Rybin, przynależność parafialna wsi

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Rybin, przynależność parafialna wsi

Post autor: valdeq »

T:"Prośba o pomoc w identyfikacji parafii"

Witam serdecznie,

Mam problem z identyfikacją przynależności parafialnej wsi Rybin. Z metryk, które posiadam wynika że mój przodek urodził się w 1823 r. w Rybinie. Podejrzewam, że chodzi o Rybin z okolic Sycowa i Kobylej Góry, ale nie mogę znaleźć do jakiej parafii wówczas należała ta wieś. Z resztą nie mam też pewności, że to właśnie o nią chodzi. Z góry dziękuję za pomoc.

Jednocześnie mógłbym pomóc przy indeksacji Projektu Poznań.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Prośba o pomoc w identyfikacji parafii

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Parafia Mąkoszyce

Staszek
Marek_Delert

Nieaktywny
Legenda

Prośba o pomoc w identyfikacji parafii

Post autor: Marek_Delert »

Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

w tym spisie jest Rybiń i Rybin w powiecie lubawskim, teraz się zastanawiam czy to nie o tą lokalizację chodzi. Generalne to posiadam skan aktu małżeństwa Konstantego Pietrzaka i Łucji z Sobieskich z Czermna w dawnym powiecie gostynińskim. Zastanawiało mnie jak to się stało, że aż spod Sycowa przeniósł się na Mazowsze. Trudno mi teraz domniemywać o jaki Rybin chodzi. W akcie małżeństwa jest napisane, że "urodzony w Rybinie", wię odmiana wskazuje na mianownik RYBIN. Chyba, że się mylę.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Pytanie było RYBIN. Odpowiedziałem. Problem musisz sam rozwiązać.
Staszek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

valdeq pisze:Zastanawiało mnie jak to się stało, że aż spod Sycowa przeniósł się na Mazowsze. Trudno mi teraz domniemywać o jaki Rybin chodzi.
Witaj

Wg. mnie takie "wędrówki", nawet na większe odległości, nie były niczym niemożliwym. Moi przodkowie około 1840 - 1850 przenieśli się spod (albo jak kto woli "z nad") Suwałk (obecne pogranicze polsko-litewskie, ich parafia była/jest podzielona granicą) pod Warszawę (miejscowość gdzie się osiedlili jest teraz jej dzielnicą). Podejrzewam że chodziło o kolonizację nowych terenów, prawdopodobnie koloniści otrzymywali ziemię na dogodnych warunkach. Czy zdecydowali się sami, czy zostali "zwerbowani"? Czy ta hipoteza jest w ogóle poprawna? Trzeba zweryfikować.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

te wędrówki za ziemią i osadnictwo wydaje się wysoce prawdopodobne, zresztą potem przenieśli się z Czermna pod Chełm. Spróbuję zatem dowiedzieć się czegoś w AA we Wrocławiu, zarówno parafię Syców, jak i Mąkoszyce. Pisałem do nich maila, ale odzewu brak, więc chyba pozostanie prośba na piśmie, albo wycieczka.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Najpierw zadzwoń - czasami AP-y ociągają się z odpowiedzią - co nie znaczy że nic w tym czasie nie robią. Nie wiem jakiego maila pisałeś, ja ostatnią prośbę o kwerendę wspierałem telefonicznie co miesiąc. Trwała 3 miesiące, kontakt za każdym razem był nawiązywany z mojej inicjatywy. AP nie pisnęło nawet dopóki nie zakończyło roboty.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
p_węglarz

Sympatyk

Post autor: p_węglarz »

Mieszkam niedaleko Rybina - koło Sycowa - to parafia Mąkoszyce. W XIX w. parafia ta należała do archiprezbiratu sycowskiego Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”