Rybin

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Rybin

Post autor: valdeq »

Witam

Mam problem z identyfikacją przynależności parafialnej wsi Rybin. Z metryk, które posiadam wynika że mó przodek urodził się w 1823 r. w Rybinie. Podejrzewam, że chodzi o Rybin z okolkic Sycowa i Kobylej Góry, ale nie mogę znaleźć do jakiej parafii wówczas należała ta wieś. Z resztą nie mam też pewności, że to właśnie o nią chodzi. Z góry dziękuję za pomoc.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Rybin

Post autor: kwroblewska »

Nie podajesz o jakie wyznanie chodzi. Zajrzyj tutaj http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ier.net.pl str. 1486
Miejscowość Rybin --- par. Mąkoszyce [rzym-kat] ---- par. Kobyla Góra [ewangelcka]

---
Krystyna
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

Dziękuję za pomoc, chodzi o rzymsko-katolicki kościół, a więc Mąkoszyce. Ciekawi mnie jednak czy w okolicy 1800 roku przynależność był taka sama. Nie mniej jednak dziękuję za pomoc.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Re: Rybin

Post autor: kwroblewska »

valdeq pisze: Mam problem z identyfikacją przynależności parafialnej wsi Rybin. Z metryk, które posiadam wynika że mój przodek urodził się w 1823 r. w Rybinie. Podejrzewam, że chodzi o Rybin z okolkic Sycowa i Kobylej Góry, ale nie mogę znaleźć do jakiej parafii wówczas należała ta wieś. Z resztą nie mam też pewności, że to właśnie o nią chodzi.
Może zadaj to pytanie również na forum WTG Gniazdo, stamtąd bliżej, i ktoś podpowie.

---
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”