Pomoc w rozwiązaniu małej nieścisłości

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
lukrak

Sympatyk

Post autor: lukrak »

Witam,

Mam pewien problem gdyż odnalazłem swoją rodzinę i w przypadku jednej osoby mam problem, gdyż w akcie urodzenia jest Antoni (akt nr 54 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =51-54.jpg
zaś w akcie zgonu jest Antonina (akr nr 30 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =27-30.jpg

I nie wiem któremu aktowi wierzyć jaka płeć dziecka wpisać? Raczej sądzę ze to ta sama osoba bo wiek się zgadza i rodzice ci sami.

Ps. już działają:)
Ostatnio zmieniony wt 19 mar 2013, 19:23 przez lukrak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

sprawdź wstawione przez siebie linki
Krzysztof
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam
Jeśli masz możliwość, sprawdź spis końcowy (rejestr) w obu przypadkach. Któraś wersja powinna się powtórzyć. Z drugiej jednak strony weź pod uwagę, że mógł być Antoni i Antonina. Wiek zmarłej osoby traktuj ostrożnie - zastosuj margines błędu. Pozdrawiam.
Pawel Olczyk
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Niekoniecznie powinna się powtórzyć i w ten sposób wyjaśnić. Mało to jest aktów, które dopiero czasem nawet kilkdziesiat lat później mają sprostowanie i to sądowe, że płeć inna i imię także? A kto by tam prostował płeć dziecka, które szybko zmarło...
Czasem mozna mieć dwie wersje ksiegi i też w nich odmienne płcie są wpisane i szukaj wtedy wiatru w polu.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam
Szukać trzeba na wszystkie sposoby. Od pewnego czasu indeksuję księgi (indeksacja szczegółowa), więc każdy akt, przynajmniej pobieżnie czytam, później weryfikuję ze spisem końcowym. Dzięki temu, czasem błąd udaje się wychwycić. Pozdrawiam.
Paweł Olczyk
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

Ja miałam taki przypadek:
Urodziły się rok po roku jednym rodzicom dwie Marianny. Dzień i miesiąc - takie same. Trochę się zdziwiłam szukałam metryki zgonu tej pierwszej Marianny, bo to przecież dziwne, żeby dzieci tak samo nazwywać (chyba, że dla ułatwienia: dziewczynki - Marianny, chłopców: Franciszki). Metryki zgonu nie było. Ale nie wiedziałam, którą Marianną jest moja prababcia. Okazało się, że ta druga Marianna zmarła w wieku 3 lat.

Pozdrawiam
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”