Z Galicji do Prus , gdzie szukać?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

danutaz

Lapidarium w Policach k. Szczecina

Post autor: danutaz »

Witam, gdzie i jak mogę znaleźć informację, gdzie pracował i został pochowany mój pradziadek, który prawdopodobnie wyemigrował jako robotnik sezonowy z Galicji do Prus. Znalazłam informacje, że "zmarl w Prusiech 15.10.1913 r.". Czy są jakieś akta, spisy tych emigrantów. ktoś przeciez podał dokładną datę i nic więcej.
Czy jest to w ogole możliwe? Wiem, ze w 1908 r. powstało we Lwowie Polskie Towarzystwo Emigracyjne. Czy pozostalo po nim jakieś archiwum, spisy osób wyjezdzających itp.
Pozdrawiam
Danuta Z.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Danuto, a skąd, z jakiego dokumentu pochodzi informacja, że Twój pradziadek zmarł w Prusiech 15.10.1913 r.?
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
danutaz

Ze spisu parafian. Taka adnotacja była przy nazwisku. Coraz bardziej pasuje mi ta wersja - robotnik sezonowy.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Może warto poszukać w internecie, bibliotekach cyfrowych informacji, gdzie do Prus najczęściej wyjeżdżali ludzie z terenów, gdzie mieszkał Twój pradziadek i poszukiwania prowadzić w oparciu o te dane?
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
danutaz

Trochę szukałam. Dowiedziałam się, że często wyjeżdżali do Saksonii, ale ja wolałabym dotrzeć do dokumentów w archiwach. Zastanawia mnie wpis do księgi parafialnej z dokładną datą śmierci. Ksiądz musiał mieć jakąś pewną informację. Chyba tak.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Podczas moich poszukiwań również natykałem się na adnotacje na marginesach aktów urodzeń moich przodków, dotyczące ich ślubów w odległych parafiach. Parafie muszą (musiały) w tych sprawach się komunikować między sobą. A może warto sprawdzić ten trop? http://pl.wikipedia.org/wiki/Jampil_%28 ... lwowski%29
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
danutaz

Bardzo dziękuję, nie wiedziałam o takiej miejscowości. Szkoda, ze tak trudno dotrzeć do akt metrykalnych z początku XX wieku.Są one jeszcze w urzędach - odpowiednikach naszgo USC. Chodzi mi o obecną Ukrainę.
Moi przodkowie pochodzili z okolic Złoczowa. Pradziadek byl prawdopodobnie z innej miejscowości. Trafiłam - po długich poszukiwaniach - na takie nazwisko we wsi Zakomarze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakomarze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”