Antoszyk, Baczak, Gajewscy, Sztafińscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magda_Kulach

Antoszyk, Baczak, Gajewscy, Sztafińscy

Post autor: Magda_Kulach »

Temat:"Poszukuje: ANTOSZYK / BACZAK / GAJEWSCY / SZTAFIŃSCY"

Poszukuje informacji na temat tych czterech rodów.

ANTOSZYK (Warszawa, Zakopane)
Jan Kotoński miał syna Franciszka i Józefa (1893-1964). Józef ożenił się z Walentyną Kotońską (o niej informacji mam sporo). Mieli dwoje dzieci Ryszarda (4.03.1934-14.01.2013) i Irenę. (o nich informacji również mam bardzo dużo, gdyż Ryszard był moim dziadkiem. Józef był najprawdopodobniej z Warszawy, Walentyna z Zakopanego.

BACZAK (Węgry, Zakopane, Kęty)
Antoni Baczak był synem Marjanny Kumorek. Pochodził z Węgier. Ożenił się z Józefą Sztafińską (vel Sztaf, Sztafka, Stafiński) pochodzącą z Kęt. Mieli kilkanaścioro dzieci (większość z nich zginęła na wojnie). Jeśli chodzi o dzieci to ja znam imiona tylko Tadeusza (najmłodszy, mój prapradziadek), Stanisława, Stefani, Kazimierza i Leona. Tadeusz ożenił się z Zofią Kloską (o nich wiem dużo), Stanisław z Felicją Haukus (mieli troje dzieci), Stefania z Timmelem, Kazimierz z Ireną Krzyżanowską (mieli dwoje dzieci Waldemara [http://pl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_Baczak] i Mirosława), Leon nie miał żony, zginął 16.12.1914.

GAJEWSCY (Rzeszów, Zakopane, Kęty)
Jan Gajewski i Małgorzata Baczak (być może siostra Antoniego Baczaka z Węgier) mieli 5 córek: Maryannę (urodzoną w Kętach 16.11.1864, zmarłą 20.10.1935 w Zakopanem), która wyszła za mąż za Kotońskiego, Rozalię która wyszła za mąż za Antoniego Królickiego i miała z nim syna Stanisława [http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Królicki], Wiktorię (po pierwszym miejscu Wilam(?), po drugim Gąska (?)), która zmarła w Rzeszowie, Eleonorę (22.03.1873-8.08.1960 w Kętach), która wyszła za mąż za Etgensa i Karolinę, która zmarła w dzieciństwie.

SZTAFIŃSY vel Sztaf, Sztafka, Stafiński (Kęty, Zakopane)
Jan Kanty Sztafiński z Teresą Komorek mieli syna Pawła, który ożenił się z Agnieszką Gabryś. Mieli oni córkę Józefę Sztafińską (26.12.1860-6.12.1931), która wyszła za mąż za Antoniego Baczaka (na górze informacje o ich dzieciach).

Wszystkim osobom, które miałyby jakieś informacje na temat tych rodów proszę o kontakt. W razie gdyby ktoś nie miał tutaj konta, podaję mojego maila: makulach@gmail.com
Nawet gdyby niektóre informacje się nie zgadzały także proszę o kontakt, ponieważ mam je z różnych źródeł, coś może się mijać z prawdą.

Pozdrawiam,
Magdalena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”