa USC i wyłączonych dowodów osobistych.
Policja funkcjonuje od 1990 roku a przedtem była Milicja Obywatelska (MO) do 1983r., kiedy to powstały Rejonowe (RUSW); Miejskie (MUSW); Dzielnicowe i Wojewódzkie Urzędy Spraw Wewnętrznych (WUSW) do 1990r.
Zatem „kopert dowodów osobistych” możemy szukać w Urzędach Miejskich, Miast i Gmin, Urzędach Gmin (Archiwum).
Nie szukamy w Urzędach Powiatowych lub na Komendzie Policji (Milicji) bo ich tam nie ma...
Pozdrawiam serdecznie Maria
Ostatnio zmieniony śr 06 mar 2013, 19:40 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Słomińska_Dominika

Dowody osobiste
Mario, bardzo dziękuje za tą odpowiedź 
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Koperty osobowe i sezam
Kiedyś obiecałem, że napiszę jak załatwiłem w sprawie kopert dowodowych mego pradziadka (zm.1991 r.) i mej praprababci (zm.1962 r.).
Napisałem najpierw do Urzędu Gminy. Odpisali, że mój pradziadek miał koperę dowodową wydaną przez KPMO i w zwiazku z tym powinieniem w tej sprawie napisać do Urzędu Miasta miejscowości, które kiedyś było wojewódzkim miastem. Dziś dostałem od nich odpowiedzi, że ich kopert dowodowych nie ma!!! Że zgodnie z przepisami były niszczone 10 lat po śmierci posiadacza dowodu osobistego.
((
Liczyłem, że zdobędę zdjęcie pradziadka. Bo moja prababcia po rozwodzie z nim podarła wszystkie jego zdjęcia. Natomiast trzecia żona pradziadka, po jego śmierci też zniszczyła mówiąc "Stach w grobie to rodzina też w grobie".
Napisałem najpierw do Urzędu Gminy. Odpisali, że mój pradziadek miał koperę dowodową wydaną przez KPMO i w zwiazku z tym powinieniem w tej sprawie napisać do Urzędu Miasta miejscowości, które kiedyś było wojewódzkim miastem. Dziś dostałem od nich odpowiedzi, że ich kopert dowodowych nie ma!!! Że zgodnie z przepisami były niszczone 10 lat po śmierci posiadacza dowodu osobistego.
Liczyłem, że zdobędę zdjęcie pradziadka. Bo moja prababcia po rozwodzie z nim podarła wszystkie jego zdjęcia. Natomiast trzecia żona pradziadka, po jego śmierci też zniszczyła mówiąc "Stach w grobie to rodzina też w grobie".
-
Słomińska_Dominika

Koperty osobowe i sezam
u mnie komenda powiatowa ma podobno takie dane ale mój pradziadek zmarł w 1967 a mają archiwa od 1975
więc też lipa bo bardzo liczyłam na te dane... utknęłam z Szelągowskimi właśnie na pradziadku i nie wiem jak ruszyć dalej ...
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Re: Koperty osobowe i sezam
No ale jak wiesz, gdzie i kiedy (wystarczy rok) zmarł, to można wyszukać akt zgonu we właściwym USC i z niego odczytać datę i miejsce urodzenia, a nawet dane rodziców, może i o żonie coś będzie. Po wojnie była już obowiązkowa ewidencja ludności, dowody osobiste i w cywilnym akcie zgonu precyzyjnie zapisywano informacje o urodzeniach. Zupełnie inna bajka niż w przedwojennych.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Krzysztof_Gruszka

Koperty osobowe i sezam
Witam,chcę zachęcić wszystkich zainteresowanych forumowiczów o walkę o koperty osobowe ,na własnym przykładzie mogę podpowiedzieć że efekty są zależne w dużej mierze od urzędników i ich dobrej woli,ja zdobyłem xero kenkarty mojej babci i 3 zdjęcia dowodowe z lat 1940,1952,1964 bez żadnych formalności ze strony Urzędu Gminy natomiast w UM już jest trochę problemów proceduralnych (podanie o udostępnienie itp.)ale sprawa też do przejścia.Warto walczyć o te materiały bo można znaleźć prawdziwe perełki tylko trzeba się śpieszyć żeby nie zniszczyli starszych zasobów pozdrawiam wszystkich poszukujących Krzysztof
-
Słomińska_Dominika

Koperty osobowe i sezam
W tym temacie ktoś już mówił, ze obecnie nie można tych materiałów niszczyć. To co ocalało zostanie.
Jednak czasem walczyć się nie da gdy już zostały zniszczone
Jednak czasem walczyć się nie da gdy już zostały zniszczone
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
-
Kowalik-Mirosław

Koperty osobowe i sezam
Walczyć oczywiście trzeba lecz czasem na urzędników chyba nie ma rady, tak jak w Świdnicy, odwołania moje nawet do wojewody nie pomogły gdzie prosiłem o kserokopie i skany zdjęć mojego dziadka i nic nie dostałem tylko wydałem 31 zł plus listy. Myślę jednak że i ta ustawa się zmieni (miała być 1.07.2013) a teraz podobno 2015 i uzyskam skany zdjęć i kserokopie. Dobrze że nie we wszystkich urzędach pracują tacy urzędnicy.
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek
Koperty osobowe i sezam
jeśli w Urzędzie spotkamy zwykłego człowieka to sprawę załatwimy czyli np. uzyskamy wgląd w dokumenty z koperty, natomiast jeśli w sprawę włączy się urzędnik czyli ten co boi się coś dodatkowo zrobić żeby czasem się za dużo nie narobić - to nawet jeśli oczekiwane przez nas dokumenty są w urzędowym archiwum to sorry ale nic się nie załatwi, a jeszcze niektórzy urzędowi cwaniacy potrafią zgodnie z prawem wyłudzić te trzy dyszki choć i tak nie mają zamiaru sprawy pozytywnie dla nas rozpatrzyć
Krzysztof
-
Magdalena_Dąbrowska

Koperty osobowe i sezam
Ja własnie utknęłam... Pani kierownik w dzielnicy Praga Pólnoc wyraźnie uwaza mnie za "zawracacza głowy duperelami" choć jej podległa pracownica bardzo chciała pomóc... sprawa utknęła bo... mamy teczki ułoózne nuerami dowodów- ale ja nie mam numeru, na akcie zgonu jedynym dokumencie prababki jaki mam tego nuemru nie ma... adresu nie znam wiem tylko że w 1906 mieszkała na ul. Małej ... a zmarła ... gdzieś na pradze Północ... ja nie ustale z zewnątrz nic a Panie w urzedzie sądzę że szybciej by trafiły.... inaczej sprawa się ma na Mokotowie... cytuje:"niech Pani napisze wszystko co wie najwyżej wyślemy zapytanie na Krzywe Koło zeby w księgach meldunkowych spradzili bo my u siebie ich nie mamy, postramay się coś znaleść". Zobaczymy...
Koperty osobowe i sezam
Ja dziś się dowiedziałem ze w moim przypadku
prapradziadek urodzony 1861r. zm 1949r.
a koperty dowodowe tworzone byly od 1951r.
UG Skierniewice
jest jakaś inna możliwośc odnalezienia zdjęcia
-----
Krystian
prapradziadek urodzony 1861r. zm 1949r.
a koperty dowodowe tworzone byly od 1951r.
UG Skierniewice
jest jakaś inna możliwośc odnalezienia zdjęcia
-----
Krystian
Pozdrawiam
Krystian
Krystian
-
a_j_wojciechowski

koperty dowodowe
Witam!
Właśnie otrzymałem pismo z USC Biuro dowodów osobistych że koperta dowodowa mojej prababci Leopoldy Wojciechowskiej Nie znajduję się w USC Radzyń Chełmiński, dowód został wydany przez Komendę Powiatową Milicji Obywatelskiej w Wąbrzeźnie a prababcia zmarła 16 lipca 1984 roku w Zielnowie gmina Radzyń Chełmiński ,Urząd odpisał że nie jest właściwym do załatwienia powyższej sprawy Gdzie powinienem napisać w sprawie koperty dowodowej.
Pozdrawiam
Adam Wojciechowski
Właśnie otrzymałem pismo z USC Biuro dowodów osobistych że koperta dowodowa mojej prababci Leopoldy Wojciechowskiej Nie znajduję się w USC Radzyń Chełmiński, dowód został wydany przez Komendę Powiatową Milicji Obywatelskiej w Wąbrzeźnie a prababcia zmarła 16 lipca 1984 roku w Zielnowie gmina Radzyń Chełmiński ,Urząd odpisał że nie jest właściwym do załatwienia powyższej sprawy Gdzie powinienem napisać w sprawie koperty dowodowej.
Pozdrawiam
Adam Wojciechowski