1. Mikołaj Czernomorec (bardzo często w różnych dokumentach nazwisko zamieniane na Czarnomorzec), ojciec Grzegorz Czernomorec, matka Marianna z domu Paleścik
2. Według aktu małżeństwa dziadek urodził się w Łabusznie w Rosji. Jednakże według wujka google taka miejscowość nie istnieje a jedyną miejscowością o podobnej nazwie jest Łopuszno, które znajdowało się pod zaborem rosyjskim. Teoretycznie mogłoby się zgadzać.
3. I teraz odkopujemy tajemnicę. Przeprowadził się do Pałuk woj. ciechanowskie i wziął ślub, związał się??? z Marianną Czekałowską, która posługiwała się nazwiskiem Czernomorec. Ze związku rodzi się 2 dzieci. Nie wiem co się dzieje z tą kobietą, ani nikt z mojej rodziny. Pradziadek powtórnie bierze ślub (tym razem mam akt zawarcia małżeństwa) z Henryką z domu Kuligowskich. Ze związku rodzi się jedno dziecko. I co najważniejsze żadne z tych dzieci nie przekazuje dalej, że były dwie matki
Moja mama pamięta, że dziadek mówił na nią, że jest Żydówką jak babka Kuligowska. Najbardziej zależy mi na odnalezieniu tożsamości religijnej.
Jak to wszystko sprawdzić? Proszę pomóżcie