Nazwisko: Pogan

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=7730&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Nazwisko Pogan licznie występuje w parfii Korzkiew
Stawski

Sympatyk

Post autor: Stawski »

Wśród przodków mojej żony jest nazwisko Pogan. To prababka urodzona ok. roku 1870. Pochodziła spod krakowskich Jerzmanowic. Zabierzowa lub z Krakowa.To jest dopiero badane.

Zenon S.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Jerzmanowice leżą niedaleko Korzkwi. Mój przodek Pogan (Pogoń), ur. się w Jerzmanowicach, a ożenił i mieszkał w Korzkwi. Może to także przodek Pana żony.
Stawski

Sympatyk

Post autor: Stawski »

O jakich czasach mówimy w przypadku Pani przodka? Prababka, o której wspomniałem gospodarowała w Jerzmanowicach. Była drugą żoną Stanisława Łojewskiego. Urodzona jednak ok. roku 1860 a nie jak poprzednio podałem w 1870. Na początku lat trzydziestych już jako wdowa przeniosła się ze swoją najbliższą rodziną w okolice Radomska gdzie nabyła ziemię z parcelacji majątku. Tamże zmarła po wojnie, chyba w roku 1945.
Jest nam znany jeszcze jeden watek związany z tym nazwiskiem, który próbujemy zgłębić. Mianowicie, dwa pokolenia wcześniej także było małżeństwo Łojewskiego z Marcjanną Pogan, gospodarujących też w Jerzmanowicach.To dziadkowie w/w Stanisława. Wg legendy rodzinnej owa Marcjanna pochodziła z rodziny krakowskich mieszczan zubożałych wskutek losowych niepowodzeń. Jej zamążpójście mogło przypadać na lata 1825 – 1834. Nie wiadomo gdzie ślub był zawarty.
Czy Pani wiedza o swych przodkach jest na tyle, że można tu coś połączyć?
I jeszcze jedno – czy nazwisko Pogoń to przekształcenie z Pogan?

Zenon S.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Mój przodek urodził się ok. 1789 roku w Jerzmanowicach. Poprzez ożenek osiadł w Naramie par. Korzkiew. Miał kilkoro dzieci, min. prapradziadka mojego męża, który nosił nazwisko Pogan, ale w akcie ślubu zapisano mu Pogon. Jego dzieci zapisywane i chrzczone były jako Pogan i Pogoń na zmianę. I wtaki to sposób czyli ręką ludzką błąd uczyniony moi - a właściwie mojego meża - przodkowie z Poganów zostali Pogoniami. O szczegóły proszę pytać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”