Zbiór ciekawych map katastralnych. Może komuś się przyda. Takie mapy są w oryginale przechowywane na przykład w AP Przemyśl w Archiwum Geodezyjnym. Wraz z operatami dla poszczególnych wsi stanowią nie lada gratkę dla genealogów badających tereny Galicji. http://maps.geshergalicia.org/
Dla przykładu: http://www.ckcckc.org/m/f/gg/maproom/to ... kala3.html
Maja
Mapy katastralne Galicja
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- Kantor_Tomasz

Mapy katastralne Galicja
Witam
a jest może jakiś wykaz jakie mapy posiadają ?
pozdrawiam
Tomek
a jest może jakiś wykaz jakie mapy posiadają ?
pozdrawiam
Tomek
pozdrawiam
Tomek
Szukam nazwisk:
Kantor, Zajączkowski, Tarnawski, Kucharski, Gliński, Nycz, Czerwiński, Bugno,
Tomek
Szukam nazwisk:
Kantor, Zajączkowski, Tarnawski, Kucharski, Gliński, Nycz, Czerwiński, Bugno,
Mapy katastralne Galicja
Doprecyzuj, chodzi o stronę, czy archiwum?
Na stronie jest to co widzisz. W archiwum w Przemyślu jest inwentarz papierowy. Zasób jest spory, wszak CK urzędnicy byli bardzo skrupulatni. Mnie interesowały dwie wsie: Nienadowa i nieistniejąca Ruska Wieś, więc o nie konkretnie pytałam. Dostałam i mapy i operat. Mapy dla jednej miejscowosci składają się z kilku lub kilkunastu dużych arkuszy. Zawierają numery działek, domów, a czasami również nazwiska właścicieli. Można zamówić zdjęcia cyfrowe map (warto). Operaty to poprostu matematyczny opis do map. Dla genealoga ważny jest w nich przede wszystkim spis właścicieli domów i gruntów. Bardziej dociekliwi znajdą powiązania rodzinne. Niestety same operaty to bardzo opasłe tomiska zawierające niekończące się tabelki, rubryczki i rzędy cyferek.
Maja
Na stronie jest to co widzisz. W archiwum w Przemyślu jest inwentarz papierowy. Zasób jest spory, wszak CK urzędnicy byli bardzo skrupulatni. Mnie interesowały dwie wsie: Nienadowa i nieistniejąca Ruska Wieś, więc o nie konkretnie pytałam. Dostałam i mapy i operat. Mapy dla jednej miejscowosci składają się z kilku lub kilkunastu dużych arkuszy. Zawierają numery działek, domów, a czasami również nazwiska właścicieli. Można zamówić zdjęcia cyfrowe map (warto). Operaty to poprostu matematyczny opis do map. Dla genealoga ważny jest w nich przede wszystkim spis właścicieli domów i gruntów. Bardziej dociekliwi znajdą powiązania rodzinne. Niestety same operaty to bardzo opasłe tomiska zawierające niekończące się tabelki, rubryczki i rzędy cyferek.
Maja
- Kantor_Tomasz

Mapy katastralne Galicja
Witam
tak chodziło mi o archiwum
szukam opracowania na temat wsi Żółtańce woj lwowskie
czy w archiwum w Przemyślu odpowiadają na zapytania wersji elektronicznej ?
o sprawdzenie w inwentarzy trzeba do nich pisać ?
jaki jest koszt zamówienie takich zdjęć?
czyli operaty lepiej osobiście przeglądać
pozdrawiam
Tomek
tak chodziło mi o archiwum
szukam opracowania na temat wsi Żółtańce woj lwowskie
czy w archiwum w Przemyślu odpowiadają na zapytania wersji elektronicznej ?
o sprawdzenie w inwentarzy trzeba do nich pisać ?
jaki jest koszt zamówienie takich zdjęć?
czyli operaty lepiej osobiście przeglądać
pozdrawiam
Tomek
Mapy katastralne Galicja
Najprościej będzie zadzwonić bezpośrednio do pracowni. Z moich obserwacji wynika, że najmniejszy ruch jest z samego rana (ok. 8.), albo po wydaniu materiałów, czyli po 13., mailowo też będzie OK. Obawiam się jednak, że Żółtańce będą raczej we lwowskim archiwum, a to już inna historia.
Maja
Maja