Rajsk i okolice, koło Kalisza
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- dorocik133

Rajsk i okolice, koło Kalisza
Witam!
Mam mały problem. Mój pradziadek urodził się w Oszczeklinie w parafii Rajsko (1833). Tam też poprzez AA Włocławek odnaleziono Jego siostrę (1831). W Warszawie znalazłam jeszcze ich brata, który podaje, że urodził się w Oszczeklinie w 1837 roku, ale w księgach parafialnych go tam nie odnaleziono. Nie ma też aktu ślubu ich rodziców, ani zgonów. 2xpra był ogrodnikiem, więc może przemieszczał się po okolicznych parafiach. Nazwisko dość popoularne, ale poza ww osobami podobno na tym terenie już nie występuje. Stąd nasuwa się przypuszczenie, że byli napływowymi i mieszkali tam tylko przez kilka lat.
Teraz AP Kalisz udostępnia swoje zasoby na SZWA, ale nie mam pojęcia, w których parafiach szukać. Czy przyjąć, że ze względu na wykonywany zawód poruszali się po okolicy? Mamy lata 30-te XIX wieku. Czy ktoś obeznany w topografii terenu mógłby podpowiedzieć ościenne parafie?
Z drugiej strony mam w rodzinie tak przypadek, że na początku lat 30-tych XIX wieku jeden z braci opuszcza rodzinne strony i udaje się w dość odległe tereny . Gdyby nie przypadek na to bym nie wpadła.
A zależałoby mi na odnalezieniu rodziny pradziadka, bo mam bardzo znikome informacje.
Pozdrawiam
Dorota
Mam mały problem. Mój pradziadek urodził się w Oszczeklinie w parafii Rajsko (1833). Tam też poprzez AA Włocławek odnaleziono Jego siostrę (1831). W Warszawie znalazłam jeszcze ich brata, który podaje, że urodził się w Oszczeklinie w 1837 roku, ale w księgach parafialnych go tam nie odnaleziono. Nie ma też aktu ślubu ich rodziców, ani zgonów. 2xpra był ogrodnikiem, więc może przemieszczał się po okolicznych parafiach. Nazwisko dość popoularne, ale poza ww osobami podobno na tym terenie już nie występuje. Stąd nasuwa się przypuszczenie, że byli napływowymi i mieszkali tam tylko przez kilka lat.
Teraz AP Kalisz udostępnia swoje zasoby na SZWA, ale nie mam pojęcia, w których parafiach szukać. Czy przyjąć, że ze względu na wykonywany zawód poruszali się po okolicy? Mamy lata 30-te XIX wieku. Czy ktoś obeznany w topografii terenu mógłby podpowiedzieć ościenne parafie?
Z drugiej strony mam w rodzinie tak przypadek, że na początku lat 30-tych XIX wieku jeden z braci opuszcza rodzinne strony i udaje się w dość odległe tereny . Gdyby nie przypadek na to bym nie wpadła.
A zależałoby mi na odnalezieniu rodziny pradziadka, bo mam bardzo znikome informacje.
Pozdrawiam
Dorota
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Dokładnie, może nazwisko coś podpowie. Ja również mam przodków w tych okolicach.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sebastian Gąsiorek
- dorocik133

Chodzi mi o nazwisko Maciejewski, a dokładniej Jan Maciejewski (ur. około 1790) i jego żona Marianna zd. Głowacka ur. około 1800. Wiem, że mieli co najmniej troje dzieci - Marianna (1831), Ludwik (1833) i Sylwester (1837). Tego ostatniego nie ma ponoć w księgach metrykalnych parafii Rajsko, ale miejsce urodzenia podaje w Warszawie przy swoim ślubie.
Podobno w parafii Rajsko w innych latach nie pojawia się ani nazwisko Maciejewski ani Głowacki.
Jan mógł też mieć rodzeństwo, ale poza ww faktami nic mi nie wiadomo. Gdzie się urodzili rodzice mego pradziadka, kiedy i gdzie brali ślub oraz gdzie zmarli.
Musieli natomiast należeć do warstwy nienajuboższej, bo ich syn, który jako 20-latek mieszkał już w Warszawie pełnił funkcje pisarza sądowego, czyli jakies szkoły i to jeszcze chyba w okolicach Kalisza kończył.
Może ktoś trafi na to nazwisko, będę wdzięczna za każde info.
Pozdrawiam
Dorota
PS. Tamte tereny to granica dwóch zaborów, zakładam że mieszkali w rosyjskim
Podobno w parafii Rajsko w innych latach nie pojawia się ani nazwisko Maciejewski ani Głowacki.
Jan mógł też mieć rodzeństwo, ale poza ww faktami nic mi nie wiadomo. Gdzie się urodzili rodzice mego pradziadka, kiedy i gdzie brali ślub oraz gdzie zmarli.
Musieli natomiast należeć do warstwy nienajuboższej, bo ich syn, który jako 20-latek mieszkał już w Warszawie pełnił funkcje pisarza sądowego, czyli jakies szkoły i to jeszcze chyba w okolicach Kalisza kończył.
Może ktoś trafi na to nazwisko, będę wdzięczna za każde info.
Pozdrawiam
Dorota
PS. Tamte tereny to granica dwóch zaborów, zakładam że mieszkali w rosyjskim
-
dogielskilech

- dorocik133

To w takim razie dlaczego w akcie ślubu mego Pradziadka podaje on, że się urodził we wsi Oszczeklin, a akt Jego urodzenia znajduje się w Parafii Rajsko. Wg informacji podanej przez AA Włocławek mam napisane, że Jan mieszkał w Oszczeklinie tylko kilka lat, bo sa akta urodzeń tylko dwojga dzieci. A przeszukiwana była parafia Rajsko.dogielskilech pisze:Wieś Oszczeklin należy do parafii Koźminek. Pozdrowienia Lech
Mam nadzieję, że Rajsko już niebawem pojawi się w SZWA i będę mogła to osobiście sprawdzić.
Na razie przejrzałam parafię Lisków, przewija sie jedno małżeństwo o takim nazwisku, którym to rodzą sie dzieci. Ale czy mają coś wspólnego z Moimi Maciejewskimi na razie nie jestem w stanie ustalić.
Pozdrawiam
Dorota
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Koźmin i Koźminek to dwie zupełnie różne miejscowości i w różnych zaborach.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Sebastian Gąsiorek
- dorocik133

- dorocik133

Witam jeszcze raz!
Przeszukuję dostępne na SZWA parafie okolic Rajska. Na razie "przetrząsnęłam" Lisków, nazwisko Maciejewski się pojawia, ale nie ten. W innych parafiach widze brak interesujących mnie roczników, albo ich w ogóle nie ma.
Jeżeli ktoś by trafił na ślad Jana Maciejewskiego ur około 1795 (w Oszcczeklinie był ogrodnikiem) i Marianny z Głowackich (około 1800), lub jakiekolwiek ich dzieci będę wdzięczna za info.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Dorota
Przeszukuję dostępne na SZWA parafie okolic Rajska. Na razie "przetrząsnęłam" Lisków, nazwisko Maciejewski się pojawia, ale nie ten. W innych parafiach widze brak interesujących mnie roczników, albo ich w ogóle nie ma.
Jeżeli ktoś by trafił na ślad Jana Maciejewskiego ur około 1795 (w Oszcczeklinie był ogrodnikiem) i Marianny z Głowackich (około 1800), lub jakiekolwiek ich dzieci będę wdzięczna za info.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota