Najlepszy program genealogiczny ?

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
toman3

Najlepszy program genealogiczny ?

Post autor: toman3 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Otóż już od kilku lat zajmuję się drezwem genealogicznym mojej rodziny. Przez ten cały czas budowałem je raz zystematycznie raz nie w internecie na takich portalach jak: moikrewni.pl a później MyHeritage.pl.

Jednak po głębszym przemysleniu doszedlem do wniosku, że budując swoje drezwo w internecie narażony jestem na ryzyko straty wszystkich dotychczasowych osiągnieć. Lepiej już zbudować je elektronicznie ale na własnym komputerze. Z tego co się rozglądałem jest wiele programów genealogicznych. Jednak właśnie chciałbym Was spytać moi Drodzy, jaki wg Was jest najlepszy program genealogiczny. Wiadomo chodzi o to aby miał jak najwięcej funkcji a kosztował stosunkowo mało. Najlepszy byłby darmowy ale za wygodę trzeba płacić.

Pomóżcie :)
Poszukuję osób o nazwiskach: Kozłowicz i Cudzik. Okolice Konina i Kielc
Awatar użytkownika
Racki_Marek

Sympatyk

Post autor: Racki_Marek »

Witam.
Nie korzystam z płatnych programów genealogicznych. Drzewa rodowe moich krewnych stworzyłem sobie w najzwyklejszym i dostępnym Excelu.
8)
Pozdrawiam
Marek Racki
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Polecam program Ahnenblatt ;)
Prosty w obsłudze, a bardzo solidny - możliwość generowania tablic genealogicznych (potomnych, przodków, krewnych).
Darmowy i offline - czego chcieć więcej ?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Ja od samego początku korzystam z PAFu.
https://familysearch.org/products
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Ja korzystam na codzień z GenoPro. Daje możliwość wygenerowania tymczasowego klucza który uaktywnia wszystkie płatne opcje. Taki klucz można generować w nieskończoność.

Największym plusem w nim jest to, że widoczne jest całe drzewo (u mnie 1200 osób) i jest możliwość wydrukowania całości - mój sobotni wydruk to pas o wysokości 80 cm i długości 5 metrów.
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Re: Najlepszy program genealogiczny

Post autor: Jurek_Plieth »

toman3 pisze:Otóż już od kilku lat zajmuję się drezwem genealogicznym mojej rodziny. Przez ten cały czas budowałem je raz zystematycznie raz nie w internecie na takich portalach jak: moikrewni.pl a później MyHeritage.pl.

Jednak po głębszym przemysleniu doszedlem do wniosku, że budując swoje drezwo w internecie narażony jestem na ryzyko straty wszystkich dotychczasowych osiągnieć. Lepiej już zbudować je elektronicznie ale na własnym komputerze. Z tego co się rozglądałem jest wiele programów genealogicznych. Jednak właśnie chciałbym Was spytać moi Drodzy, jaki wg Was jest najlepszy program genealogiczny...
Nie ma programu najlepszego na świecie. Tak jak i nie ma najlepszego na świecie samochodu.
Osobiście preferuję MyHeritage, ale to w trybie on-line. Z Myheritage robę eksport do GEDCOM, a wygenerowany plik *.ged importuję do Ahnenblatt. Który w sensie wizualizacji nie jest może najbardziej efektowny, ale ma kilka gigantycznych zalet:
1. Ze względu na ubogość grafiki działa bezproblemowo i szybko na najbardziej archaicznych komputerach,
2. Jest bezpłatny,
3. Daje się z niego wyeksportować przepiękną grafikę JPG, TIFF, PDF, a z niej wydrukować imponujący rysunek drzewa.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Co roku wraca dyskusja o wyższości tego a tego programu genealogicznego. Zwykle dla każdego odpowiadającego najlepszym jest ten w którym buduje swoje drzewo i który zdołał dogłębnie poznać. Każdy z liczących sie programów ma eksport do Gedcomu.
Sam zwykle pracuję na najprostszym i darmowym GreatFamily 1.1. Gdy chcę rozbudować swoją bazę eksportuję po prostu do FTM, który ma bogate wartości graficzne i eksport do PDF.
Pytającym radzę wyszukać wątki o programach genealogicznych w zasobach tego forum. Życząc Wesołych Świąt i nie zamarzniętych jajek wielkanocnych
Staszek
mika_tomasz

Sympatyk

Post autor: mika_tomasz »

Ja pracuje na Family Tree Builder 5.1 w wersji na komputer. Nie ulepszam go do nowszych wersji bo mają one duży problem z sortowaniem i wyszukiwaniem profili. Moja baza ma ponad 30tys profili i nie mam problemów z wydajnością komputera.
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa

Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
kziecina

Sympatyk
Adept

Post autor: kziecina »

Racki_Marek pisze: Nie korzystam z płatnych programów genealogicznych. Drzewa rodowe moich krewnych stworzyłem sobie w najzwyklejszym i dostępnym Excelu.
Rozumiem, że excel jest darmowy? :-)
Krzysztof Zięcina
----------------------------------
Zięcina, Bernatowicz
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Sprawa jest prosta .

Założyciel tematu nie sprecyzował jakie funkce potrzebuje i co zamierza w programie zamieścić ,czy dokumentty czy sam wywód czy drzewo ma byc duże czy małe .

Od tego zalezy co polecić .

Aby zrobić wywód 15 pokoleń wstecz nie potrzeba żadnego programu .
Ja mam to na ścianie w postaci zwijanej mapy .
450 przodków i do tego program jest nie potrzebny .

Każdy program ma swoją funkcjonalność .
I w zalezności od tego można coś polecic .

Nie wiadomo ,czy program ma byc na komputerze osobistym czy na serwerze .
Czy ma rzewidywac 100 tysięcy dusz czy 300 dusz ?
Czy ma byc w wieleodostepie czy osobisty ?

To są istoty sprawy .

dziwne ,że kots coś poleca bez znajomości potrzeby .

Ciekawe jak by polecił lekarstwa lekarz nie znając epikryzy .
To nieodpowiedzialność .
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Założyciel tematu nie sprecyzował jakie funkce potrzebuje i co zamierza w programie zamieścić ,czy dokumentty czy sam wywód czy drzewo ma byc duże czy małe .
dziwne ,że kots coś poleca bez znajomości potrzeby .

Ciekawe jak by polecił lekarstwa lekarz nie znając epikryzy .
To nieodpowiedzialność .
To chyba lepiej podać kilka możliwości i zainteresowany sam zadecyduje, który program będzie pasował, niż robić problem z niczego..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

rwelka

Nieaktywny

Idź do lekarza i powiedz mu aby ci podał kilka mozliwości .
Szok

Z wielką przyjemością podam kilka mozliwości ale jakie założenia ?

Nie wiem

Juz moge podać

Dla 450 przodków i wywodu : pióro wieczne i kilka kartek papieru A4 i tasma klejąca do sklejenia .
Żaden haker sie nie włamie ,żeby nawet mieszkał w Chnach .

Opowiem pewną przypowieść :

Jeden młody człowiek prosił mnie czy bym mógł mu polecić jakąś trudną i nietuzinkową grę .

Odpowiedziałem :
Naucz sie grac w Brydża .
To najtrudniejsza gra na Świecie .

Po miesiącu przydzedł ,że szukał i takiego programu nie ma na dvd w Sklepie dla Idiotów .
Pozdrawiam
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Czemu nie? Z reguły można dostać kilka wersji jednego leku (np. różniących się tylko nazwą i ceną).

Jak już jesteśmy przy tym lekarzu - jeśli przepisze nam zły lek, to moga być konsekwencje np. w postaci jakiegoś uszczerbku na zdrowiu.
Co złego może się stać, gdy będzie się próbowało różnych programów? Nic. Będziemy po prostu wiedzieć, który nam pasuje i dlaczego...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

rwelka

Nieaktywny

Wracając do powagi odpowiedzi

Temat posty jest jednoznaczny ...Najlepszy program.

Otóż my uzywamy komercyjnego programu TNG .

Program ma nieograniczone możliwości i w Polsce jest 200 takich programów .
Używa go strona Genealoga Polska i moja skromna welka.pl

Program ma dwie możliwości :
Pracuje jako serwerowy program

Albo jako program portable jako program osobisty .

Otóż szkoda ,że nie ma wywodu o jakie założenia chodzi .
Otóż my nie mieliśmy wyboru gdyż akurat mam to nieszczęście ,iż posiadam jedno z najstarszych nazwisk używanych do dzisiaj w Polsce i dlatego wyboru nie miałem bo nie mogę opierać sie tylko o erę metrykalną ,która trwała w Polsce 500 lat ale o badania naukowe i prace naukowe.

Komercyjny to nazwa na wyrost -bo cena jest symboliczna i kupienie programu trwało 1 dzień ( pod warunkiem iz posiada się konto Pay Pal.

Progarm w wersji portable musi być zainstalowany na wirtualnym serwerze -ale to dzisisaj bardzo banalna sprawa .

Wszystko zależy do czego ma służyć .

W przypadku zainteresowania moja strona welka.pl

==================================
Dodam jeszcze na zakończenie ,że program był srzałem w dziesiątkę szczególnie w złodziejskim Kraju gdzie zakłądaliśmy ,iż ktoś będzie chiał zrobic na genealogii interes jak moikrewni.pl i dlatego przestrzegamy zasady

chcesz liczyć -licz na siebie .

Gdybym swoje drzewo umiescił np na My Heritage albo innym komercyjnym wynalazku ---musiałbym mieć dwóch żyrantów na opłacenie konta -bo by mnie nie było stać na opłatę
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Spójrzcie na fotkę autora prośby i ilości jego postów i boję się, że tą dyskusją odstraszycie Go od naszej braci. Autor pytania napewno chciał zapytać, ile jest tych programów. Włożył kij w mrowisko, gdyż nie zdawał sobie sprawy z wagi pytania. Jego drzewo to pareset osób a może i kilkadziesiąt. I ja tak zaczynałem. Bo najpiewrw jest się laikiem a potem następuje rozwój. O ile profesorowie będą umieli być przystępni. Tomku z okolic mojego Konina i lubianych przezemnie Kielc. Dla Twoich potrzeb każdy program jest dobry. Nie siadaj za kierownicą bolida zanim nie nauczysz się jeździć gokartem. Radzi z serca:
Krzycho z Koszalina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”