Witam,
Mam pewien problem gdyż odnalazłem swoją rodzinę i w przypadku jednej osoby mam problem, gdyż w akcie urodzenia jest Antoni (akt nr 54 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =51-54.jpg
zaś w akcie zgonu jest Antonina (akr nr 30 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =27-30.jpg
I nie wiem któremu aktowi wierzyć jaka płeć dziecka wpisać? Raczej sądzę ze to ta sama osoba bo wiek się zgadza i rodzice ci sami.
Ps. już działają:)
Pomoc w rozwiązaniu małej nieścisłości
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ostatnio zmieniony wt 19 mar 2013, 19:23 przez lukrak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
Rakocki Łukasz
- Olczyk_Paweł

Witam
Jeśli masz możliwość, sprawdź spis końcowy (rejestr) w obu przypadkach. Któraś wersja powinna się powtórzyć. Z drugiej jednak strony weź pod uwagę, że mógł być Antoni i Antonina. Wiek zmarłej osoby traktuj ostrożnie - zastosuj margines błędu. Pozdrawiam.
Pawel Olczyk
Jeśli masz możliwość, sprawdź spis końcowy (rejestr) w obu przypadkach. Któraś wersja powinna się powtórzyć. Z drugiej jednak strony weź pod uwagę, że mógł być Antoni i Antonina. Wiek zmarłej osoby traktuj ostrożnie - zastosuj margines błędu. Pozdrawiam.
Pawel Olczyk
-
Słomińska_Dominika

Niekoniecznie powinna się powtórzyć i w ten sposób wyjaśnić. Mało to jest aktów, które dopiero czasem nawet kilkdziesiat lat później mają sprostowanie i to sądowe, że płeć inna i imię także? A kto by tam prostował płeć dziecka, które szybko zmarło...
Czasem mozna mieć dwie wersje ksiegi i też w nich odmienne płcie są wpisane i szukaj wtedy wiatru w polu.
Czasem mozna mieć dwie wersje ksiegi i też w nich odmienne płcie są wpisane i szukaj wtedy wiatru w polu.
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
- Olczyk_Paweł

Ja miałam taki przypadek:
Urodziły się rok po roku jednym rodzicom dwie Marianny. Dzień i miesiąc - takie same. Trochę się zdziwiłam szukałam metryki zgonu tej pierwszej Marianny, bo to przecież dziwne, żeby dzieci tak samo nazwywać (chyba, że dla ułatwienia: dziewczynki - Marianny, chłopców: Franciszki). Metryki zgonu nie było. Ale nie wiedziałam, którą Marianną jest moja prababcia. Okazało się, że ta druga Marianna zmarła w wieku 3 lat.
Pozdrawiam
Dorota
Urodziły się rok po roku jednym rodzicom dwie Marianny. Dzień i miesiąc - takie same. Trochę się zdziwiłam szukałam metryki zgonu tej pierwszej Marianny, bo to przecież dziwne, żeby dzieci tak samo nazwywać (chyba, że dla ułatwienia: dziewczynki - Marianny, chłopców: Franciszki). Metryki zgonu nie było. Ale nie wiedziałam, którą Marianną jest moja prababcia. Okazało się, że ta druga Marianna zmarła w wieku 3 lat.
Pozdrawiam
Dorota